Tessedik szobrot avatott a MATE

A A

Tessedik Sámuel (1742-1820) evangélikus lelkész, tudós, agrárpolihisztor, reformer bronz mellszobrát leplezték le a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői campusa előtti szoborparkban, október 27-én. Tessedik Sámuel a tudományok széles körét képviselte: templomot és iskolát épített, komplex mezőgazdasági elméleti és gyakorlati tudást biztosított növendékeinek, továbbá sokat tett Szarvas város oktatásáért.

A MATE közössége különösen fontosnak tartja, hogy jövőjét a magyar agrárium Tessedik Sámuelhez hasonló jelességeinek tudására, tapasztalataira, példájára építse, így életműve kiváló példaképül szolgálhat az egyetem teljes közösségének.

MATE-szoboravatas8

Tessedik Sámuel vallotta, hogy „az embert gyermekkorától kezdve kell hozzászoktatni a tanuláshoz: ilyenformán folyamatosan gyarapítja ismereteit, s nemesebbé és szelídebbé válik az erkölcse”. E gondolat által vezérelve megtanította a telekkel, földbirtokkal rendelkező parasztok gyermekeinek az írást, olvasást, számolást és a hittant, a faültetést és -ápolást, valamint a selyemhernyó-tenyésztést is.

A A