ASIO Hungária Kft. – Csapadékvízből ivóvíz

A A

Boldogabb tehenek és boldogabb gazdák az AS-AQUALOOP segítségével!

 

A Bettborn (Luxembourg Város) gazdasága 2016 óta működik az AS-AQUALOOP esővízkezelő és újrahasznosító rendszer segítségével a telep fiatal szarvasmarhái itatására.
A partnerünk, Christof Becker (az INTEWA Luxemburgi képviselője) által megvalósított projekt eredménye „a boldog tehenek és jelentős megtakarítások“ záró mondattal valósult meg, ami valamelyest meglepetés és mondhatni bónusz volt, de ne szaladjunk ennyire előre. Következzen egy történet vidám tehenekről és egy elégedett gazdáról.

asio-pr-kep1
Kezdjük egy rövid számolással történetünket. Az ivóvíz költsége az említett szarvasmarha telepen éves szinten több mint 4500 €, az ivóvíz egységára 1,80 €/m³ volt. A vízfogyasztás elemzése során egyszerűen adódott, hogy a felhasznált ivóvíz mennyisége közel 2500 m³/év volt. Amennyiben csak a fiatal borjak esetével számolunk, ami közel 100 fiatal szarvasmarhát jelent esetünkben, az is közel 1100 m³/év vízmennyiséget jelent (nagyságrendileg 30 liter/nap ivóvíz igénnyel lehet számolni). A telep tulajdonosa eldöntötte, hogy a rendelkezésre álló gazdasági épületek által felfogott csapadékvizet hasznosítani szeretné itatásra. Az éves csapadék adatokból és a rendelkezésre álló 800 m²-es tetőfelületekről számított közel 640 m³ csapadékvíz melynek a felhasználásáról döntött. Ez a mennyiség persze a fogyasztási igény csak  egy részét fedik le. Mindazonáltal a gazdálkodók akarták használni ezt a vízet és elindították a projektet.

Az eredeti esővízgyűjtő létesítmény  /  Új esővíz szűrő gyűjtő létesítmény

Az eredeti esővízgyűjtő létesítmény   /   Új esővíz szűrő gyűjtő létesítmény

Természetesen félreértés ne essék, a csapadékvíz eredetileg is gyűjtésre került, csak teljesen más céllal. Az eredeti esővízgyűjtő tartály egy egyszerű örvényszűrőből állt, amelynek csak kis hatásfoka volt, valamint egy egyszerű gépészet (szivattyú).
A régi szűrőt eltávolítottuk és a meglévő 20 m3-es tartály elé az AS-PURAIN 150 öntisztító szűrőt telepítettük.

Membránszűrés

Membránszűrés

Mivel a gazdasági épületek tetője rendkívül szennyezett, ezért hatásos előtisztításra volt szükség, amely a tartály előtt elhelyezkedő szűrőből áll. Majd a felfogott esővizet az újrahasznosításhoz további szűrésnek, tisztításnak kell alávetni. Ezt a követelményt az AS-AQUALOOP membránegység segítségével oldottuk meg, amely nagyon magas hatásfokkal biztosítja, hogy az esővíz „higiénikusan“ védett legyen és valóban fel lehessen használni itatásra.

asio-pr-kep4
A membránokon való szűrés után a vizet egy 2000 literes úgynevezett tiszta víz tartályba gyűjtjük, majd az AS-RAINMASTER Favorit 20 biztosítja a tápellátást a hálózathoz és közvetlenül az itatókhoz.

Összefoglalás
A fent leírt megoldást olyan régióban valósítottuk meg, ahol a gazdáknak „csak“ 1,8 €/m³ ivóvízdíj után fizetnek. Más régiókban a víz 6 €/m3! Persze Luxemburgban jó hír a jövőre nézve, hogy a jelenlegi luxemburgi kormány az ivóvíz árát a gazdálkodók számára 4 €/m³ értékre kívánja egységesíteni. A megépített rendszerrel a gazda elégedett, és az Ő tapasztalatai alapján egy második létesítményt tervez – az idősebb szarvasmarhák számára is. És persze nem szabad megfeledkeznünk a boldog tehenekről sem. Az elégedettség oka? Az építés során kiderült, hogy a vízvezeték szivárgása miatt nagy mennyiségű ivóvíz szivárgott el a talajba, magyarán a 2500 m³/év hamis adatból, így csak 1120 m³/ év volt ami ténylegesen szükséges volt. Közel 5600 €/év (56,2%) került mentésre azonnal a projekt befejezésekor. Ugyanakkor az esővíz „lefedettsége“ 77,7% -ra emelkedett, csak meglévő tetők felhasználásával! Az esővíz használatából és a mintegy 10.000 eurós beruházásból származó 3,30 € megtakarítással a létesítmény megtérülése 3,2 évre tehető.

Kovács Attila Bálint
okleveles ipari környezetmérnök

asio_szvt-png

A A