Új fejezet a kalászosok védelmében

A A

Elatus Era – Hatékonyság –

Biztonság – Teljeskörű védelem

 

Összetétel: 75 g/l SOLATENOL (benzovindiflupyr) + 150 g/l protiokonazol
Engedélyezett kultúrák: őszi és tavaszi búza, rozs, tritikále, őszi és tavaszi árpa, zab
Kezelések maximális száma egy tenyészidőszakban: 1
Engedélyezett dózis: 0,5–1 l/ha
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:
 • búza, rozs, tritikále: 35 nap
 • árpa, zab: 42 nap

Mit kell tudni az új hatóanyagról, a Solatenol-ról?

 • A SOLATENOL az SDHI hatóanyagcsoportba tartozik
 • A kórokozó gomba légzési láncában blokkolja a szukcinát-dehidrogenáz enzimet, így a gombasejt energiaellátása megszakad
 • Széles hatásspektrum, hosszú, akár 6 hetes hatástartam jellemzi
 • Rendkívül magas a hatékonysága őszi búzában a szeptóriás levélfoltosság (Zymoseptoria spp.) és rozsda-fajok (Puccinia spp.), árpában a hálózatos-, rinhospóriumos és ramuláriás levélfoltosság ellen (1. ábra)
 • Szisztémikus, közepes sebességgel transzlokálódó tulajdonsága révén egyenletesen oszlik el a növényben így védve annak minden részét
 • Érdekesség, hogy több, mint 30 kutató dolgozott a SOLATENOL hatóanyag fejlesztésén, amelynek során 800 hatóanyagot vizsgáltak. Rekord idő alatt, a 2005-ös felfedezése után 7 évvel már regisztrálták a Dél-amerikában. Az Európai Unióban is számos országban már bizonyít.

Miért jó kombinációs partner a protiokonazol?

 • A protiokonazol a triazolok hatóanyagcsoportba tartozik, hatásmechanizmusát tekintve a gombák sejtfalának nagyon fontos összetevőjét, az ergoszterol bioszintézisét gátolja
 • Szintén jellemzője a szisztémikus hatásmód, valamint az egyenletes eloszlás a kezelt növényekben
 • Preventív, kuratív, eradikatív hatással egyaránt rendelkező hatóanyag
 • Szakmai körökben köztudott, hogy a protiokonazol a kalászfuzáriózis ellen az egyik legjobb hatóanyag a piacon.

fungicid-1abra

Mit nyújt Önnek a két hatóanyag (SOLATENOL+protiokonazol) kombinációja?

 • Az említett két hatóanyagot tartalmazó Elatus Era bevezetésével a Syngenta Kft. a teljes lomb –és kalászvédelem mellett kiemelkedő minőségű és mennyiségű termést is garantál az őszi- és tavaszi kalászosokat termelő gazdálkodó partnerei részére

A Syngenta kutatói szántóföldi kísérletek során megállapították, hogy az Elatus Era aszályos körülmények között képes csökkenteni a növények transpirációját (párologtatását) a fotoszintézis hatékonyságának romlása nélkül, így kevésbé csapadékos évjáratban is magasabb és jobb minőségű termés realizálható a versenytárs fungicidekhez képest. Az Elatus Era tehát kedvezően hat a növények vízháztartására, amely egyáltalán nem elhanyagolható tény, hiszen időjárásunk sokkal változékonyabb a korábbi időszakokhoz képest, egyenetlen a csapadékeloszlás, emelkednek a hőségnapok. Juvenilizáló, zöldítő hatása markánsabb, mint a strobilurin csoport hatóanyagai (2. ábra). A kezelt növényállománynak hosszabb élettartamot/tenyészidőt, több és intenzívebb tápanyagfelvételt, nagyobb asszimilációs felületet biztosít, így a várható termés minősége és mennyisége is nagyobb lesz.

 • További figyelemreméltó tény a termés beltartalmára gyakorolt pozitív hatása. A cég fejlesztő csapatának kísérleteiben bebizonyosodott, hogy az Elatus Era-val virágzás elején 1l/ha-os dózisban kezelt parcellák termése fehérje- és sikértartalomban, valamint hektolitertömegben is felülmúlta a versenytárs termékekkel kezelt parcellákét (3. ábra).

 

fungicid1fungicid2

fungicid3

3. ábra Elatus Era hatása az őszi búza főbb beltartalmi paramétereire (forrás: Syngenta fejlesztői kísérletek)

 

Javasolt növényvédelmi technológia:

 • Levélbetegségek ellen preventíven, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni 0,75 l/ha-os dózisban.
 • Kalászfuzáriózis ellen 1,0 l/ha dózisban, célzottan kalászhányás után, virágzás kezdetén kell kijuttatni a kalászok teljes permetléfedettségét biztosító fúvóka segítségével (pl. kettős-réses).

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy az Elatus Era-val, mint rövidesen forgalomba kerülő új fungicid termékkel a Syngenta Kft. jelentős kórokozók elleni hatékonyságot, magasfokú biztonságot, ezáltal teljeskörű védelmet biztosító terméket ad a magyarországi termelők kezébe, melynek segítségével sikerrel vehetik fel a küzdelmet a tenyészidőszak alatt fellépő, termesztés sikerét fenyegető akadályokkal, legyen az kórtani vagy időjárási eredetű.

syngenta_indexBoros Szilárd
Syngenta Kft.
fungicid fejlesztőmérnök
A A