Horsch LEEB? Permetezés mesterfokon!

A A

Leeb_PT_280_46

A Horsch Európa egyik leginnovatívabb mezőgépgyártója, s évente több újdonság hagyja el a gyárat. Ezek a fejlesztések mind nagy jelentőségűek, s közös jellemzőjük, hogy az új gépek mindig nagy munkaszélességekben és a legmodernebb felszereltségekkel jönnek ki, ezek tapasztalatai alapján gyártják a kisebb és alacsonyabb felszereltségű gépeket.

Így volt ez a LEEB LT permetezővel is. Az 5, ill. 6 ezer literes tartályú, giroszkóp vezérelte 36 m-es szórókeret, a 25 cm fúvóka osztás és a teljesen elektromos vezérlés után megjelent az egyszerűbb változat, ellenben a szórókeret vezérlés terén kompromisszum mentes LEEB LT ECO változatú permetezőgép is.

Mit tudnak a LEEB permetezők?

A tervező és a gyakorlati használó ugyan annál az asztalnál ül! Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban keletkező igények közvetlenül, test közelből kerülnek a tervező asztalára, aki műszaki zseniként megoldja azokat.

Melyek azok a gondok vagy igények, amelyek a permetezés körül merülnek fel?

Az első, amit a gyakorlott vagy gyakorlatlan szem is lát, hogy szeles időben nehezen, alig – alig vagy egyáltalán nem lehet permetezni. Az előbb említett asztalnál sopánkodik a termelő, hogy megint nem tudott permetezni, mert fúj a szél, viszont ott a rovar meg a gomba, és mi lesz most vele. A műszaki zseni, azt mondja, hát engedd le a szórókeretet az 50-70 cm-ről 25-35 cm-re és megoldódik a gondod!

Kep1_elsodrodasbKönnyű ezt mondani, de ha ilyen közel megyünk az állományhoz, akkor No1: az 50 cm fúvókaosztással nincs átfedés, No2: a szórókeret vége folyamatosan bele fog érni az állományba. Ennek a beszélgetésnek az eredménye lett a LEEB Boom Control giroszkóp általi szórókeret vezérlés!

Mit tud a rendszer?

A szórókeret ingaként van felfüggesztve, és a „mechanikája” annyira tökéletes, hogy nyugalmi állapotban, szabályzó elektronika nélkül, egyensúlyban van az egész szórókeret. Egyszerűen fogalmazva a súlypontot eltalálták! Az elektronika, vagyis a szórókeret aktív számítógépes vezérlése, csak akkor szól bele a szabályzásba, ha a szórókeret elmozdul. A kocsi, a tartály, vagy a hordozó elem menet közben billeghet; a rendszer ezeket a billenéseket korrigálja, az az nem adja át a szórókeretnek, így az mindig párhuzamos a talajfelszínnel. Dombos területen is automatikusan emeli vagy süllyeszti a megfelelő oldalt, és a pontos távolságot megtartja.

Saját légcsatornában végzett kísérlet kimutatta, hogy nem a szélsebesség vagy a csepp mérete a meghatározó az elsodródásnál, hanem a fúvóka távolsága a célfelülettől. Ezen megállapítást igazolja a mellékelt táblázat is; a kísérletet a természetben végeztek.

Mit látunk ezen a diagramon?

Elsodrodas

Egy 110 03 lapos sugarú fúvóka esetében, 3 bár nyomáson, 180 l/ha permetlé mennyiségnél, 8 km/h sebességgel, 3m/s (10,8 km/h) szélben az 50 cm célfelület távolsághoz viszonyítva mi történik, ha a szórókeret magasabban, ill. alacsonyabban fekszik.

Ha 50 cm-ről a szórókeretet 75 cm-re emeljük és ott meg is tartjuk (!), akkor az elsodródás 49,9 %-al nő, ellenben ha a szórókeretet 30 cm-re állítjuk a célfelülettől, akkor az elsodródás 40%-al csökken!!!

Mit jelent ez nekünk?

Egy termelő viccesen azt mondta, hogy ha nagyobbacska parcellán dolgozunk, mit számít, hogy a vegyszer néhány méterrel odébb megy, úgyis a mi földünkön marad. Biztos, hogy ott maradt vagy netán elpárolgott? Ha ott is maradt, vajon milyen dózis került adott négyzetméterre, és van-e olyan hely ahova meg nem került gyógyszer? A legegyszerűbben ezt ahhoz lehetne hasonlítani, hogy ülünk egymás mellett, náthásak vagyunk, mindenkinek jár 2 tabletta, és a gyógyszert nem egyenként adják a kezünkbe, hanem az orvos elővesz egy marékkal a zsebéből, és odadobja. Van akinek 4-5, van akinek 2, van akinek egy sem jut. Akit túladagolnak az mérgezést kap, akinek meg nem jut, az így járt. Bizony, a már lengedező szélben, hagyományos technikával hasonlóan járhat a permetezésünk! Ha elpárolog a csepp, akkor kisebb a hatásfok. A Horsch LEEBel permetezővel, 25 cm fúvóka osztásban, a nem olcsó növényvédő szerekkel, sokkal nagyobb hatásfok érhető el.

Milyen akciókat tervez a Horsch?

A Horsch gyárban közel 20 agrármérnök dolgozik, akiken keresztül nagyon intenzív a kapcsolattartás a termelők és a fejlesztés között. Van olyan agronómus kolléga is, aki 10 évet dolgozott növényvédő/-termesztő szaktanácsadóként Németország egyik leghíresebb szaktanácsadó cégénél. Az idei évtől az Axiál Kft.-vel közös szervezésben, növényvédelmi szaktanácsadást indítunk el azon termelők részére akik Horsch LEEB permetező gépet vásároltak. Ezeken a rendezvényeken csak növényvédelemről lesz szó!

Használjunk LEEB-et – védjük a növényeinket, védjük a természetet, védjük a gyerekeinket!

Szász Zoltán   06 30 743 0302

tamogatok_horsch

A A