Agrárminisztérium: Heti hírlevél – 2023.01.16.-20. 

A A

agrarminiszterium-hirlevel-fejlec MINTEGY 310 MILLIÁRD FORINT PÁLYÁZATI TÁMOGATÁS JUT AZ ERDŐKRE 2027-IG 

Az előző uniós elszámolási ciklushoz képest majdnem háromszoros, összesen mintegy 310 milliárd forint pályázati támogatás jut a magyarországi erdőkre 2027-ig – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára. 

am-hirlevel-kep1

Mintegy 310 milliárd forint pályázati támogatás jut az erdőkre 2027-ig (kormany.hu) 


A PRECÍZIÓS TECHNOLÓGIA A HATÉKONY MEZŐGAZDASÁG FELTÉTELE 

Az agrárium területén a precíziós gazdálkodásé a jövő, a hatékonyság egyik feltétele. Az a gazdálkodó, aki elmulasztja a fejlesztést, az új technológiák alkalmazását, végérvényesen lemarad a versenyben – jelentette ki Feldman Zsolt, a február 8-9-én megrendezendő PREGA Konferenciát beharangozó sajtótájékoztatón. 

am-hirlevel-kep2

A technológiai megújulás a hatékony mezőgazdaság feltétele (kormany.hu) 


TALAJAINK TERMŐKÉPESSÉGÉNEK MEGŐRZÉSÉT SZOLGÁLÓ VETÉSVÁLTÁSI SZABÁLYOK A KAP-BAN 

Sokféle lehetőséget és választást kínál az új, 2023 és 2027 közötti uniós támogatási időszakban a Közös Agrárpolitika (KAP) a magyar gazdáknak – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért 

és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán este, a Csongrád-Csanád vármegyei Bordányban tartott fórumon. 

Talajaink termőképességének megőrzését szolgáló vetésváltási szabályok a KAP-ban (kormany.hu) 


A KORMÁNY KIVEZETI A GABONAKIVITELI BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉGET 

A kormány úgy döntött, hogy az Európában kialakult gabonapiaci helyzetre tekintettel kivezeti a gabona- és olajosnövények tekintetében tavaly márciusban bevezetett export bejelentési rendszert – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az intézkedést indokolja az is, hogy Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított, hazánk megtermeli a szükségleteit. 

A kormány kivezeti a gabonakiviteli bejelentési kötelezettséget (kormany.hu) 


A FENNTARTHATÓ NÖVÉNYVÉDELEM MEGVALÓSÍTÁSA A CÉL 

Az agrárkormányzat egyetért a fenntartható növényvédelem megvalósításával, a környezeti terhelés csökkentésével, a növényvédőszer-használatból fakadó kockázatok mérséklésével, szögezte le Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumon, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán. 

A fenntartható növényvédelem megvalósítása a cél (kormany.hu) 


MEGKEZDŐDIK A MEZŐGAZDASÁGI BIZTOSÍTÁSI DÍJTÁMOGATÁSOK KIFIZETÉSE 

A klímaváltozás mindennapokban, de a gazdálkodásban különösen érezhető hatásai, vagy a tavalyi történelmi léptékű aszályhelyzet nyomatékosan felhívja a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy feltétlenül érdemes kockázatkezelési eszközöket igénybe venniük – mutatott rá Nagy István agrárminiszter. 

Megkezdődik a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatások kifizetése (kormany.hu) 

A A