Szinte gombnyomással működhet majd a paprika betakarítása…

A A

Az Árpád-Agrár Zrt. szegvári területére megérkeztek már a belga gyártású legkorszerűbb ápoló- és szedő kocsik, amelyek megkönnyítik és felgyorsítják a paprikatermesztés folyamatait, betakarítását. Ezzel az új üvegházban dolgozók munkája is sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá válik, megkímélve őket az emeléstől és egyéb fizikai terheléstől. Ahogyan maga az új beruházás is hosszú távon teszi versenyképessé a 12 hónapon át fogyasztható hazai TV paprika termesztését, – összesen mintegy 3,5 hektáron -, úgy az automatizált rendszerek is alapjául szolgálnak és  garantálják a fenntartható gazdálkodást.

Vígh Tibor technológus szerint az itt dolgozók éjjel-nappal hadra foghatóak, függetlenül ünnepnapoktól, szabadságtól, mert a munkájuk a hivatásuk és az életük is egyben. Mint mondja, ezt másképp nem is lehet.

Vígh Tibor technológus szerint az itt dolgozók éjjel-nappal hadra foghatóak, függetlenül ünnepnapoktól, szabadságtól, mert a munkájuk a hivatásuk és az életük is egyben. Mint mondja, ezt másképp nem is lehet.

Rövidesen befejezik az új üvegház építését, jelen pillanatban milyen fázisokat látunk

Lassan a célegyenesbe érünk, most a vegetációs fűtéscsövek festése zajlik, igen nagy ütemben, mert ezt le kell festeni mire az agroszövetet beterítjük. Az oldalfal beüvegezése polikabonáttal történik, ami szintén elkezdődött, azt mondanám, hogy egészen jó ütemben haladunk. Egy következő fázis lesz a talaj eligazítása, még egy sorral lehengerezik és ezt követően kezdik el az agroszövetet ráteríteni.

új szegvári üvegház külső

Ahhoz képest, hogy a járvány okozta helyzetben a kivitelezéssel később tudtak kezdeni, mégiscsak eljutnak a célpontig?

Féltünk tőle, hogy nem lesz kész, de nagyon jól behozták a lemaradást és néhány hét múlva ültethető a palánta. Összesen 36 hajóval rendelkezik az új üvegház, ami reményeink szerint sokkal nagyobb mozgásteret ad a munkavégzésben, mint a régi üvegház.

A szedő kocsit vontatni tudja az ápoló kocsi, ami szintén kuriózum, mert amikor magasabban, 2-3 méter magasságban szedik a paprikát, rárakják a ládát, és amikor leszedték, áttolják az egyik kocsiról a másikra.

Ebből mindenkinek kettő lesz, amikor az egyik megtelik, kiküldik a placcra és máris bekerül a válogatóba.

Mindez anélkül, hogy le kellene szállnia a dolgozónak és átmenni a másik kocsira, ráadásul nem kell emelgetnie a ládát sem. 16 kocsi lesz a 2,5 hektáron és ezzel, szinte egy gombnyomással és gyorsabban haladhatnak a különböző munkafolyamatok során, nincs szükség megállni, átrakni egyik helyről a másikra a paprikát, amivel igen sok időt és energiát tudunk megtakarítani, felgyorsul az egész folyamat.

Felgyorsítja azt is, hogy a zöldség, frissességét megőrizve mielőbb a fogyasztóhoz kerüljön?

IGEN, MINDENKÉPPEN! 

Ezen kívül mi az, ami még újdonság?

Tervek szerint egy automatikus beszállító rendszer is ki lesz építve, amivel kihozzák a dolgozók a paprikát az útra és ott egy jármű beviszi a válogatóba.

Ti, akik itt dolgoztok, mit reméltek ettől az új beruházástól?

Úgy gondoljuk, hogy könnyebb lesz benne dolgozni, reményeink szerint ez pozitív töltést ad majd a dolgozóknak is, másképp állnak hozzá és úgy a minőségi, mint a mennyiségi elvárások is messze jobban teljesülnek, mint a korábbi, régi üvegházban.

A párásító rendszer, ami itt beépült szintén újdonság. Ez mennyiben befolyásolja a növények komfortérzetét?

Nagyon sokat jelent, hiszen a növények igényeinek megfelelően folyamatosan tudjuk irányítani, csökkenteni ezzel a hőmérsékletet azokban az időszakokban, amikor igen nagy a hőség és ezzel a növények nem szenvednek napégést. De éppen ennyire fontos a szellőztetés is, amihez lesz itt egy, szintén automatizált energiaernyő.

Előzetes számítások alapján 25-30% energia (termálenergia) megtakarítás várható, mindezt mivel lehetséges elérni?

A fűtési rendszer nagyon jól kiépített, tehát innen már csak 25-26 °C fokos víz fog kifolyni, ami a benti keringésnek köszönhetően nagyon optimális.

Úgy érzékelem, hogy ezzel együtt éltek, ha szükséges bármikor beavatkoztok. Látjátok éjjel-nappal a telefonotokon, hogy mikor, mit és hogyan kell beállítani?

Itt nincs szabadság, és aki ebben dolgozik, az szívvel lélekkel csinálja, másképpen nem is lehet. Minden növénykultúra vezetője ebben él, itt nincs olyan, hogy nem jövök ki, vagy valamiért nincs időm. Látunk mindent, ha kell karácsonykor, ünnepnapokon is tesszük a dolgunkat, azért, hogy a ránk bízott feladatot minél jobban és hatékonyabban végezhessük.

Ebben az új üvegházban milyen termés várható?

A régi házban eddig 22 kg/nm volt az elvárt mennyiség, most 30 kg-ot szeretnénk megközelíteni, vagy azt elérni.

új palántakultúra

Mennyire várod az ültetés pillanatát?

Nagyon várom, az építés első pillanatától várom, hogy kész legyen, most pedig azt, hogy ültethessünk, mert akkor nagyon sok ember munkájának látjuk az eredményét.

A következő ütemben 1 hektár új üvegház épül, ahol a terület – a régi bontásával -, lassan a földdel egyenlővé válik. Ezt is felügyeled majd?

Igen és jó ütemben haladnak, már 3 kamionnyi üveget hoztak, megérkeztek az oszlopok is, a bontás még folyik, de az építő elemek itt vannak. Egy kis dicsőség is jár, mert az Árpádon belül a szegvári terület újult meg leginkább, aminek lassan a végére is érünk. Mindenképpen kihívás számunkra, azoknak, akik itt dolgozunk, mert látjuk a folyamatos fejlődést, aminek részesei lehetünk.

Amióta a Primőr Profit Kft. az Árpád-Agrár Zrt. tulajdonába került, azóta ez egy hatalmas fejlődés!

Szerző: Both Ildikó;

Fotó: Arany Sándor Gábor

Kapcsolat: gold.both@gmail.com;

Web: arpad.hu;

facebook: arpadagrarzrtkerteszet

A A