A CLAAS bemutatja a keskeny nyomtávú NEXOS traktorok újabb generációját

A A

2016 11.08.

Kicsi, fordulékony és nagy teljesítményű.

Harsewinkel/Bologna, 2016. november.

Különleges használatra, mint például kertekbe, gyümölcsösökbe vagy akár kommunális felhasználásra keresik ezeket a kicsi, fordulékony traktorokat, melyek erős motorral rendelkeznek, és a gépkezelőnek megfelelő kényelmet kínálnak használat közben. Az elismert keskeny nyomtávú CLAAS NEXOS traktorcsalád új generációja ezeknek az elvárásoknak optimális módon felel meg. A nagyteljesítményű motor, a kompakt méret és a fordulékonyság mellett az új modellek a front- és hátsó függesztésű eszközökhöz, új meghajtási variációhoz, és az optimális kabinkomforthoz kínált részletekkel tűnnek ki. A CLAAS az új NEXOS traktort először a 2016. november 9-13. között, Olaszországban, Bolognában megrendezett EIMA kiállításon mutatja be.

Nagy teljesítményű motorok

Az új NEXOS generáció 14 különböző traktormodellt foglal magába, melyeket egymástól teljesítményük és befoglaló méreteik különböztetnek meg. Minden új traktort négyhengeres FTP (Fiat PowerTrain) motorral szerelik, mely sima futást és nagy húzóerőt biztosít, alacsony zaj- és vibrációs szint mellett. Az elérhető motorok teljesítménye 75-112 lóerő, illetve maximum 103 lóerő a NEXOS VE modellnél, melyeket a különösen keskeny szőlősorok közé ajánlunk. A 250 VL és 250 F topmodelleknél, CLAAS POWER MANAGEMENT funkcióval, a TLT-hajtást igénylő munkákban és szállításkor az alap teljesítményen felül akár 9 lóerő többletteljesítmény (Boost), és maximális 440 Nm-es nyomaték is elérhető. Ez az új NEXOS sorozatot az előző modellsorozatnál 10 százalékkal nagyobb teljesítményűvé teszi.

284084

Fordulatszám állítás gombnyomásra

Az elektronikus Common-Rail befecskendezéssel a NEXOS szériatartozéka lett a motorfordulatszám-memóriamodul, és egy másodlagos memóriamodul pedig opcionálisan rendelhető. A motorfordulatszám pontos után állítása gombnyomással lehetséges.A TLT-hajtást igénylő munkáknál így minden pillanatban a megfelelő motorfordulatszám és ezzel nagy teljesítmény áll rendelkezésre. Ráadásul az új motorok hosszabb, az eddigi 500 üzemóra helyett 600 üzemórás szervizintervallumokat tesznek lehetővé

Modell Max. teljesítmény* (kW/PS) Max. fordulatszám* (Nm)
NEXOS 250
(csak F és VL)
82/112 (beleértve a 9 LEtöbbletteljesítményt CPM**-mel) 440
NEXOS 240 76/103 406
NEXOS 230 68/92 366
NEXOS 220 62/85 334
NEXOS 210 55/75 309

Optimális kipufogógáz-kezelési technológia kedvező méreteknél

A NEXOS változatok méretei 1 méteres szélességgel kezdődnek a VE, szűk sorok közé ajánlott modellnél. A szélesebb szőlősorokhoz az 1,26 méter széles VL modelleket, míg gyümölcsösbe az 1,45 méter széles F modelleket ajánljuk. A különböző modellek motorjai a kompakt méretek ellenére a legmodernebb kipufogógáz kezelési technológiákkal, mint a dízelrészecske szűrő, dízeloxidációs katalizátor és a külső, hűtött füstgáz gáz-visszavezetéssel vannak ellátva, így megfelelnek az EU-s IIIb(Tier 4i) károsanyag-kibocsájtási normáknak.

282951

„Darázsderék”-konstrukció a nagyobb fordulékonyságért

Az első tengely előtt és mögött minden új modellen látható a karakteres törés, az úgynevezett „darázsderék”, mely a CLAAS nagy traktorainál már ismert és elismert. Ez a fordulás során nagyobb ráhatást tesz lehetővé, mivel a fordulási sugár egyértelműen kedvezőbb lesz. A 88 milliméterrel rövidebb frontfüggesztés és az 50 milliméterrel nagyobb keréktáv a traktort még fordulékonyabbá teszik, így biztosítva a maximális nyomtartást. Az opcionálisan rendelhető összkerék-meghajtásszögállás-szenzorral, amely például tábla végi fordulónál egy bizonyos kormányzási szög fölött a négykerék-meghajtást automatikusan kikapcsolja, különösen nagy fordulékonyságot jelent az új NEXOS traktoroknál.

283946

A gépkezelő nagyobb kényelme

Több helyet és nagyobb komfortérzetet biztosít az egyértelműen laposabb hajtómű-ház, az opcionálisan elrendezett kiszolgáló elemek, és egy digitális színes kijelző a műszerfalon. Ezen kívül a hátsó kábelcsatornán kívül a NEXOS traktorokon most szériatartozékként elöl is található kábelcsatorna, így a front adapterek saját vezérléssel akár csukott kabinablaknál is vezérelhetők. A NEXOS F rakodóváltozatban is elérhető.

Új hajtómű variációk

Új hajtóműváltozat is elérhető, amelynél a mechanikus erőátvitel 24 előre- és hátrameneti fokozatát REVERSHIFT elektronikus irányváltóval kombinálták. Ez elektronikusan vezérelt, különösen kopásálló lamellás tengelykapcsolóval dolgozik. A NEXOS öt elérhető hajtóműváltozatához a továbbiakban a topfelszereltségben a 24 V / 12 R meghajtás is hozzátartozik REVERSHIFT és TWINSHIFT (két terhelés alatt kapcsolható fokozat) váltókkal.

Sebességek száma (előre/hátra) Fokozat Csoportok Irányváltó Váltó típus
24 V / 12 R 4 3 REVERSHIFT TWINSHIFT
ÚJ:
24 V / 24 R (csak F és VL)
4 3 REVERSHIFT mechanikus, kétszeres
24 V / 24 R 4 3 mechanikus TWINSHIFT
24 V / 24 R 4 3 mechanikus mechanikus, kétszeres
12 V / 12 R 4 3 mechanikus -

284082

Új megoldások a frontfüggesztésnél

Az új frontfüggesztés is sok részletmegoldást kínál a nagyobb rugalmasság érdekében. Így minden modellnél rendelhető kihelyezett kör, illetve szabad visszafolyó ág.Alternatívaként a hagyományos 1000 fordulat/perc kardán hajtáshoz az új NEXOS traktoroknál a egy 540 ECO 1/perc fordulatszámú TLT is rendelkezésre áll.

Hidraulika minden eshetőségre

Az új NEXOS két hidraulikateljesítménnyel érhető el. Egy hidraulikaszivattyú 60 liter/perc szállítási teljesítménnyel minden hidraulikus eszközt kiszolgál. A nagyobb hidraulikateljesítményt igénylő munkákhoz egy külön a hátsó függesztést ellátó 27 liter/perc teljesítményű szivattyú is rendelkezésre áll.

Összesen négy mechanikus kihelyezett kör érhető el, illetve szükség esetén 4 elektrohidraulikus kört is alkalmazhatunk: két kört keresztkapcsolóról,kettőt pedig billentyűkről, melyek mindegyike mennyiségszabályozható, a billentyűsök pedig időzíthetők is.

281400

3,5 tonnás súlykorlát is lehetséges

Bizonyos országokban, hogy a NEXOS személyautó jogosítvánnyal is vezethető legyen, rendelhető a traktor 3,5 tonnás megengedett legnagyobb össztömeggel. Ennek leginkább a kommunális felhasználásnál van jelentősége.

Az új CLAAS NEXOS keskeny nyomtávú traktorok 2017-től gördülnek majd le a gyártószalagról.

A CLAAS az EIMA 2016 kiállításon a 19-es csarnokban az A12 standon lesz megtalálható.

Fotók:

284084: FPT-4-hengeres motor

282951: kipufogógáz-kezelés

283946: „darázsderék” / kedvezőbb fordulási sugár

284082: összkerék automatika szögállás-szenzorral

281400: kiegészítő hidraulikacsatlakozók

 
A CLAAS-ról

Az 1913-ban alapított CLAAS családi vállalkozás egyike a világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártóinak. A vesztfáliai Harsewinkelben található vállalat 1930 óta gyárt kombájnokat a legnehezebb európai betakarítási körülményekhez is. Egy másik termékcsoporttal, az önjáró silózóval a CLAAS az első helyen áll a világpiacon. Szintén vezető helyen áll a családi tulajdonban lévő vállalat a világ mezőgazdasági technikáinak sorában traktorokkal, valamint mezőgazdasági bálázókkal és szálastakarmány betakarító gépekkel egyaránt. Termékkínálatuk részét képezi a legmodernebb mezőgazdasági informatikai technológia is. A CLAAS világszerte 11 500 alkalmazottat foglalkoztat, és 2015-ben 3,8 milliárd eurós forgalmat ért el.

A A

Kapcsolódó cikkek