Enyhén drágult a kukorica ára, stabil maradt a búza

A A

magro_logo

Gabonapiaci információk a Magro.hu mezőgazdasági piactérről


 A hazai gabonafélék árában általánosságban bekövetkezett enyhe változások miatt stabilan alakult a Magro Gabonaindex (MGX) értéke is a 47. héten, így november 24-én 7743 ponton állt. Egyedül a tritikálé drágult számottevően. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica betakarítása országosan a végéhez közeledik köszönhetően annak, hogy az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű csapadék nem hullott, így a talajviszonyok javultak. A pillanatnyi állapot alapján arra lehet számítani, hogy az összmennyiség a 9 millió tonnát közelítheti majd a munkálatok befejeztével. A kukorica minőségről azonban csak a betakarítás után lehet biztosat mondani. A termény ára továbbra is enyhén növekvő trendben mozog. Ez igaz a hazai és a nemzetközi árakra egyaránt. A Magro.hu piactéren a 47. héten 36.997 forint volt a kukorica országos átlagára, de megyénként ettől több ezer forinttal is eltérhettek az értékek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például 34 ezer, míg a Dunántúlon 38 ezer forint volt az ár. A következő hetekben folytatódhat a lassú drágulás. A piacon továbbra is aktív kereskedés folyik. Jelenleg 60 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 130 ezer tonnát keresnek a piactéren.

magro_47h_kukorica_t

Magro.hu kukorica ára_47. hét

A búza ára továbbra is stabilan alakult Magyarországon, de a világ többi részén is megállt az árnövekedés a 47. héten. A piactéren az étkezési búza átlagára 47.524 forint volt, de a csúcsminőségű malmi búzát akár 55 ezer forintért is el lehetett adni. A takarmánybúza 43 ezer forintba került. A piaci várakozások változatlanok: a malmi búza ára decemberben 50 ezer, a tavaszra pedig 51 ezer forint lehet, míg a takarmánybúza középtávon stabilan 45 ezer forint környékén mozoghat. Jelenleg összesen 2 ezer tonna búzát kínálnak, valamint 1 ezer tonnát keresnek a piactéren.

magro_47h_buza_t
Magro.hu búza ára_47. hét

A A