Üzemi tapasztalatok

A A
Üzemi tapasztalatok a NAS-PSM napraforgó adapterekről
és a VSS márkafüggetlen szántáselmunkálóról

Három megye határán terülnek el a gazdálkodás szántói. A versegi, középdomborzatos földek mellett a nógrádi rész már meredekebb, mint ahogy a talajok milyensége is elég változatos. A jobb földek átlag 24 aranykoronások, és zömében középkötött csernozjom talajúak. Az éves csapadék 600 mm körüli, bár az elmúlt két évben azért jóval kevesebb esett. A két családi gazdaság 600 hektáros saját területe mellett mintegy 350 hektáron végeznek integrációban teljes körű szolgáltatást. Főbb növényeik az őszi búza, a zöldborsó, a repce, a napraforgó, és a kukorica. A metsző hideg szélben tartunk egy gépudvari szemlét, s meg kell állapítanom, hogy a gépesítés magasan az átlag felettinek mondható, nem véletlenül a gazduram hobbiként is említette. Szinte minden eszközön látszik az odafigyelés, a gazda gondossága; nem csoda, hogy a terjedelmes traktorpark – benne 10 db John Deere-ral – átlag életkora nem éri el a 7 évet, pedig van bene néhány tisztes üzemórájú erőgép is.

Kissé irigykedve nézem a különféle gépeket; bámészkodásomból vendéglátóm kijelentése zökkent ki. Most jön a hatodik! – mondja, mire kérdem, hogy csak nem egy nagycsaládos gazdaságba csöppentem? Tréfálkozva megnyugtat, hogy csak jövetelem egyik tárgyára, az Optigép legújabb 6 soros, szárzúzós, összecsukható napraforgó adapterére célzott (PSM-676 CS), ami az AGROmashEXPO-ról egyenesen ide lesz leszállítva. Az új adapter három szekciója ténylegesen követi a talajfelszín változásait, teljes növény vágását biztosítva a szükséges tisztaság, és hatékony zúzás mellett. Jancsek Tibor azért még örömmel említi, hogy nemrég jött éppen egy 440 LE-s, kerekes John Deere, és jönni fog az Amazone új precíziós szemenkénti vetőgépe, a Precea is, a SmartControl automatikus maglesodróval. Gyorsan készítem a gépekről és a gazdájukról a fotókat, s utána sietünk a melegbe, ahol felesége, Erika asszony remek kávéval vár bennünket.

PSM_CS-refrip1

PSM CS – Fix vázú: 6, 8 és 12 soros – Összecsukható vázú: 6 és 8 soros

A legelső Optigép NAS adapter igen régen, 25 éve került ide, az még piros-fehér-zöld színben készült. – mondja vendéglátóm. Már akkor is termesztettem napraforgót, s a betakarítást egy Claas Dominátor 106-os végezte. A piacon többféle adapter is akadt, mégis ez a rezgőtálcás, jó sorbevezetésű NAS nyerte el a tetszésemet. Megnéztem a gyárban is, ahol éppen a Claas-hoz való illeszthetőséget próbálták, s ez az én esetemben nagyot nyomott a latban. Láttam persze egy-két gazdaságban dolgozni is; sehol nem volt panasz rájuk. Ez volt az első, amit az idő múlásával követett a többi; a lényeg, hogy egyikben sem csalódtam.
Az üzemi tapasztalataink elég jók, akármilyen alacsony, vagy akármilyen magas a napraforgó, mindig jól be tudta takarítani a kombájn. A NAS-PSM adapterek kialakítása olyan – főleg a mostani zúzós változatnak -, hogy teljesen le tudja zúzni a teljes növényt, minimális tarló felület marad, ami egyből tárcsázható, s ez nekünk nagyon fontos. A további talajmunkával, vetéssel kapcsolatban nincs gondunk, mert a PSM a szármaradványokat nagyon apróra aprítja, tehát azok jól bedolgozhatók a talajba. Az adapter mind ezek mellett kíméletes, például egyáltalán nem töri a szemet. Legnagyobb előnye azonban ez az egyedi rázó tálcás kialakítás. Az adapter nem gyűri, nem csavarja a növényt és ez által, mivel rázó tálca van, nem történik semmilyen károsodás, nem sérül a mag, függetlenül annak fajtájától. Bérmunkában vágunk igen magas napraforgót is, amelyek azért megdőlnek sok helyen, de az adapter tökéletesen tudja betakarítani ezeket is, nincs belőle veszteség.

P1120910-refrip2

Jancsek Tibor (58), családi gazdálkodó, e. v. E-mail: jancsek.tibor@upcmail.hu

A NAS adapterek ún. vágó,- terelő-, és szárbehúzó képessége olyan jó, hogy a másfél méternél magasabb napraforgót is szépen, és egészen lent, talaj közelben tudja levágni. A behúzó nyelvek mélyen dolgoznak, s olyan magas a behúzott szárak terelése, hogy azok nem tudnak kibukni az adapter térből. Jártunk persze úgy is, hogy le volt már dőlve az állomány, de azt is teljesen le tudtuk a talajjal egy szintre vágni, úgy, hogy kb. 90%-ban felemelgette a földig lehajolt tányérokat. Igaz, hogy kicsit poros lett a termény, de viszont hihetetlen volt a NAS munkája, mert már azt hittük, hogy be sem bírjuk takarítani azt a napraforgót. Bérmunkában betakarítottunk egy viharkáros táblát is, és a megbízó le volt döbbenve, hogy egy ilyen mértékben ledőlt állománnyal is elbánt az Optigép adapter.
Az Optigépesek folyamatosan fejlesztik az eszközt, az egyes kombájn típusokhoz való adaptációjuk kimagasló. Figyelnek a fordulatszámra, a szárterelésre, a felhordóra történő bevezetésre, s a rezgő tálca technikájára. Maga a vágószerkezet, ill. a kasza szerkezet hagyományos maradt, ami nagyon jól bevált. A gyár inkább a szárzúzó részre, fókuszált, s az nagyon jól működik: intenzív, mégis kíméletes, és egy 8–10 km/órás munkasebességnél is be tudja vinni az anyagot. Minden szárzúzó megemeli a kombájn üzemanyag fogyasztását a hagyományos adapterekhez képest, ez lehet olyan 10% körüli, persze a betakarítandó növényi tömegtől is függően. A szárzúzós adapternél viszont azt kell figyelembe vennünk, hogy ha ezt az aprítást külön gépcsoporttal, külön munkamenetben végezzük, akkor jóval nagyobb a gázolajfogyasztásunk, nem beszélve a taposási károkról, meg a plusz munkaidőről.
Mivel már évtizedes tapasztalataink vannak a NAS adapterekkel, bátran merem ajánlani másoknak is. Ezek az adapterek normál karbantartást igényeltek, különösebb probléma nem adódott a kopásokon, a természetes elhasználódásokon kívül. A 2 év teljeskörű garanciát az Optigép ellátja, utána pedig saját magunk végezzük a karbantartási feladatokat. Olajzásra, zsírzásra kell odafigyelni, ahogy az embereim mondják, ez egy egyszerű játékszer.


 

Szántani, vagy nem szántani? – teszem fel a nagy klasszikusra utaló kérdést még a gépudvaron, miközben körbejárjuk az Amazone Cayron 200 V-100 váltvaforgató ekét, és a rászerelt VSS Agro DD hengeres szántáselmunkálót. Mi szántunk is, meg mélylazítunk is. – jön a tömör válasz immár kávézás közben. Az utóbbi két évben nem tudtunk szántani igazán, olyan aszályos szárazság volt. Viszont az idei év szerencsére kedvezett a szántásnak, amit nem nagyon szoktunk kihagyni, mindig beépítjük az alapozó talajművelési munkáink közé. A zöldborsó és a repce alá szántunk, általában mindkettőnél őszi búza az előveteményünk. Természetesen szántunk kukorica tarlót is, ami után napraforgó megy, de volt, amikor zöldborsó követte.

A szántást mi minden esetben elmunkáljuk. Korábban is használtunk ilyen eszközt; az nagy átmérőjű Crosskill hengerelemekkel volt szerelve. Jó munkát végzett, de a használata kicsit macerás volt, mert a tábla végén, a forgóban mindig le kellett akasztani, majd vissza. Meg voltunk elégedve a munkájával, de ennek a kivitele a szántóföldre, aztán meg vissza, a le- és felakasztások gondot jelentettek, ezért szerették a traktorosok mellőzni.
Agronómiai szempontból a szántással egymenetes lezárás híve vagyok, ezért kerestem a megoldást. Hallottam erről a VSS eszközről, amiről jó tapasztalatok jöttek vissza. Először egy kiállításon szemléltem meg, és meg is tetszett. Az látszódott rögtön, hogy nem fog akkora rögtörést végrehajtani, mint a korábbi vontatott, robosztus elmunkáló, de az említettek miatt is nekem ez megfelelt, s az én talajaimra elégségesnek gondoltam.
Az volt a benyomásom, hogy az eke vázra történő szerelését nagyon okosan találták ki; lényeg, hogy a szántáselmunkáló az ekével együtt él, azaz vonul, fordul és dolgozik. Izgatottan vártuk az első munkát, de nem okozott csalódást, pedig elég száraz talajállapotok között kezdtünk vele. A szárat, a rögöket is aprította, s jó felszínképet alakított ki. Ez egy ún. önbeálló elmunkáló, aminek a hengerelemeit hidraulikus előfeszítéssel nyomhatjuk a talajhoz, pontosabban a szántott felületre.

P1120897-refrip
Nem olyan robosztus, nem olyan nehéz, mint a korábbi öntvénygyűrűs vontatott elmunkálóm, de a könnyű kezelhetősége mindent űberel. Ezek a gyűrűshengerhez hasonlítható elemek saválló acélból készült DD gyűrűk, amik külön-külön mozognak, önbeállók a szántás irányába, s így kiváló az öntisztulásuk. A kemény, ill. a nagyon száraz talajnál nem tud akkora tömörítéssel dolgozni, viszont ha a minimális nedvesség megvan a talajban, akkor nagyon jó munkát csinál! – és nem ragad meg!
Erre az Amazone Cayron ekére szerelten nagyon jó munkát végez; az eke és rajta ez a VSS elmunkáló a véleményünk szerint egy igen jó választás volt. Ha a talaj optimális, akkor gyönyörű alapművelést és vele egymenetes lezárást csinálnak. Az úton is nagyon jó vele közlekedni, nem okoz fennakadást; arról nem beszélve, hogy nem kell külön szerelgetni, lerakni, kitenni, nincsenek vele mellékidők, s egyéb nyavalya. Az előfeszítése hidraulikus, amit a kezelő a traktor fülkéből finoman be tud állítani. Ahogy az ember teszi be az ekét a földbe, van egy automatika, ami leengedi az elmunkálót, ráengedi a talajra egy előre beállított előfeszítéssel. Ha nem tetszik a munkálata, akkor a hidraulikával még jobban nyomja a talajhoz, ill. a barázdaszeletek tetejére ezt a hengersort. A megfelelő terhelést egy hidroakkumulátor átveszi, ami szinte egy rugózást is jelent a rendszernek. Eddig olyan jó 80 hektár szántást zártunk le vele, s kopogjam le, semmilyen műszaki, vagy funkcionális probléma nem adódott. Az is lényeges, hogy a traktorosaimnak is tetszik, elfogadták, mert könnyű a munka vele. Már ránézésre is azt mondták, hogy főnök, ez jó döntés volt! A traktor sem kér 22-24 liternél több gázolajat a gördülő elemek miatt, s olyan 9-10 km/órával tudja húzni a Fendt 936-os a 32-35 cm-es szántásban is.
Nagyon tetszik a DD hengerelemek anyaga – csakúgy ragyognak most is, pedig a szabad ég alatt vannak – és a kopásálló csapágyazása, amely szerintünk több ezer hektárt is kibír, de ezret szinte biztosan. Speciális, karbantartás menetes siklócsapágya van a hengerelemeknek, speciális kenőanyaggal, azaz zsírozni sem kell! Szerintem elkopik maga a DD gyűrű, mire azt csapágyazni kellene.
Az elmunkálót nálam megnézheti bárki, akit érdekel. Azt azért leszögezem, hogy nem a nehéz, igen kötött agyagtalajokra való, de a jó szerkezetű, középkötött talajokig bezárólag kiváló munkát végez; persze a jó szántás is kell alá. Fontos beruházási előnye, hogy bármelyik, már meglévő váltvaforgató ekére rá lehet szerelni. Agronómiai értéke egyértelmű, az üzemeltetés oldaláról pedig a legfontosabb, hogy biztosított a hosszú élettartam, és az eltömődés mentes használat, köszönhetően a gördülő és önbeálló művelőelemeknek. Az Amazone ekém szántása is szép, de a VSS Agro-val elmunkálva még szebb!

Soós D. Sándor

A A