A CLAAS jelenti!

A A

2016 12. 15.

A mezőgazdaság továbbra is nehézségekkel küzd

A CLAAS erősen zárta az évet a folyamatosan gyenge piac ellenére

  • A forgalom a tavalyi rekordról enyhén visszaesett és 3,6 milliárd eurót ért el;
  • Az adózás előtti eredmény 93 millió euró lett;
  • A kutatás-fejlesztésre 2016-ban rekordösszeget fordítottak;
  • Két számjegyű növekedés Kelet-Európában,
  • Előrejelzés 2017-re: enyhe visszaesés a forgalomban, stabil eredmények.

 

A CLAAS, a nemzetközileg is vezető mezőgazdaságigép-gyártó, a nehéz piaci körülmények ellenére 3,631 milliárd eurós forgalmával (ez az érték tavaly 3,838 milliárd euró) ismét tekintélyes eredményt ért el. Az adózás előtti eredmény 93 millió euróra csökkent – a megelőző év 158 millió eurós eredményéről – leginkább darabszámcsökkenés miatt.

„Az erősen visszaeső piacokon is jól teljesítettünk. A kelet-európai kétszámjegyű növekedésnek stabilizáló hatása volt. Annak érdekében, hogy a piacok több éve tartó visszaeséséből megerősödve kerüljünk ki, tovább folytatjuk hatékonysági programunkat, és további befektetéseket eszközlünk a digitalizációba, és a CLAAS nemzetközivé válása érdekében.” nyilatkozta Lothar Kriszun, a CLAAS konszern szóvivője.

Világviszonylatban a professzionális mezőgazdaságigép-piacai sok régióban erőteljes visszaesést mutattak. Észak-Amerikában például a kombájnpiac 2013 óta a felére csökkent, mialatt Európában 22 százalékkal zsugorodott. A CLAAS Kelet-Európában növelni tudta forgalmát, Franciaországban pedig stabilan fejlődött. Minden más régióban csökkent a forgalom. Németországban a cég a megerősödött használtgép-forgalommal és további szervizpontok kiépítésével részben kompenzálni tudta a csökkenést.

Növekvő kiadások a kutatás-fejlesztés terén

A kutatásra-fejlesztésre rekord összeget, 214 millió eurót (megelőző évben 203 millió eurót) fektetett be a CLAAS, ez az összeg így az elmúlt tíz évben megduplázódott.  Minden tizedik CLAAS-dolgozó a kutatás-fejlesztés területén tevékenykedik. Középpontban az új szolgáltatások, illetve a kombájnok és traktorok fejlesztése állt. Egyre növekszik az elektronika és a szoftverek szerepe, ezek segítségével a mezőgazdasági gépek jobban menedzselhetők és szervezett hálózatba integrálhatók. Egyre több gazdálkodó szeretné összes üzemi folyamatát irodából, gyorsan áttekinthetővé, és hatékonyan irányíthatóvá tenni.

Befektetések az új termékgyártásba és fejlesztésekbe

Dél-Oroszországban, Krasnodarban elindították Európa legmodernebb mezőgép-gyárának termelését. A megnyitót 2015 októberében ünnepelték. A körülbelül 120 millió eurós összegével ez a CLAAS történetének eddigi legnagyobb egyedi befektetése.

A német- és franciaországi gyártás modernizálásának feladata mellett leginkább a világméretű forgalmazói- és kereskedői hálózatának kiépítése áll elsődleges helyen. Év elején a CLAAS lefektette egy új elektronikai fejlesztési központ alapkövét Alsó-Szászországban, Dissenben. A későbbiekben itt több mint 150 mérnök fog vezérlőrendszereket, elektronikai eszközöket, terminálokat és műholdas jelekkel működő automatikus kormányzási rendszereket fejleszteni.

Világviszonylatban enyhén csökken az alkalmazottak száma

Világszerte az alkalmazottak száma 2016. szeptember 30-ig 11 300 dolgozóval enyhén csökkenő jelleget mutat (tavaly 11 535 alkalmazott). Ebben is megmutatkozik a mezőgazdaságigép piacok csökkenése. Németországban a CLAAS változatlanul több mint 5200 munkatársat foglalkoztat, és továbbra is elkötelezetten képzi a fiatal szakembereket utánpótlásnak. A teljes munkaidőben dolgozó gyakornokok aránya 2016-ban 8,2 százalék volt (megelőző évben 7,8%).

A A