Virtuális AGROmashEXPO, valós értékekkel

A A

A közismert járványhelyzet a legnagyobb hazai mezőgépes seregszemle rendezőit sem kíméli. Szükségessé vált a lehetőségek újragondolása, és az emberek biztonságának maximálisan figyelembevétele; így kerül sorra a rendezvény online térben történő megtartása. A merőben új elképzelést tettek követték, amelynek eredményeként 2021.március 3-6 között virtuális formában kerül megrendezésre az AGROmashEXPO. A legfontosabb tudnivalókról Szilvási Krisztina, a Hungexpo kereskedelmi igazgatója számolt be lapunknak.

Szilvási Krisztina

Szilvási Krisztina

„A Hungexpo továbbra is az ún. élő rendezvényekben hisz hosszútávon. Most azonban a járványügyi helyzettel járó szabályozások nem teszik lehetővé, hogy személyesen találkozzanak a látogatók és a kiállítók. Hiánypótló megoldásként virtuális térbe helyezzük tehát a kiállítást. Ennek lényege tömören ugyanaz, mint az élő kiállításé, üzleti fórumot teremteni. Célja, hogy a résztvevők az online tér adta lehetőségeket használva úgymond találkozzanak egymással, és üzletet kössenek. A látogató felmegy a felületre, ahol ugyanúgy standokkal találkozik, mint az élő kiállításon. Tud a kiállított termékek között böngészni, meg tudja nézni a feltöltött anyagokat, videókat. Természetesen tud a kiállítókkal is élőben, chat-es formában vagy pedig videóhíváson keresztül beszélni.

Az érdeklődők számára a virtuális kiállítás meglátogatása teljesen ingyenes, néhány perces regisztráció után léphetnek fel a felületre. Az AGROmashEXPOweboldalán – https://agromashexpo.hu/latogatoknak/virtualis-kiallitas-regisztracio/ – egyszerűen elérhető a virtuális kiállítás és ott tud regisztrálni is a látogató. Fog kapni egy visszaigazoló kódot, amellyel be tud lépni a kiállításra, akár többszöri alkalommal is.

A szép számú jelentkezőnek köszönhetően széles a szakma tematikai háttere, biztosak vagyunk benne, hogy mindenki megtalálja az érdeklődési körét. Alapvetően, és a hagyományoknak megfelelően gépes túlsúly van, s jelen lesznek az élő kiállításokon megszokott nagy márkák is. Nem titok, hogy vannak olyan új szereplők, akiket eddig élőben még nem láthattunk az AGROmashEXPO-n.

aaa

A kiállítók alaposan felkészültek, s hasznos információkkal várják a látogatók érdeklődését. Több fórumon is tájékoztattuk már az érdeklődőket, hogy írásos, chat-es formában fel tudják venni egymással a kapcsolatot, de tudnak videó hívást is indítani. Ezek nyilván nem pótolják teljes mértékben a személyes találkozás lehetőségeit, ám ebben a helyzetben mégis egy jó helyettesítői lehetnek annak. A partnerek nyitottságán múlik, hogy meddig jutnak el ebben a beszélgetésben, amelyet teljesen rugalmasan lehet és kell is kezelni.

Nagyon sok virtuális kiállítást megnéztünk látogatóként, sokakkal tárgyaltunk a különböző platformokról. Igyekeztünk olyat választani, amely a látvánnyal szemben inkább a funkcionalitásra helyezi a hangsúlyt, ami könnyen kezelhető a látogatók számára. Szerintem ebben egy megfelelő megoldást találtunk. Ez a digitális platform több információ megismerését is segíti, többet nyújthat, mint egy egyszerű prospektus. Ezzel a kiállítók is tisztában vannak, akik várhatóan a szezonalitás miatti termékeiket, akcióikat és újdonságaikat helyezik előtérbe.

Technikailag fel vagyunk készülve a nagy érdeklődésre; pont azért választottunk egy ennek megfelelő platformot. A mi szolgáltatónknak vannak jó referenciái, számos országban több ilyen rendezvényt csináltak már, megvan a megfelelő tapasztalatuk, hogy stabil rendszert biztosítsanak.

Meg kell említenem még a hosszabb nyitvatartást. Az eredeti időpontban, március 3-6 között fog teljes mértékben üzemelni a virtuális kiállítás is. Mivel azonban egy virtuális térről van szó, 6 órakor nem zár be teljesen a kiállítás, a chat kivételével a nyitvatartási időn túl is elérhető a funkciók nagy része, megnézhetők a kiállítók anyagai. A zárónapot követően is még egy teljes hétig aktív marad a felület. Egészen március 15-ig minden elérhető, ami fent van a platformon az élő chat és videóhívás kivételével.

Kérdezték már korábban is, hogy miért jó ez a látogatóknak? A minőségi információszolgáltatás mellett a látogató különösebb erőfeszítés nélkül tudja látogatni ezt a platformot, otthon az íróasztala mellől, akár egy karosszékben ülve laptopról, telefonról, táblagépről, bármilyen felületről. A díjmentes regisztrációjával akár többször is visszatérhet, ahogy ideje engedi.

A kiállítók számára több fajta csomagot kínáltunk, amely behatárolja azt, hogy párhuzamosan hány chat funkciót tudnak elérni, ez függ a standmérettől. A látogatók tudnak várakozni és később bekapcsolódni egy hívásba, vagy vissza tudnak térni a felületre. A kiállítók számára van olyan lehetőség is, hogy egy naptárban megadják azt az időszakot, amikor aktívan, élőben elérhetők a standjukon.

Igyekeztünk több szempontból is a fizikai kiállításhoz hasonló élményt nyújtani a látogatóinknak, így szakmai programok is lesznek a rendezvényen, amelyeket március 3-ára sűrítettünk össze. A szakmai partnereink szerencsére nagyon szépen mellénk álltak, pl. a Gabonatermesztők Szövetsége megszervezi a szokásos szántóföldi napját, illetve az Agrárkamara is nagyon rangos programmal készül. Az AGROmashEXPO-t természetesen egy virtuális megnyitóval kezdjük március 3-án 10 órakor, amelyre dr. Nagy István agrárminiszter videó köszöntőt küld, míg velünk lesz dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, aki Ganczer Gáborral, a Hungexpo vezérigazgatójával együtt adja át a Termékfejlesztési pályázat díjait is. Ezek a programok mind élőben, egy stúdióból kerülnek közvetítésre, de a kiállítás többi napján ezek visszanézhetők, tehát a fizikai kiállítással ellentétben, itt nem lehet lemaradni a programokról. Ehhez a B-pavilonban már hónapokkal ezelőtt felépítettünk egy stúdiót.

A kiállításra a regisztráció már zajlik, folyamatosan érkeznek az érdeklődők. Bízunk abban, hogy ez az új forma is bevonzza, kíváncsivá teszi a gazdálkodókat. Akik egyébként el szoktak jönni a kiállításra vélhetően rászánják azt a néhány órát otthon is, hogy megnézzék a kiállítóink kínálatát.”

Az agrárszakemberek is bíznak benne, hogy a valódi újdonságot jelentő rendezvényforma beváltja a hozzá fűzött reményeket. Ehhez kell az agrártársadalom helyes értékítélete, s mindenekelőtt az újdonságok iránti szakmai érdeklődés. A modern kor vívmányait felhasználó közös munkáért köszönet illeti a rendezőket és a kiállítókat egyaránt. Mindent megtettek a kiállítás értékrendjének megőrzése érdekében, s tisztelettel várják az agrártársadalom, a gazdálkodók érdeklődését online formában is.

Agrár Élet Magazin

AGRO2021_virtualis_datumnelkul_webfejlec_hu

 

A A