Lejtős technológia – KITE gyakorlati bemutató

A A

12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai – Irányt mutatunk 2.0

Herceghalom határában került megrendezésre a KITE Zrt. nagyszabású szántóföldi bemutatója, “Irányt mutatunk 2.0 – 12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai” címmel. A rendezvény apropóját az idei évben megalkotott „Feltételesség rendelet” adta, amelynek a helyes mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírásai között helyet kaptak a talajromlás és a talajerózió kockázatának csökkentését célzó szabályok is.

CZR_6024

A talajvédelem, valamint a szántóterületek fenntartható termelésre való alkalmassá tételének létjogosultságát támasztotta alá Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatójának nyitó előadása, melyben kitért a síkvidéki vízrendezésben elért eredményekre, valamint az erózió elleni védekezés terén csaknem egy évtizede töretlen erőfeszítésekre. Ezen térinformatikai fejlesztések és a megszerzett gyakorlati tapasztalat ma lehetővé teszi, hogy a KITE Zrt. támogassa a termelőket a fenntartható gazdálkodási megoldások adaptálásában az erózióval érintett területeken is. Ezt követően Dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár beszélt a közös agrárpolitika támogatásainak zöld feltételeiről.  A KITE Zrt.-ben az elmúlt években végzett, a talajvédelmet érintő fejlesztések, valamint a domborzati információk integrálása a szaktanácsadási gyakorlatba a szántóföldi bemutatót megelőző szakmai előadásban kerültek bemutatásra. Dr. Szabó Emese fejlesztési osztályvezető elmondta, hogy már csaknem egy évtizede megfogalmazódott az igény a KITE Zrt.-ben a talajdegradációs problémákra adott válaszok kidolgozására, melynek nyomán megtörtént az erózió elleni védekezés elemeinek tervezését megalapozó térinformatikai modellek kialakítása és ezen eljárások gyakorlati megvalósítása, a térinformatikai tervezéssel támogatott síkvidéki vízrendezés, a változtatható mélységű művelés, valamint a tábla heterogenitásának pontosabb megismerését célzó új zónázási módszer kialakítása. Az erózió elleni védekezés eszközei közül a rétegvonalak szerinti művelés, a füvesített vízelvezetők, a szintvonalak mentén kialakított füvesített erózióvédelmi sávok és füvesített táblavégi fordulók, valamint a változtatható mélységű művelés tervezésébe kaphattunk betekintést a bemutató helyszínéül szolgáló terület példáján.

A rendezvény programja ezután egy szántóföldi bemutatóval folytatódott, ahol Mészáros Gábor rendszerfejlesztési igazgató hívta fel a figyelmet a fejlett műszaki megoldások precíziós gazdálkodásba történő integrálásának jelentőségére, és a lejtős területeken történő gazdálkodás során jelentkező problémák megoldási lehetőségeire. A bemutatott precíziós beavatkozások a KITE Precíziós Gazdálkodási Rendszerének alkalmazásaiban készített előírástérképek alapján lettek végrehajtva, bizonyítva, hogy a PGR ma már a teljes agrotechnológiai spektrumot lefedi. A vendégek megtekinthették a rétegvonalakkal párhuzamosan végzett gazdálkodás gyakorlati megvalósítását, valamint az egyes szántóföldi műveletek esetében külön kiemelésre kerültek a hatékonyság növelését célzó, ma elérhető legmodernebb műszaki megoldások és precíziós alkalmazások. A megváltozott művelési iránynak és a rétegvonalak követését lehetővé tevő 3-4 görbe nyomvonal következtében a hagyományos eszközrendszerrel történő munkavégzés hatékonysága visszaeshet, melynek javítása csakis fejlett műszaki- és precíziós megoldásokkal lehetséges.

CZR_6077

A technológiai gépsort Bellai Tamás, Kolozsvári István és Pataki Sándor kereskedelmet támogató mérnökök mutatták be. A 10 gépkapcsolat a talajjavítástól a betakarításig a szántóföldi műveletek teljes spektrumát lefedte. Minden művelet RTK jelpontossággal és automatikus kormányzással (AutoTrac) lett végrehajtva a szintvonalak alapján felvett görbe nyomvonalak mentén. A műveletek valós időben követhetőek voltak a John Deere Operations Center asztali- és mobil applikációján, amely a JDLink-nek köszönhetően lehetővé teszi a kétirányú adatkommunikációt is.

Az erózió elleni védelem egyik legfontosabb eleme a talajvédő művelési rendszerek alkalmazása. Ezek a forgatás nélküli talajművelési rendszerek a minimum 30%-os szármaradványfedettség biztosításával csökkentik az erózió mértékét. Ennek megfelelően a bemutatón is olyan talajművelő- és vetőgépek szerepeltek, melyek biztosítják a szármaradványgazdálkodási kritériumokat, ugyanakkor precíziós megoldásaikkal javítják a gazdálkodás hatékonyságát.

CZR_6185

A szántóföldi bemutatón ismertetett gépkapcsolatok – 12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai

Az alaptrágyázás és talajjavítás témakörét egy John Deere 6R 250-es traktor által üzemeltetett Rauch Axent 100.1 nagy kapacitású műtrágyaszóró gép képviselte. Az Axent univerzálisan használható műtrágyák, valamint talajjavító anyagok, mint a gyorsan ható granulált mésztrágyák, a mészkőpor, és a mésziszap differenciált, nagy munkaszélességű kijuttatására is.  Az alaktalan táblarészeken és táblavégi fordulókon az automatikus szakaszvezérlés biztosítja az átfedésmentes kijuttatást, melyet a független vezérlésű jobb és baloldali ráfolyás- és feladási pont szabályzás, valamint a hidraulikusan változtatható fordulatszámú röpítőtárcsameghajtás tesz lehetővé.

Az erózió elleni védelem egyik legfontosabb eleme a talajvédő művelési rendszerek alkalmazása. Ezek a forgatás nélküli talajművelési rendszerek a minimum 30%-os szármaradványfedettség biztosításával csökkentik az erózió mértékét. Ennek megfelelően a bemutatón is olyan talajművelő- és vetőgépek szerepeltek, melyek biztosítják a szármaradvány-gazdálkodási kritériumokat, ugyanakkor precíziós megoldásaikkal javítják a gazdálkodás hatékonyságát.

A forgatás nélküli alapművelés egyik képviselője egy John Deere 8R 410 traktorral üzemelő Köckerling Vector 460 nehéz szántóföldi kultivátor volt. Az eszköz, különböző kapatípusokkal, alkalmas a 15-30 cm-es alapművelés elvégzésére. A bemutatott gép 4 cm-es vésőkésekkel volt felszerleve a csökkentett keverőhatás érdekében. Az elektrohidraulikus mélységszabályzásnak (Easyshift) köszönhetően a gép előírástérkép alapján végez változtatható mélységű alapművelést, ezáltal lehetővé válik a tábla domborzati viszonyaihoz, az egyes területek eróziónak való kitettségéhez igazított művelési mélység alkalmazása. Az üzemeltető erőgép alacsonynyomású IF gumiabroncsokkal volt felszerelve, ezzel kímélve a talajt és biztosítva a megfelelő vonóerőt.

Az alapművelés másik képviselője egy John Deere 7R 290-es traktorral összekapcsolt John Deere 2720 tárcsás lazító volt. Ez az őszi alapművelésre alkalmas eszköz 5-15 cm-es mélységben végzi a szármaradványok bekeverését és ezzel egymenetben a talaj lazítását 30-40 cm munkamélységben. A 75 vagy 76,2 cm-es lazítókésosztásnak köszönhetően a gép alkalmas a pozícionált alapművelésre. Ahhoz, hogy ez domboldalakon és görbe nyomvonalakon (szintvonal mentén) is precízen megvalósulhasson, két fontos John Deere precíziós alkalmazás segít. Míg a passzív munkagép-irányítás (AutoTrac Implement Guidance) biztosítja, hogy a gép az elméleti nyomvonalhoz viszonyítva minimális elsodródással végezze az alapművelést, addig az automatikus fogásrögzítés (AutoPath) a gép valós nyomvonalát rögzítve biztosítja, hogy tavasszal a szemenkénti vetőgép valóban a meglazított sávokban tudja elvégezni a vetést. Az erőgép oldalstabilitását a domboldalon a megfelelő pótsúlyozás és az ikerkerekezés biztosítja, mely a nagy felfekvőfelületnek köszönhetően talajkímélő is.

A sekély, egymenetes magágykészítést a Köckerling Allrounder Flatline 750 szántóföldi kultivátor képviselte, melyet egy John Deere 8R 340-es erőgép vontatott. Az eszköz kiválóan alkalmas alapművelés utáni vagy alapművelés nélküli egymenetes őszi, vagy tavaszi magágykészítésre, 5-12 cm-es munkamélységben. A szármaradványos területeken a nagy átömlési keresztmetszetett a 6 sorban elhelyezett 13 cm-es húzástávolságú művelőelemek és a 640 mm-es vázmagasság biztosítja. A flexibilis szárnyaknak és úszó vonórúdnak köszönhetően a gép hossz és keresztirányú mélységtartása kiváló, még változó domborzat esetén is. A munkagép domboldalon történő elsodródásának csökkenését a váz közepére felhelyezett 700 mm átmérőjű iránytartótárcsa biztosítja. Az erőgép a nagyobb oldalstabilitás érdekében ikerkerékkel lett felszerelve, míg az optimális gumiabroncsnyomás beállítását a PTG központi nyomásszabályzórendszere biztosítja.

A sűrűsoros kultúrák vetését egy John Deere 750A 6 m-es munkaszélességű pneumatikus vetőgép prezentálta, melynek üzemeltetéséről egy John Deere 6R 195 traktor gondoskodott. A vetőgép az egytárcsás (Pro Series Opener) csoroszlyának és az akár 250 kg-os csoroszlyanyomásnak köszönhetően páratlan mélységtartást biztosít valamennyi talajművelési rendszerben, ugyanakkor kiválóan alkalmas szintvonalak mentén történő zöldítő sávok elvetésére és későbbi felújítására is. A vetőgép a bemutatón mind mulcshagyó műveléssel magágykészített, mind művelés nélküli területen, direktvetésben, is megmutatta képességeit. A domboldalon, a szintvonalak mentén történő üzemeltetést a passzív munkagép irányítás (AutoTrac Implement Guidance) és az automata fogásrögzítés (AutoPath) segítette. Természetesen a vetőgép automatikus szakaszvezérléssel rendelkezik és képes a differenciált kijuttatásra is, mely tovább javítja az vetőmag-felhasználás hatékonyságát.

A John Deere szemenkénti vetéstechnológiáját egy 12 soros 1775NT Exact Emerge vetőgép képviselte, amely egy John Deere 7R 290-es traktorral alkotott tökéletes gépkapcsolatot. Az aktív pneumatikus nyomásfokozással ellátott paralelogramma felfüggesztésű öntvény vetőkocsik kiváló mélységtartást biztosítanak változó talajviszonyok közt is, ugyanakkor a keresztirányú domborzatkövetés is megoldott a szekcionált csuklós főgerendelynek köszönhető. A vetőkocsikra felszerelt sortisztító- és hullámos elővágó tárcsákkal a gép kiválóan alkalmas mulcs- vagy akár direktvetésre, melyet a bemutatón is megtekinthettünk. Az elektromos hajtású, nagy pontosságú vákuumos vetőmagadagolás és a lehordókefés magtovábbítás kiváló tőtáv-egyenletességet biztosít akár, 16 km/h vetési sebesség mellett is. A domboldalakon történő precíz nyomvonalon tartást a Laforge DynaTrac elektrohidraulikus aktív munkagépirányító rendszer biztosította, miközben megvalósult az automatikus fogásrögzítés is a John Deere AutoPath alkalmazás segítségével.  A vetőgép természeten képes a görbe nyomvonalon elengedhetetlenül fontos tőtávkompenzációra, a soronkénti szakaszolásra, valamint a differenciált kijuttatásra, melyek együttes alkalmazása hatékony inputanyag felhasználást biztosít a szintvonalon történő vetés esetén is. A vetési technológiát a magárokba történő folyékony startertrágya-kijuttatás tette teljessé, mely a KITE JET folyadékrendszer segítségével valósult meg. A vetőgépet üzemeltető traktor a talajkímélés és a nagyobb oldalstabilitás érdekében sorközjáró duplakerekezéssel volt felszerelve.

A precíziós növényvédelmet és a folyékony tápanyagkijuttatást két típus képviselte a John Deere széles permetezőgép kínálatából.

A John Deere R952i vontatott, 27 m munkaszélességű prémiumkategóriás permetezőjét egy 6R 155-ös erőgép üzemeltette. A gépkapcsolat két kontúr találkozásánál mutatta be tudását, ahol mind a fúvókánkénti szakaszolás, mind a minimális taposási kárt biztosító futóműkormányzás is látható volt. A széles, 2250 mm-es nyomtávnak, az alacsony súlypontnak, valamint az automatikus változó-keretgometriás keretszintezésnek köszönhetően a gépkapcsolat kiválóan alkalmas a dombos körülmények között történő nagysebességű munkavégzésre. A nagy kapacitású, 5200 l-es tartály hosszú munkavégzési időt biztosít, míg a nagyátmérőjű VF sorközjáró gumiabroncsok csökkentik a talajtaposás mértékét. Az erőgépen bemutatásra került a kamerakép-alapú automatikus kormányzás (AutoTrac Vision) is, mely valós kamerakép alapján képes a traktort automatikusan irányítani, akár görbe növénysorok mentén is.

Az önjáró permetező kínálatból egy nagy hasmagasságú Hagie STS 12 szerepelt a bemutatón. Az összkerék-kormányzásnak és a széles, akár 4060 mm-es nyomtávnak köszönhetően a gép kiváló fordulékonysággal és oldalstabilitással rendelkezik a dombos területen történő munkavégzéshez. A 27 méteres munkaszélességű keret automatikus keretszintezéssel és független keretgeometriával biztosítja a megfelelő keretmagasságot, még változó domborzat esetén is. A fejlett kijuttatórendszer a szolenoidos, „púlzáló”, fúvókavezérléssel (ExactApply) állandó nyomáson biztosítja az egyenletes cseppméretet, lehetővé teszi az alaktalan táblarészeken történő precíz fúvókánkénti szakaszolást, kompenzálja a görbe nyomvonal mentén történő permetezést, és természetesen a differenciált kijuttatás is nagy pontossággal valósítható meg segítségével. Az magas növényállományban történő munkavégzést a közel 2 m-es hasmagasság biztosítja, míg a pontos nyomvonalon tartást a járószerkezetre felszerelt sorérzékelő csápok (AutoTrac RowSense) segítik. A kukorica- vagy napraforgó állományban történő precíz folyékony nitrogén-kijuttatáshoz a gép felszerelhető a Hagie NTB front-függesztésű, 12 soros injektáló kerettel is.

A hatékony, nagy teljesítményű betakarítás elengedhetetlen a szintvonal mentén történő gazdálkodás során is, ennek megfelelően egy John Deere S780 HillMaster kombájn mutatta be képességeit egy 12 soros Oros Cornado kukorica adapterrel. A minimális veszteség érdekében a kombájn automatikus kombájntest szintezéssel van ellátva, mely akár 15%-os oldallejtés esetén is alkalmazható. A rostákra szerelhető lejtéskompenzáló készlet további 7%-os oldallejtést kompenzál, így a két rendszer együttesen akár 22%-os domboldalak betakarítása esetén is képes a hatékony munkavégzésre. Azokon a táblarészeken, forgókon, ahol nem lehetséges a szintvonal mentén történő betakarítás, a hosszirányú dőlésből adódó rostaveszteséget, illetve túlterhelést az automatikus rosta- és szelelőventillátor szabályzás (Active Terrain Adjustment) kompenzálja. A változó betakarítási körülmények között az automatikus kombájnbeállító és -fenntartó rendszer (Combine Advisor) garantálja a minimális veszteséget és a kiváló szemminőséget a maximális betakarítási teljesítmény mellett, míg a hozammérést a magtartályba szerelt mérőcellák (Active Yield) biztosítják. A betakarítás a vetéskor generált nyomvonalakon (AutoPath) történt. Ezt tovább pontosítják a kukoricaadapterre szerelt érzékelő csápok (AutoTrac RowSense), melyek a valós sorokat követve automatikusan vezetik a kombájnt, még görbe sorok és nagy oldallejtés esetén is. A megfelelő szármaradványkezelésről a kukorica adapterbe integrált szárzúzó és a kombájn prémium szecskázója gondoskodik.

A nagyteljesítményű betakarítás elengedhetetlen feltétele a megfelelő logisztika biztosítása. Ennek megfelelően a JD S780 HillMaster kombájnt egy J&M gyűjtő-, átrakókocsi szolgálta ki, melyet egy 7R 290-es traktor üzemeltetett. Az egytengelyes felépítésnek és a nagy nyomtávnak köszönhetően a gép kiváló fordulékonysággal és oldalstabilitással rendelkezik, mely elengedhetetlen feltétele a meredek domboldalakon történő üzemeltetésnek. A talajkímélést és a jó terepjáró képességet mind az erőgépen, mind az átrakókocsin nagyméretű alacsony-nyomású gumiabroncsok biztosítják. A biztonságos, menetközben történő magtartályürítést segíti a széles, tölcsér alakú kocsiszekrény, amely a John Deere automatikus gépszinkronizálási rendszerével (Machine Sync) kiegészítve tökéletes összhangot biztosít a kombájn és az átrakókocsit üzemeltető traktor között, még nagy oldallejtés és görbe nyomvonalak esetén is. Az átrakókocsi 5-pontos mérlegrendszerrel van felszerelve, mely a J&M iFarm alkalmazásával lehetővé teszi a pontos, tömegalapú terményátrakást, ugyanakkor mobil mérlegként, akár szállító járművenként is képes dokumentálni az elszállított termésmennyiséget.

A A