Csökkent a búza és a kukorica ára is

A A

magro_logo

Gabonapiaci információk a Magro.hu mezőgazdasági piactérről

2014. október 13.
Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő


Estek a gabonaárak, így bő 2 százalékot csökkent a 41. héten a Magro Gabonaindex (MGX) értéke és október 13-án reggel 9083,94 ponton állt. Egységesen olcsóbb lett mind az étkezési búza, mind a kukorica, mind az árpa ára, így a következő hetekben a kereslet erősödése várható. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Nem jelentős mértékben, de 1 százalékot csökkent a búza átlagára a 41. héten a Magro.hu piactéren. Mivel a takarmánybúza ára jó ideje stagnál, a lefelé mozdulást a malmi búza okozta: átlagosan 50 950 forintért adták-vették tonnáját. A takarmánybúza 40 500 forinton forgott. Világviszonylatban lassú növekedésnek indult az étkezési búza ára, mely folyamat 3-4 hete tart. Magyarországon is ez a tendencia valószínűsíthető a következő hetekben. A várakozások szerint, ugyanis, a malmoknak köszönhetően növekedni fog a kereslet, ami kis mértékben felfelé húzza majd az árakat. Jelenleg összesen 2,5 ezer tonna búzát kínálnak, valamint 2 ezer tonnát keresnek a piactéren.

magro_40h_buza_t

Magro_buza grafikon

Az időjárás továbbra is kedvez a kukorica-betakarításnak, így az zavartalanul folyik az országban azokon a területeken, ahol korábban elkezdődött. Jócskán vannak azonban olyan régiók is, ahol a termény magas víztartalma miatt még nem indultak el a munkák. Bár az időjárás kedvező a termelőknek, az aktuális árszint már kevésbé, mert az folyamatosan csökken. A 41. héten az új kukorica szárított változatának „elméleti” ára 31 900 forint volt, de a vizes kukoricáért már csak 26 500 forintot kínáltak átlagosan. Azért beszélhetünk elméleti árakról, mert sok esetben ezek megmaradnak ajánlati (keresleti) árnak, mivel a gazdák ilyen olcsón nem hajlandóak értékesíteni. Ennek ellenére egyre többen nyitnak eladási pozíciót, így a piac további felpörgése várható. Jelenleg 19 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 58 ezer tonnát keresnek a piactéren.

magro_40h_kukorica_t

Magro_kukorica grafikon

 

A A