VSZT: továbbra is kötelező a fémzárolt vetőmag használat a támogatásoknál

A A

2016 11. 28.

A termeléshez kötött támogatás igénybevételéhez továbbra is kötelező a gazdálkodók számára a fémzárolt vetőmagok használata, hangsúlyozza a Vetőmag Szövetség. Mindössze a szükséges igazolás módja tartalmaz egyszerűsítést a korábbiakhoz képest.

Az elmúlt napokban téves információ jelent meg ezzel kapcsolatosan a sajtóban, amely miatt jelentős számban kerestek meg minket gazdálkodók, mondta Polgár Gábor. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a termeléshez kötött támogatásnál nem szűnik meg a fémzárolt vetőmag használati kötelezettség.

Magyarországon jogszabály írja elő, hogy a továbbszaporításra és árutermesztésre forgalomba kerülő, továbbá minden export és import vetőmagot hivatalosan minősíteni, fémzárolni kell. A minősített fémzárolt vetőmag használata kiemelt jogszabályi kötelezettség a zöldségfélékre és takarmánynövényre vonatkozó közvetlen támogatások igénybevételénél.

  • A Földművelésügyi Minisztérium felülvizsgálta a minősített szaporítóanyag használatának igazolási lehetőségeit a termeléshez kötött támogatások igénylése során – ismertette Polgár Gábor. – A változtatás következtében az igazolás során a „fémzárszám” megfogalmazás helyett a jóval nagyobb eljárási rugalmasságot biztosító „tételazonosító” megnevezés feltüntetésére nyílik mód. A módosítás hatására már a hazai és nemzetközi kereskedelmi forgalomban bevett és széles körben alkalmazott – az egyedi tételek azonosítását lehetővé tevő – számsorok elfogadása is lehetséges. Ezt értelmezték félre.

Mint Polgár Gábor kifejtette: erre elsődlegesen azért volt szükség, mivel az elmúlt években sok nehézséget jelentett a külföldi számlakiállító által igazolásként benyújtott nem magyar nyelvű számlák értelmezése. A nemzetközi vetőmag kereskedelemben a fémzárolt, minősített vetőmagtétel megnevezésére egyszerűen a tétel (lot), és egyes zöldség vetőmagok esetén a batch szavakat használják. A rendelet módosítás eredményeként az ilyen kategóriában jelölt és megnevezett fémzárolt vetőmagtételek esetén emiatt már nem lesz szükség a számlák szakfordítói fordítására, hiszen a rendelet tételesen felsorolja azokat a megnevezéseket, melyek egyaránt a tétel azonosítására, ezáltal a fémzárolási számra vonatkoznak.

Kapcsolat:

Szellő Gábor

A A