A kétrétegű eke – CO2 megoldás a Lemkentől?

A A

A LEMKEN szén-dioxid-gazdálkodással kapcsolatos kutatási projektet folytat.  A cég a Leibniz Mezőgazdasági Tájkutató Központtal (ZALF) együttműködve fejlesztette ki a szén-dioxid-gazdálkodás eke koncepcióját. A ZALF részleges mélyművelés hozam- és éghajlati hatásaival kapcsolatos kutatási munkáját a német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium finanszírozza. A LEMKEN ezt a kutatást arra fogja használni, hogy olyan eszközt hozzon létre a szántóföldi talajok szén-dioxid-dúsítására, amely készen áll a sorozatgyártásra.

LEMKEN_Carbon_Farming_2a

Ezt az ekét melioratív mélyművelésre, azaz a tömörítés megszakítására és a talaj javítására szánják. A gép olyan eketesteket tartalmaz, amelyek eltérő munkamélységben szántanak. Így minden második barázdában a normál talajművelés szintje alatt olyan ’vájatokat’ hoznak létre, amelyeket ezután humuszban gazdag talajjal töltenek meg. A ZALF által végzett történelmi vizsgálatok elemzései azt mutatták, hogy az ily módon bevezetett humusz több mint fele megmarad a CO2 hosszú távú tárolásának biztosítása érdekében a talajban. Az alsóbb, kis humusztartalmú talajrétegek összekeverednek a termőtalajjal, és néhány éven belül új, humuszban gazdag termőtalajt képeznek, mivel a növényekből szén kerül bevezetésre. Összességében az ily módon művelt talajok humusztartalma ezért növekszik, és javul a talaj termékenysége. Ugyanakkor ez a fenntartható talajjavítás új üzleti modellt hozhat létre a szén-dioxid-gazdálkodás formájában.

A tömörített talajok feldarabolása, valamint a humuszban gazdag talaj ’vájatokba’ történő bevezetése lehetővé teszi a növényi gyökerek mélyebb talajszintre való növekedését, és hozzáférést biztosít az ott lévő vízhez és tápanyagokhoz. Ez a megközelítés akár 5 %-kal növelheti a hozamokat akár az első évben is. Ezt a hatást már az 1960-as és 1980-as években kimutatták, és a ZALF által nemrégiben végzett terepi vizsgálatok is megerősítették. A módszer a munka fő irányához átlósan is megismételhető öt-tíz év után. A fenti előnyök mellett ez az új szén-dioxid-gazdálkodási technológia új bevételi forrásokat is nyithat a mezőgazdasági termelők számára a CO2-tanúsítványok kereskedelme formájában. Ezért elkerülhető a CO2-kibocsátásra vonatkozó esetleges jövőbeli adó, így javulhat a mezőgazdasági vállalkozások versenyképessége.

LEMKEN_Carbon_Farming_1a

Az iQblue connect modullal párosítva a szén-dioxid-gazdálkodású eke – amely kipróbált és tesztelt LEMKEN ekéken alapul – képes lesz helyspecifikus munkaadatok gyűjtésére és a létrehozott ’vájatok’ mélységének és helyzetének pontos dokumentálására. Ez az új eke a tervek szerint 2024 közepétől lesz megvásárolható.

Megjegyzés: A tanulmány, ill. a koncepció terv arról nem szól, hogy miként hat az eke munkája az agronómiai követelményekre. Feltételezhető, hogy a szántás felszíne esetleg további plusz menetet, azaz költségnövekedést is jelentő elmunkálást kíván, nem beszélve a kötöttebb és nagymennyiségű növényi maradvánnyal borított talajok közismert problémáiról. Kérdés tehát, hogy ki nyer a koncepcióval? Az egyre hangosabb zöld vonal, vagy pedig az egyre elégedetlenebb gazdálkodók?

A A