Összeírókkal folytatódik az „Agrárium 2016” mezőgazdasági összeírás adatgyűjtése

A A

Június 1-jétől július 15-ig összeírók járják az ország 1442 települését

Budapest, 2016. június 1. – Második szakaszához érkezett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Agrárium 2016” elnevezésű mezőgazdasági összeírása. Az internetes önkitöltés után most következik az úgynevezett terepi időszak, amikor is június 1-jétől július 15-ig összeírók keresnek fel mintegy 590 ezer címet az ország 1442 településén.

Digitalis_osszeiras (1)

Május 29-ig tartott az összeírás elektronikus önkitöltési időszaka, ami alatt több mint 8000 gazda választotta az adatszolgáltatás ezen fajtáját, őket már nem keresi fel összeíró a következő másfél hónapban. Idén a papíralapú kérdőívet felváltották az elektronikus eszközök – tabletek, laptopok –, az összeírók már ezekkel járják a körzeteikben számukra kijelölt címeket. Szintén újdonság, hogy a kiemelt jelentőségű mezőgazdasági termelést végző egyéni gazdaságok kizárólag elektronikusan szolgáltathatnak adatot, akik ezt elmulasztották megtenni az önkitöltés időszakában, ők a KSH elektronikus adatgyűjtési rendszerén keresztül tehetik ezt meg.

Az „Agrárium 2016” a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változások nyomon követését szolgáló összeírás, amely hasznos adatokkal szolgál majd a gazdák, a gazdaságirányítás és az EU számára.

agrarium_folyamatabra-(1)Az összeírás elvégzése az Európai Parlament és a Tanács rendeleteinek megfelelően történik*. Az adatfelvétel többek között kiterjed a használt földterületre, az állatállományra és a munkaerőre. A felmérés fontos eleme az úgynevezett gazdaságküszöb, amely alatti méretű földterület, illetve állatállomány nem minősül gazdaságnak, így ezekről a háztartásokról csak néhány alapinformációt szükséges rögzíteni.

További információ az Agrárium 2016 mezőgazdasági összeírásról a következő linken érhető el:

http://www.ksh.hu/agrarcenzusok

 *Az Európai Parlament és a Tanács vonatkozó rendeletei: 1166/2008/EK, 1165/2008/EK, 138/2004/EK és 543/2009/EK

Sajtóinformáció: kommunikacio@ksh.hu

A A