Három százalékot csökkent a búza-, stagnált a kukorica ára

A A

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazdasági piactérről

2014. május 26.
Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

 

A búza árának esése miatt 3 százalékot csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) a 21. héten. Az index az elemzés írásakor (2014. 05. 26.) 10433,15 ponton áll. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Összességében a 21. héten is stabil maradt a kukorica ára a Magro.hu piactéren, bár a heti átlagérték így is átlépte a tonnánkénti 50 ezer forintot. Némi izgalmat csak egy, a hazai szinten – az évnek ebben az időszakában – igen jelentősnek mondható vételi ajánlat hozott. Ez 100 ezer tonnáról szólt. A kérdés már csak az, hogy van-e egy kézben ekkora terménymennyiség, és ha igen, kíván-e valaki értékesíteni. Egyébként nyugodtan telt el a múlt hét a világ árutőzsdéin is, mindenhol stagnáló vagy enyhén csökkenő mozgások voltak tapasztalhatók. A piactéren aktuálisan 14 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 114 ezer tonnát keresnek.

magro_21h_kuk_t

 

magro_21h_kukorica

 

3 százalékot csökkent a búza felvásárlási átlagára a 21. héten és ezzel az 59 ezer forint közelébe süllyedt. Az étkezési búzát 60 500 forinton, a takarmány búzát pedig 53 ezer forinton adták-vették. A világpiacon is csökkentek az árak és Magyarországon is hasonló folytatás várható az aratás közeledtével. Jelenleg összesen 4 ezer tonna búzát kínálnak megvételre, valamint 3 ezer tonnát keresnek a piactéren.

magro_21h_buza_t

 

magro_21h_buza

A A