I. Kuhn Nyílt Nap – Kecskemét, 2022. 05. 25. MOZGÓ GÉPBEMUTATÓ

A A

01 - FC 9330 RA + FC 3125 kaszakombináció

Szársértős pillangó kasza kombináció, szalagos rendképzővel. A Fast-Fit biztosítású kaszapengék elvégzik a vágást, majd a fém verőújjaknak köszönhetően a takarmánynövény szára megfelelő mértékben összeroppan, ezáltal megnyitva a növényi rostokat, aminek köszönhetően elérjük a kívánt száradási minőséget. A szársértést követően, közvetlen a hidraulikus hajtású konvejor szalagra érkezik a takarmány, és változtatható módon rend is képezhető. A csökkentett műveletnek köszönhetően kímélve takarítható be a növényünk. A szalagos rendképzésnek köszönhetően, szennyeződésektől mentes, magas minőségű takarmányt kapunk A teljes munkaműveletet a gépkezelő a kabinból üzemeltetheti ISOBUS kompatibilis terminálon és JoyStick-on keresztül.  A tervezéskor az egyik megoldandó feladatuk volt a tervezőknek, hogy csökkentsék a traktor hátsó tengely terhelését. Ennek érdekében újra gondolták a váz kialakítását, és a LIFT-CONTROL felfüggesztésnek köszönhetően a szárnyak munka és szállítási helyzetben is kellő stabilitással rendelkeznek. A kaszák sérülés elleni védelemmel több szinten is ellátottak, egyrészt ütközés esetén kitéréssel, illetve tárcsánként is a szabadalmaztatott protectra-drive biztosításnak köszönhetően.

01a-kuhn-fc-3125-df-frontkasza 01b-kuhn-fc-9330-ra-szarsertos-kasza

USP 1: 3 munkamenet egy műveletben: kaszálás, szársértés és rendképzés

USP 2: Állítható rendszélesség betakarítási módtól függően (1,8 m – 3,6 m)

USP 3: Alacsony fajlagos üzemeltetési költségek a műveletösszevonásnak köszönhetően, valamint magas minőségű és beltartalmú takarmány.


02 - Deutz-Fahr 6165 Agrotron (DORKER) – MERGE MAXX 950 rendképző

A Deutz Fahr új 6-os széria a hagyományos traktorformát új megvilágításba helyezi, lendületes, modern vonalakat kombinálva a lehető legjobb kényelmi funkciókkal. A feltűnő stílus a Giugiaro Design tervezőcéggel történő közös együttműködés eredménye.

A továbbfejlesztett Deutz motorok hatékony ZF Powershift váltóművel 6 PowerShift fokozattal és csúcsminőségű BOSCH hidraulikus rendszerrel vannak kombinálva. Ez a társítás olyan technológiai összhangot eredményez, amelyben az egyes részelemek hatékonysága a gép egészének teljesítményét fokozza, így teremtvén hozzáadott értéket.

Az új 6-os széria típusai rugalmasak és testre szabhatók, motorteljesítményük 155 és 230 lóerő közötti tartományban mozog. A kimagasló mezőgazdasági munkavégzést az 1 600 fordulaton kifejtett maximális nyomaték teszi lehetővé, míg a csúcsteljesítményt a motor 1900-as fordulaton adja le, és az konstans marad 1 600 és 2 100 rpm között, mivel ez a legnépszerűbb fordulatszám-tartomány a mezőgazdasági munkavégzés során. A traktor az ISOBUS csatlakozóval és automata kormányzással tökéletesen alkalmas a precíziós munkavégzésre.

A MERGE MAXX 950 szalagos rendképző 7,5- 9,5 méterig állítható munkaszélességben gyűjti össze, szedi fel és kíméletesen továbbítja az elérni kívánt rendbe a takarmányt. A rend képzés szabadon változtatható a konvejor forgási irányának módosításával. Így elérhető a középre, egyik oldalra, másik oldalra, a két szélére, vagy a középre és az egyik oldalra történő rendképzés is. Ezzel a megoldással teljesen kihasználható a soron következő műveletben (jelen esetben bálázó) teljes kapacitása. A rendfelszedő magassága csúszótalpak beállításával lehetséges, amire szalmához külön müanyag betét, illetve görgő érhető el. Az 5 sorban elhelyezett bedobó újjak rend leszorítóval és rend terelővel kombinálva optimális anyagáramlást biztosítanak a konvejor szallagra. A hajtás a traktorról TLT-n keresztül érkezik és köztes sebességváltón keresztül hajtja a hidraulikus szivattyút. A gép tiszta, kő és földmentes takarmányt eredményez, amely magas minőségű és beltartalmú takarmányt jelent, ami a tejhozamban is mérhető.

02a-kuhn-merge-maxx-950-szalagos-rendkepzo 02b-kuhn-merge-maxx-munkaja

USP 1: Több rendképzési lehetőség (középső, oldalsó, középső és oldalsó)

USP 2: Rendkívül kíméletes munkájának köszönhetően tiszta és szennyeződéstől mentes, magas beltartalmú takarmányt eredményez

USP 3: Minden talaj körülményhez könnyedén alkalmazkodik a 8 db erősített rugónak és 4 csúszótalpnak köszönhetően

USP 4: Évelő növények esetében, fontos a tarló védelem, amely a jó talajkövetés eredménye


03 - VB 3160 OC bálázó – A bálázók specialistájaként a KUHN több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a fejlesztés és gyártás területen. A VB 3160 OptiCut változó kamrás szeletelős hengeres bálázó minden körülmény között tökéletesen formázott, egyenletes bálákat állít elő a legnagyobb bála sűrűség mellett. A bálázó kapcsolható (jelen esetben) 14 késes szeletelő rendszere kiváló vágás minőséget garantál, melyet kiegészítve az Integral Rotor technológiával biztosítja az egyenletes, nagy teljesítményű terménytovábbítást. A KUHN PROGRESSIVE DENSITY rendszernek köszönhetően a külső réteg erősen tömörített, a szalmabálák jobban ellenállnak a kedvezőtlen időjárási körülményeknek, míg a csomagolt bálák megtartják alakjukat, így könnyebben kezelhetők és tárolhatók.

03-kuhn-vb-3160-oc-balazo

USP 1: Szabadalmaztatott integrál rotor az ideális anyagáramlásért

USP 2: PROGRESSIVE DENSITY tömörítő rendszer: +10% bálasűrűség

USP 3: Egyenletes bálaformázás


04 - MULTI-LEADER 7 ET váltvaforgató eke

A félig függesztett váltvaforgató ekét a maximális munkateljesítmény érdekében fejlesztették ki. A KUHN Triplex kormánylemezek és ekevasak ellenállóbbak, mivel extra vastagságúak, pont ott, ahol szükség van rá. A hosszabb élettartam érdekében a kopó részek vastagabbak az átlagosnál. Ez a tulajdonság egyedülálló a Kuhn-nál. Az ekevas kialakítás garantálja a kormánylemez védelmet. A gépek sokrétűen opcionálhatók, ezért jól illeszkednek minden gazdasághoz, traktorhoz, talajtípushoz. 6-9 ekefejjel érhető el a Leader sorozat. Felszereltségként válaszható tárcsás csoroszlya, előhántó, beforgató lemez, barázda szélesítő. Kialakítását tekintve réselt és teli kormánylemezzel is elérhető az eke. A gép elérhető hidraulikus fogásszélesség állítással is.

04-kuhn-multi-leader-7-et-eke

USP 1: Szakítócsavaros ekefejbiztosítás. Triplex kormánylemez, a maximális kopásállóság és rugalmasság érdekében.

USP 2: Hagyományos barázdában, vagy tarlón járó kivitelben

USP 3: Elérhető hidraulikus fogásszélesség állítással, így akár 20%-kal kisebb vonóerő szükséges


05 - OPTIMER + 6003 rövidtárcsa

Középmély (5-15 cm), sekély (6-10 cm), vagy akár ultra sekély (3-5 cm) munkamélységnél is az OPTIMER rövidtárcsák a gazdasági mérettől függetlenül alapgéppé válhatnak. A 90-360 LE gépigény tartományban, 3-12 méteres munkaszélességű kínálatból választhatnak a gazdák. Az L változatú gépek – 510 mm tárcsa átmérővel – az alacsony és csökkentett energiaigényű munkavégzés eszközei, míg az XL sorozat 620 mm-es átmérője mélyebb művelést, és emellett nagyobb aprítást és bekeverést biztosít. A váz alatt és a tárcsalapok között a nagy átömlési keresztmetszet gyorsabb haladást tesz lehetővé és minimálisra csökkenti az eltömődés lehetőségét, így biztosított a maximális területteljesítmény. Az L sorozat elülső simítóval, az XL késes hengerrel is rendelhető – szármaradványok!

05-kuhn-optimer+6003-rovidtarcsa

USP 1: A betakarítási szármaradványok intenzíven bekeverésre kerülnek a talajba, ezzel felgyorsítva a növényi maradványok lebomlását

USP 2: Egyszerűen beállítható hidraulikus mélység állítás

USP 3: Változatos kialakítású lezáró hengerekkel talajtípustól függően


06 - ESPRO 6000 R gabonavetőgép

Ez a 6 m-es pneumatikus gabonavető gép a KUHN mulcsvetőgépe. A teljes gépcsaládban elérhető a 3-4-6 és 8 méteres munkaszélességben is. A 4 és 6 m-es munkaszélességben osztott tartályos változata is van az Espro-nak, amely műtrágya kijuttatását teszi lehetővé vetéssel egymenetben. Az osztott tartályos RC típusok sajátossága, hogy a kijuttatást tudjuk a 15 cm sortávú magárkokba, vagy a 30 cm sortávú műtrágya csoroszlyákra is irányítani, ezzel lehetőséget teremt a gép nem csak a mag-műtrágya, hanem a mag-mag eltérő dózisú vetésére is. A gép opcionálisan tovább 2 különböző adagoló egységgel bővíthető, ami lehetőséget biztosít starter műtrágya vagy további mag kivetésére, ill. egy hátásó egységgel a talajfertőtlenítő, rovarölő kiadagolása is megoldható.  A gép tökéletesen beilleszthető a precíziós gazdálkodásba.

06-kuhn-espro-6000-r-gabonavetogep

USP 1: A vetőgép család minden tagja jól integrálható a min. művelésű valamint a forgatásos gazdaságokba, a szekciónként vezérelhető művelőegységének köszönhetően

USP 2: Precíz, 1- 450 kg/ ha kiadagolására alkalmas fokozatmentes elektromos vetőegység, melynek beállítása nem igényel átszerelést, az átállási idő minimálisra csökken

USP 3: Alapkivitelben átalakítás nélkül kapcsolható LS és nem LS erőgépekhez is.


07 - Új Deutz-Fahr 7250 TTV, a professzionális traktorok új generációja

A DF 7250 TTV traktor 246 LE teljesítményre is képes és számos kiemelkedő, német gyártmányt fémjelző tulajdonsággal rendelkezik: a Deutz motor, a fokozatmentes erőátvitel, Bosch hidraulika rendkívüli pontossággal és megbízhatósággal, ami mind a költséghatékonyság, mind pedig a kényelem tekintetében csúcstechnológiával párosul.

A 7-es sorozat a csúcsát képviseli a a németországi Lauingben található új üzemükben gyártott, rendkívül innovatív és intelligens traktortechnológiának. A 7-es sorozat a kivételes kényelmet biztosító MaxiVision 2 fülkével, intuitív kezelőszervekkel, új kialakítású kartámasszal, a legmodernebb precíziós gazdálkodási rendszerekkel, valamint rendkívül hatékony motor- és sebességváltó technológiával érhető el. Innovatív tengelyek és fékek biztosítják az optimális vezetési kényelmet és a maximális biztonságot.

A Warrior kivitel egyedi megjelenést, extra felszereltséget és 3 év gyári garanciát biztosít a traktornak.

07a-deutz-fahr-7250-ttv-traktor

PREMIA 4000 gabonavetőgép + HR 4004 D forgóborona

A megújult mechanikus vetőgép a Premia gépcsalád 4000-es változata. Munkaszélesség tekintetében 2,5m -től 4 m-ig fél méteres lépésekben elérhetőek a gépek, sortávolság tekintetében 12,5 és 15 cm es változatok is választhatók. A Premia vetőgép egyedülálló megoldást nyújt a gazdák részére a Helica vetőegységgel, melynek több előnyős tulajdonsága közül kiemelem a széles intervallumban változtatható kapacitását, mely lehetővé teszi mindenféle átszerelés nélkül, fokozatmentesen az 1,5 kg/ha – tól egészen a 400kg/Ha – ig terjedő vetést. A gondosan kialakított magtartálynak köszönhetően nincs szükség további kiegészítők megvásárlására, beszerelésére a tartályba ahhoz, hogy a gép maradéktalanul kivesse a tartály tartalmát úgy gabona, mint apró mag esetében is. A vetőgép opcionálisan másodlagos magvetőegységgel is kiegészíthető. Az itt látható vetőgép egy HR forgóboronával kapcsolt gépként is használható. Az aktív talajművelő gépek (forgóborona) is széles választékban elérhetőek 1,2 m munkaszélességtől egészen 8 méterig. Úgy a kertészeti, mint a szántőföldi művelésbe jól integrálhatóak. Az ideális kelési körülmények biztosításához eltérő frakciójú (rögös és aprómorzsás) magágyat biztosít. Vázkialakítást tekintve fix és csukható kivitelben is gyárt forgóboronákat a KUHN. A megfelelő visszatömörítés érdekében eltérő hengerkialakítás szerepel a kínálatunkban. A forgóboronák esetében kényelmi megoldás a gyors késcsere. A duplex hajtómű gyors áttétel változtatást biztosít. Kiemelném továbbá a DURAKUHN késeinket, melyek nagy kopásállóságú bevonatnak köszönhetően megnövelt élettartamot biztosít.

07b-kuhn-premia-4000-gabonavetogep+hr-4004-d-forgoborona

USP 1: Premia – fokozatmentes, nagy kapacitású HELICA adagoló egység

USP 2: Premia – precíz magadagolás, könnyű beállíthatóság, NO átszerelés!

USP 3: HR: ideális talaj frakció kialakítás (rögös és aprómorzsás), megbízható robosztus kialakítás, vetőgépekkel kombinálható

USP 4: HR: gépkapcsolatban és külön-külön is használhatók ezek a gépek!


08 - LEXIS 3000 permetező

3000 literes tartály, 18-28 méteres keretszélességgel, acél vagy alumínium szórókerettel, 80-160 erőgépekhez, EU komfortoknak megfelel (vegyszerbekeverő, kézmosó és tiszta vizes tartály), több fajta nyomkövető rendszerrel érhető el (mechanikus, hidraulikus), különböző gumi méretekkel, több keringetési – szabályozási rendszerrel, vagy akár ISOBUS-os kivitelben is.  A gép tökéletesen beilleszthető a precíziós gazdálkodásba.

08-10-kuhn-lexis-3000-permetezogep

USP 1: a gépek alapfelszereltségben magas szekciószámmal érhetőek el (5-6-7), de igény szerint fúvókánként GPS alapon is szakaszolhatóak.

SP 2: a gép kompakt felépítésű, az alacsony súlypont kialakításának köszönhetően bármilyen terepviszony között biztonságosan üzemeltethető.

USP 3: a tartály és a munkazóna kialakítása, a multifunkciós szelepek és a vegyszerbekeverő tartály elhelyezése is könnyebbé teszik a gép kezelését.


ÁLLÓ GÉPBEMUTATÓ

09 – SB 1290 iD bálázó

Egy korábbi teszt során a dupladugattyús KUHN SB 1290 iD bálázónál 65 t/h áteresztőképességet is tudtak mérni száraz búzaszalmában közel 190 kg/m3 bálatömörség mellett. Ez azt jelenti, hogy a KUHN immár nemcsak a bálatömörség tekintetében jár az élen, hanem az áteresztőképesség tekintetében is kiválóan megállja a helyét. Az új SB 1290 iD bálázó rendfelszedője öt sor bedobóujjal rendelkezik. A vezérlőpályás szabályozásnak köszönhetően a rendfelszedő rotor lassabban tud forogni, és kíméletesebben működik. Ezzel egy időben a gyártó 13 cm-rel szélesítette a rendfelszedőt (205 cm-a bedobóujjak közötti távolság). A bedobó ujjaknál a rúgómenetek száma 4-ről 5-re, míg az anyagvastagsága 5,2mm-ről 5,5mm-re változott.

A PowerFeedRoller jóvoltábók az áteresztőképesség is növekedett. A 25 cm-es, aktív hajtású adagolóhenger az Omnicut rotor előtt helyezkedik el. A megszakítás nélküli lemezekből álló henger nem merev függesztésű, így optimálisan igazodik az anyagáramláshoz. A KUHN a nagyobb mennyiségű termény feldolgozása érdekében a rotor tengelykapcsolójának forgatónyomatékát 20%-kal, az ujjas továbbítórendszer tengelykapcsolójának nyomatékát 10%-kal növelte.

09-kuhn-sb-1290-id-balazo

USP 1: A hat dupla kötözőfejes rendszer erőteljes levegős tisztítással rendelkezik

USP 2: A dupla dugattyú felére csökkenti a bálatömörséghez szükséges erőt

USP 3: Újdonság a nagyobb áteresztőképesség biztosító aktív hajtású továbbítóhenger


10 – A Lexis 3000 permetező ún. erősített keretszerkezetű változata az állógépes bemutatón szerepelt; a lényegi műszaki jellemzők azonosak (lásd a 8. jelű ismertetőt!)


11 - KOSMA 6 E elektromos meghajtású szemenkénti vetőgép

A szemenkénti vetőgépek fejlesztésének eredménye az itt látható KOSMA elektromos meghajtású vetőgép. A Kosma koncepciója a már Magyarországon is bizonyított Maxima szemenkénti vetőgépcsaládhoz hasonlóan magasan opcionálható gép, ugyanakkor a tervezésnél elsődleges szempont volt a kisebb súlyú kompaktabb gépkialakítás. A KOSMA esetében a kisebb erőgéppel rendelkező gazdáknak is lehetőségük van egy nagy precizitású vetőgép alkalmazására. A Kosma sorozat elérhető elektromos és mechanikus változatban, ISOBUS-os és nem ISOBUS-os kivitelben is. Felszereltségét tekintve az itt bemutatott gép 950 literes műtrágya tartállyal és mikrogranulátum vagy adott esetben starterműtrágya kijuttatására is alkalmas egységgel rendelkezik.

11-kuhn-kosma-6e-szemenkenti-vetogep

USP 1: Kompakt kialakításnak köszönhetően kisebb traktorral is üzemeltethető (90-130 LE)

USP 2: Magasan opcionálható

USP 3: Precíziós gazdálkodásba jól beilleszthető az elektromos vetőkocsi meghajtásnak köszönhetően


12 – AXIS 40.2 H EMC műtrágyaszóró

Az AXIS 40.2 H EMC W az innovatív technológiák olyan egyedülálló kombinációját kínálja, amely eleget tesz az agrárszakemberek által támasztott elvárásoknak. Az EMC (elektronikus tömegáram szabályozás) technológia biztosítja, hogy a gépkezelőnek csak az adott munkafolyamatra tudjon koncentrálni.  Az EMC (elektronikus tömegáram szabályozás) egyedülálló technológia, amely mögött sok éves fejlesztés, tesztelés és végül több elnyert díj áll.

Az EMC méri és a tárcsákon külön-külön folyamatosan korrigálja a kijuttatott mennyiséget, ennek eredményeként a gép teljes munkaszélességben, 100%-ban kiszórja a kívánt mennyiséget. A H modellre jellemző hidraulikus meghajtás a szükséges értéken tartja a tárcsák fordulatszámát és az ehhez tartozó állandó szórásszélességet még akkor is, ha közben a traktor motorfordulatszáma változik. Az innovatív technológiának köszönhetően az AXIS műtrágyaszóró biztosítja az ideális kijuttatott műtrágya mennyiséget minden másodpercben, minden egyes növény számára. A technológia elérhető hidraulikus, vagy mechanikus repítőtárcsa meghajtással is.  A gép tökéletesen beilleszthető a precíziós gazdálkodásba.

12-kuhn-axis-40.2-emc-mutragyaszoro

USP 1: A VARISPREAD rendszer lehetőséget biztosít a gépkezelő számára, hogy egyetlen gombnyomással könnyen és gyorsan be tudja állítani a munkaszélességet és a kijuttatandó mennyiséget a tábla egy-egy pontján és a nem egyenes vonalú tábla széleken.

USP 2: Szabályozható áramlás a bal és a jobb oldali tárcsán, egymástól függetlenül

USP 3: Újratervezett SpeedServo motorral szabályozott munkagép

USP 4: ISOBUS kompatibilis

A A