Deraland telephely-avató

A A

Mitől univerzális egy traktor?

Szakmai berkekben általában arra a traktorra használják a címbéli megnevezést, amelyik konstrukciós kialakításánál fogva többféle feladat elvégzésére is alkalmas lehet. Az alapszereltségű traktorok utólagosan kiegészített adapterekkel történő felszerelhetőségéről kaphattunk részletes tájékoztatót a kaposvári Deraland Kft. telephelyének átadási ünnepségén.

A Deraland Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Dér Attila elmondta, hogy ez a telephely egy régi álom megvalósítását is jelenti. A fő cél az volt, hogy kéznyújtásnyira legyen az adminisztráció és a partneri kiszolgálás egymástól. Egy fedél alá került a napi munka, az alkatrészek és a gépek tárolása, termékbemutatók tartása, partneri továbbképzések lehetősége, és nem utolsósorban a vevőkkel való kapcsolattartás, ill. találkozás színvonalának emelése. Végső soron a hatékonyság növelése valósulhat így meg, ami ma már elengedhetetlen követelmény egy európai kapcsolódású cégtől.

„Tudjuk persze, hogy egy modern telephely mögé tartalmat is kell tenni. Szolgáltatás terén erősíteni szeretnénk, hogy jobban alátámaszthassuk a viszonteladóink munkáját, akik között a legnagyobbak – pl. AXIÁL, KITE- is megtalálhatók. A Deraland 98%-ban a nagyobb gépkereskedő cégeken keresztül forgalmazza a termékeit és arra törekszik, hogy minden egyes termékcsoportot még közelebb tudjon vinni a partnereihez. Ehhez humán téren is szeretnénk fejleszteni; olyan termékfelelősöket keresek jelen pillanatban is, akik műszaki és nyelvtudással, mind a gyártók, mind pedig a viszonteladóink felé színvonalasan tudják képviselni a céget és a termékeket.” – mondta az ügyvezető.

P1100960-web

Partneri egyeztetés (b-j): Dér Attila, Barsi Zoltán és felesége, Ildikó (Sió Agrár Kft.), Virágh Csaba és Simon Imre (Agro Alfa Kft.)

A partnerekkel való szorosabb együttműködés, és az ehhez társuló optimális logisztikai lánc érdekében a cég szeretné növelni az eddigi 300–500 millió forintos forgalmát is. Ehhez létszámban, infrastruktúrában, és a partnerek kiszolgálásának gyorsaságában tovább kívánnak erősödni. „A gazdák tudják talán a legjobban, hogy az idő pénz! Erre is irányult a telephelyünk megnyitása, hogy már az alkatrészeket, a kopóalkatrészeket, a fogyó alkatrészeket is raktáron tudjuk tartani. Ami esetlegesen eddig eltartott akár 4–5 napig is, az most már 1–2 napon belül odaér a gazdához. A telephelyünk nyitva van mindenki számára, de azért nem egy klasszikus nyitott kapus értékesítés történik nálunk. Bemutató termünk segítségével vizuális, kézzelfogható és közérthető információkat szeretnénk közölni a végfelhasználók felé, akiket még egy forró kávéval, vagy egy hideg ásványvízzel is várunk. Az üzlet kereskedelmi részét viszont a gazdához legközelebb lévő viszonteladó partnereinken keresztül irányítanánk.

Termékskálánk bázisát képezik a Zuidberg mellső függesztési rendszerek, ahol az új traktor dizájnhoz illeszkedő emelőművek, illetve hajtóművek terén láthattunk fejlesztési információkat. Itt a telepen lévő CASE IH Maxxum 115 CVX traktorra maga a függesztő, és az új Q-sorozatú rakodógép is fel van szerelve, ami az úgynevezett agrár IT világot követve, digitális rakodógépnek is nevezhető. A súlymérő, a pozíció meghatározó, és karbantartás emlékeztető, vagy jelző rendszerének köszönhetően a működtetés már digitalizált. Az általunk képviselt többi cég újdonságai a hannoveri Agritechnica-n is bemutatásra kerülnek, oda is sok szeretettel várjuk a magyar gazdákat.”

A régi ismeretség kapcsán vidáman emlékezünk vissza a közösen véglegesített Deraland mottóra: Minden, ami a traktor körül számít! „Korábbi rendezvényeinken is arra sarkalltam a gazdákat, hogy mindenki gondolja át a termesztéstechnológiáját, a munkaműveleteit.” – hangsúlyozza Dér Attila. „Nézze meg, hogy hogyan tud esetleg egy ilyen innovatív, előremutató, idő-, üzemanyag és ezek által költségmegtakarító technológiájú pontot a nagy értékű gépébe, technológiájába beépíteni. Erre a szemléletre egyre inkább szükség van, így az év végi számvetéskor a gazdálkodó tényleg tudja azt mondani, hogy ez megérte. A Deraland által képviselt eszközök kompatibilisok, és ezek a berendezések szinte kortalanok is, mert nem csak az új traktorokra lehet felszerelni. Általában a Tier 2-es, másfél évtizede megjelent motorrendszerű erőgépekig nyúlunk vissza, de akár egy MTZ 82-esre is fel tudunk szerelni minden ilyen technikát.”

Aki már használja a fentiekben említett eszközöket, az igazán a megmondhatója hasznosságuknak. Kedvezőbb beruházási keretek között, a saját termőhelyi, telephelyi igényekhez igazíthatóan növelhető az erőgépek kihasználtsága. A gazdálkodók munkáját profi szinten segítik ezek a kiegészítők, amelyek valóban számítanak a traktor körül!

Soós D. Sándor


 

A Deraland legelsők között forgalmazott sikertermékei a holland ZUIDBERG cég mellső hidraulikus függesztő berendezései, és tartozékai, valamint TLT hajtásai. A világ jelentős traktorgyártói szinte kivétel nélkül a cég berendezéseit kínálják opcióban az alapfelszereltségen kívül, saját gyári beszereléssel. A művelet összevonás alapját képező berendezések üzembiztossága kiváló, kompakt kialakításuk geometriája (emelési magasság, szögtartományok, szabadmagasság, plusz mozgásteljesítmény) maximálisan igazodik a piac igényeihez. Gerben Klungel bemutatta az új fedőlap kialakítást, az integrált hidraulika csatlakozókat, és az új 7 pólusú csatlakozót is. Kitért arra, hogy járószerkezeteik folyamatos fejlesztésével segíteni kívánják a termőterületek helyes vízgazdálkodását, csökkenteni a káros mértékű talajtömörödést. Mind ezek hatását terméshozam vizsgálatok méréseredményeivel is szemléltette. Bemutatta még az új, ún. delta-gumihevederes F típusú járószerkezetet, amelynek heveder hosszát bármely erőgéphez tudják optimalizálni, kiemelve egyúttal annak nagy teherbírását és gondozásmentes csapágy rendszerét.

A traktoros homlokrakodók piacvezetője a svéd ALÖ QUICKE is jelen volt az eseményen. Jan Folkesson részletesen szemléltette és elemezte legújabb fejlesztéseiket. A rakodó család új, ún. digitalizált típusai már pozícionálhatók, súlymérővel és karbantartás jelzővel ellátottak. Az extra erős precíziós önszintező rendszer nem komplikált, és jó rálátást biztosító lekerekített formaelemekből áll. Biztosítja az automatikus munkaeszköz pozíció tartást a rakodó emelése és süllyesztése során. A munkaeszköz szögállása is beállítható, és tartható, míg a raklapvilla például vízszintben marad a teljes rakodó mozgás során.
A vonószemek és a K80 csészék gyártásával nemzetközi rangot szerzett osztrák SCHARMÜLLER ún. vonógolyós vonóbekötései idehaza is egyre elismertebbek. A K80 vonógolyós rendszerek elsősorban a nagy vonóerőigényű feladatokhoz nyújtanak biztos műszaki megoldást. Ilyenek az egyre nagyobb terhelhetőségű, különböző tengelyszámú, tandem-, ill. tridem tengelyes vontatmányok, amelyeket szántóföldön és közúton egyaránt üzemeltetni kell. A fokozottan jelentkező terheléseket a régi csapos rendszerek már nem tudják megfelelően biztosítani, ezért kerülnek egyre inkább előtérbe a holtjáték mentes és nagyobb élettartamú vonógolyók. Mint Franz Schmalzl elmondta, e téren is folyamatosak a fejlesztéseik, mert a minőségi igényeket követniük kell. Ez vonatkozik a cég által gyártott összes termékre (szemek, csapok, horgok, rudak, stb.), s kiemelten ügyelnek az anyagminőség mellett a geometriára is. A kézi-, félautomata-, és automata csatlakozó elemeik révén a világ legnagyobb vonószem választékát biztosítja a cég, amely igazi specialista a vontatás és kormányzás terén.

A korábbi rendezvényeken már megismert Deraland Talajvédelmi Rendszer (DTR) része a PTG abroncsnyomás szabályozó is, amely a gumiabroncsok  optimális használatát segíti, s használatával költségmegtakarítás realizálható. A motor élettartamának alakulását kedvezően befolyásolhatja a hűtőrendszer állapota. A hőterhelés keretek közötti tartását segíti a CLEANFIX megoldás, amely a ventilátor lapátok megfordításával úgymond lefújja a szennyeződést a hűtő felületéről. A portfólióba bekerült német BEMA seprűlapok, tolólapok iránt is növekvő érdeklődéssel számol a Deraland Kft.

A A