Zene a veterán gépészek fülének – VIDEÓ

A A

Újra dübörög egy öreg dízel

Öt év telt el azóta, hogy Farkas László régi álma megvalósult; 2014-ben avatták fel a muzeális mezőgazdasági erő- és munkagépeket bemutató technikatörténeti gyűjteményét. Minden év májusának utolsó szombatján várják a gépészbarátokat a rendezvényre, amire az ország minden pontjáról érkeznek látogatók.

cof

Idén is bővült a repertoár egy igazi érdekességgel. Farkas László – aki egyébként a stabil motorok szerelmese – és segítői, az édesapja Berti, valamint István bá a jó barát, az esemény előtti nap délutánján keltettek életre egy 1978-as évjáratú, szovjet gyártmányú UD-6 típusú dízelmotort, amelyet főleg tolatómozdonyokon, dízelgenerátoros villamos berendezéseken és dízel-villamos vasúti darukon használtak. A 19 literes, 250 lóerős motor forgatónyomatéka 1100 f/percen 1300 Nm, amelyet erős, 115 decibeles zajterhelés mellett ad le. A 150 mm-es hengerfurattal és 180 mm-es lökettel bíró motor gyújtási sorrendje 1-5-3-6-2-4, ez a zajos indítás után is remekül működött. A motor alapjárati fordulata 600, míg maximális fordulatszáma 1700 fordulat percenként. Mindezt 217 g/kWh körüli fajlagos gázolajfogyasztással biztosítja a közel 18 mázsás motor.

A magángyűjtemény minden évben valami érdekességgel szaporodik. Ehhez kérjük azok segítségét és jelentkezését, akik rendelkeznek valamilyen régi masinával, vagy poros gépcsodával, és szívesen átadnák a jövő fiataljainak azok megismerését. Farkas László és barátai várják a felajánlásokat, hiszen ők életre keltik a rozsdás vasdarabot is; ez az életük része, ezt szeretik csinálni. A gépész hit ugyanúgy él bennük, mint ahogy 5 éve, az avató ünnepség meghívójában is olvashattuk báró Eötvös József gondolatát: „Emlékekből él az ember s múltból él az emlékezet. Kinek nincs múltja, nem lehet jelene, s jövője sem.” Ez vezéreli Farkas László és családja munkáját is, amihez jó egészséget és sok sikert kívánunk mi is.

Dr Soós Sándor


Az agrárműszaki emlékhely előzetes egyeztetés után látogatható.

A Mezőgazdasági Eszköz és Géptörténeti Magángyűjtemény elérhetősége:
5137 Jászkisér, Bem J. út 29.

Farkas László 06 30 848 0139

A A