Teljes felületű gyomirtás sorközművelővel? Igen, ma már ez 100%-ban lehetséges!

A A
A kérdés és a válasz is egy égető problémára hívja fel a figyelmet. A nagy glifozát háború még zajlik, bár köztudott, hogy az EU betiltotta a vegyszer használatát, annak ellenére, hogy ezzel sem a gazdák, sem pedig a növényvédő szakmai szervezetek nem értettek egyet. Nemcsak a kiskerti használatát tiltják be ennek a – radikális zöldek által spermium ölőnek nevezett - szernek, hanem mezőgazdasági alkalmazását is. A tilalom végül is teljes körű, annak ellenére, hogy – ezt még a lojálisabb zöldek is elismerik – a szakszerű (!) glifozát használat nem jelenthet veszélyt az ember egészségére. Nem mellékesen két év múlva a legnagyobb felhasználó – bármilyen furcsa, ez a vasút! – is kénytelen lesz más megoldáshoz folyamodni.

A Lemken idejében felismerte, hogy a kémiai gyomirtók használata a jövőben egyre korlátozottabbá válik. Az Európai Unió több országában már tiltott a glifozát hatóanyag használata, amely egy új gazdálkodási gyakorlat bevezetésére készteti a gazdálkodókat. Praktikusan ez azt jelenti, hogy ha az ún. vegyi úton nem megy, akkor nincs más lehetőség, mint a mechanikai gyomirtás. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy eddig ez nem lett volna része a növénytermesztésnek. Viszont az új helyzet, az új kihívás más elvárásokat támaszt mindannyiunk felé. A mechanikai gyomirtást is lehet többféle módon, eltérő pontosággal, és precizitással végezni. Azzal, amit a Lemken a Steketee (ejtsd: sztikití) egyedülálló megoldásaival kínál, megvalósítható a 100%-os felületű mechanikai gyomirtás a növényállományban.

lemkensorkozmuvelo-1

A Steketee névről kevesen hallottak eddig Magyarországon, inkább csak a kertészek, és a bio gazdálkodók körében ismert. Az 1969-ben alapított holland gyár teljesen a mechanikai gyomirtásra (sorközművelési feladatokra) specializálta magát; munkaeszköz kínálata rendkívül széles. Gyakorlatilag nincs olyan növényi kultúra vagy sortávolság, amelyre ne lenne tökéletes megoldás a Steketee-nél. A téma iránti elhivatottságukat mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy a fejlesztések során a mechanikus kormányzású kultivátorokról elsők között indultak el a kamera vezérelt sorközművelők fejlesztésének irányába. Ez a megoldás garantálja nekünk azt, hogy még nagyobb pontosággal tudjunk sorközművelést végezni. A technikai kihívások később sem hagytak alább. A gyártó olyan speciális megoldásokra törekedett, amelyeket az akkori kamerarendszer beszállítók még nem tudtak teljesíteni. Így a Steketee 2007-ben előállt a saját fejlesztésű kamera rendszerével, valamint a hozzá tartozó monitor és software egységgel. Ez a fejlesztés azóta bizonyította, hogy megérte vele foglalkozni. A saját szakmai igények alapján, másoktól függetlenül voltak képesek a Steketee eszközöket fejleszteni, amikkel a piacon is egyedülálló előnyre tettek szert.

lemkensorkozmuvelo-2

A  Steketee kamera egyedi, és A speciálisan sorközművelésre fejlesztett rendszer az egyedi kamerát, a monitorokat és a szoftver részt foglalja magába.

Napjainkban lassan már az erőgépek zömében RTK jel vezérelt automata kormányzás van. Felvetődik tehát a kérdés: mi értelme van külön kamera vezérelt sorközművelőt használni? – hiszen az RTK jelek +–2–3 cm pontossággal bírnak!

A praktikus válasz a még nagyobb pontosság elérésében van. Senki sem szeretne a napraforgó, kukorica, repce, stb. állományában gyomsávokat, megműveletlen foltokat hagyni a kultivátor mögött. A gazdák tapasztalati megerősítették, hogy egyértelműen a teljes felületű gyomirtás a cél, ill. a megoldás, amelybe „nem fér bele” még a 4–6 cm-es eltérés sem. Ebben segít a kamera rendszer, amellyel minden esetben pontosan a beállított értéken, akár csak 2 cm-re (!) a sortól tudjuk vezetni a művelő elemeket. További előny, hogy nem függ a pontosság semmilyen külső körülménytől.

A kamera a sortávolságtól függően 1–5 sor felismerésére van programozva és teljesen automatikusan működik. A rendszer képes több szín felismerésére (zöld, piros, kék, barna), s ezáltal különbséget tud tenni a kultúr-, ill. a gyomnövények közt. Körülményektől függően akár 2 kamera is felszerelhető, s így mindig stabil irányítást tudhatunk magunkénak.

lemkensorkozmuvelo-3

A Steketee terminál kezelőfelület mindenki számára érthető információkkal, könnyed beállítási lehetőségekkel rendelkezik. A terminálon jól nyomon követhető a valós idejű kamera kép, és minden szükséges beállítási paraméter.

További előnye a Steketee megoldásnak, hogy a rendszer reakció ideje villámgyors. Gyakorlatilag ez azt eredményezi, hogy akár 15 km/h munkasebesség esetén is tudja az elvárt precizitást tartani. Mivel a monitorok távdiagnosztikával is el vannak látva, így a szerviz részleg bármikor segítséget tud nyújtani a gépkezelőnek a beállításokban, a hibaelhárításban.

A kormányzás lehet a fent bemutatott kamera rendszeren felül még GPS vezérelt, elektro-hidraulikus kézi vezérelt, mechanikusan kormányzott, és kormányzás nélküli kivitel. A sorközművelő kultivátor fontos eleme a kormányzó váz egység (IC-Light). Ez egy paralelogramma elven működő stabil elem, amely a tartó vázat (EC-Weeder) mozgatja oldal irányban. Ez az elmozdulás +–20 cm-es tartományon belül képes a sorok lekövetésére.

A művelő elemeket 3 különböző kialakítású kocsira tudjuk felszerelni, amelyek szintén paralelogramma felfüggesztésűek. A kocsik talajnyomását akár hidraulikusan is tudjuk fokozni, sőt a Section Control-lal GPS vezérelten a kocsik automatikusan is kiemelődnek. A főtartó (ún. profil váz) mérete a sorok számától függően változik. Fontos megemlíteni, hogy itt is egyedi megoldást kínál a Steketee: egy negatív szögű ék kialakításnak köszönhetően egyetlen csavar segítségével a kocsik stabilan rögzíthetők, és a sortáv szabadon, fokozatmentesen állítható.

lemkensorkozmuvelo-4

Egyedi Steketee megoldás a kocsik speciális váz rögzítése: egyszerű, és stabil.

lemkensorkozmuvelo-5

A hazai körülmények közé a „Combi” névre hallgató kocsik illenek a leginkább. Ezek a 20–80 cm közötti sortávolságba illeszthetők. A paralelogramma karok csapágyazott kivitelűek, így az elemek élettartama hosszú.

lemkensorkozmuvelo-6

A Steketee sorkultivátorok a 70 cm magas növényállományban is kényelmesen, a kultúrnövény károsítása nélkül használhatók (feltételezve, hogy a traktor függesztőkarjai sem törik a növényeket). A kocsikra 3–5 kapa szerelhető, amelyek lehetnek rugós vagy merev száron rögzítettek. A hagyományos szántóföldi kultúrákban a lúdtalp, és az „A” jelű kapák használata javasolt. Fontos a sorvédelem is, amely tökéletesen megoldott egy sorvédő tárcsa, vagy lemez segítségével.

A sorközművelő kultivátor leghátsó elemei a gumi ujjas rotációs kapák. Gyakorlatilag ez a művelő tag a felelős a sorokon belüli hatékony gyomirtásért. A soronkénti két forgórotor mérete a növényállományhoz igazodó. A gumis ujjak alatt található fém-fogas rotor a talajjal érintkezve forgásra kényszeríti az egységet (hajtja azt), amely a gyomokat szinte „kisöpri” a sorok közül.

lemkensorkozmuvelo-7

Ne feledjük! A sorközművelés sikerének alapját az adja, hogy mikor kezdjük meg a munkát, azaz a kultúrnövények és a gyomnövények milyen fejlődési állapotában állunk neki a munkának. Érdemes minél korábban sorközművelni, pl. amikor a gyomok „lombmérete” már elérte a 2–3 cm átmérőt. További befolyásoló tényezők a napszak, és a megfelelően előkészített magágy kérdése, valamint a talajállapot is.

A Steketee kínálatban megtalálhatók front-, illetve hátsó függesztésű munkagépek 2 méter munkaszélességtől egészen 27 méter munkaszélességig. Nincs olyan növény, vagy sortávolság amire ne lenne professzionális megoldásunk.

Ajánlott videó:

Ha felkeltette érdeklődését a Steketee sorközművelő kultivátor, kérem keresse a Lemken Hungária Kft. munkatársait:

Szrnka Péter Kelet-Magyarország: +36/30-852-5787
Póczik Balázs Nyugat-Magyarország: +36/30-748-5380

steketee

lemken

A A