Sorközműveléshez miért éppen Omikron? A gazda megmondja!

A A

omikron30-logo
A részletes nyilatkozatok különböző online csatornákon ismerhetők meg: Facebook, YouTube, Omikron és Agrár Élet Magazin honlapok!

vlcsnap-2021-02-16-09h52m02s237

Both József és édesapja

Both József és édesapja Szlovákiából jöttek át egy gép- és telephely szemlére; a Révkomárom melletti családi gazdaságukban hagyományos szántóföldi növénytermesztést folytatnak. Gyerekkora óta tudja, hogy a kapásnövények művelésének fontos eleme a sorközi munka, ezért is szeretnének ide való gépet vásárolni. Idén új technológiát fognak kipróbálni napraforgóban és kukoricában egyaránt. A szilárd műtrágya hosszabb lebontási ideje miatta a folyékony tápanyag kijuttatás mellett döntöttek. – Ehhez pedig ár-érték arányban az Omikront látjuk a legjobbnak. Ráadásul még a traktorunk színéhez is passzolna. – fejezi be egy tréfás kiegészítéssel.

vlcsnap-2021-02-16-09h55m05s817

Salga Ottó

Salga Ottó a szomszédos Kerekegyházáról érkezett, s már 2009 óta használ Omikron gépeket. A gabona, szemes cirok és kukorica növényszerkezettel rendelkező gazdaság folyamatosan invesztál az új technológiákba. – Idénre tervezünk a 140 LE-s traktorunk után egy folyékony műtrágya adapteres sorközművelőt venni az Omikrontól. Az aszályos időszakban nagyon jó ennek a technológiának a termés stabilizáló, vagy akár növelő szerepe is. Az oldott formátumú tápanyag hasznosulás szerintem az egyszeri- vagy a kétszeri sorközi kapálásra is jól beosztható.

omikron-gazdak1

Gubacsi Melinda és Gubacsi Imre

A cég fejlesztési koncepciójáról Gubacsi Melinda számolt be. Az édesapja által elkezdett munka a mai napig töretlen, nagyrészt ennek is köszönhető piacvezető szerepük. – Hatéves fejlesztés eredménye a mostani folyékony adapteres sorközművelő kultivátor család, amelynek elismertsége itthon és a szomszédos országokban is növekszik. A ráépített technikai elemek a (komputer, vezérlő egység, különböző jeladók, szivattyúk és szűrők, stb.) kivétel nélkül minőségi beszállítóktól származnak. A kultivátor ún. talajba juttató szerelvényezéssel és front tartállyal is rendelhető. Ez a megoldás egymenetben lehetővé teszi pl. a Nitrosol talajba juttatását és a baktérium lomb alá permetezését.

vlcsnap-2021-02-16-10h02m28s428

Ifj. Tóth Sándor

Ifj. Tóth Sándorék felcsúti családi gazdasága 600 hektáron foglalkozik őszi árpa és búza, valamint napraforgó, ill. kukorica termesztéssel. Folyamatosan megújítják gépparkjukat, s most éppen egy 6 soros Omikron tápkultivátort cserélnek ki 8 soros változatra, mivel az új vetőgéphez igazodni kell. – A régi két szezont ment kb. 800 ha-t bekapálva, és nagyon elégedettek voltunk a precizitásával, megbízhatóságával. Akkor is és most a legjobb piaci áron kaptuk a gépet, a felszereltsége pedig meggyőző, ezért is maradtunk az Omikron márkánál. A vegetációs időszakban kijuttatott Nitrosol kedvezően befolyásolja a növény termőképességét, s az anyagot is közelről, egy régi jó partnerünktől tudjuk beszerezni. Idén kipróbáljuk a kétmenetes kapálást és az osztott (100–100 liter/ha, még napraforgóban is) tápanyag kijuttatást.

vlcsnap-2021-02-16-10h07m43s162

Hársházi Péter

Szentgáloskér határában 300 hektáron gazdálkodik Hársházi Péter és családja, többek között kapásnövényeket is termesztenek. Régóta foglalkoznak sorközi kultivátorozással, s e téren az Omikron megjelenése hozta a szakmai áttörést. – Régóta alkalmazzuk a sorközművelést, korábban szilád műtrágyát juttatunk egy olasz sorközművelős eszközzel. Mindenképpen előre nézünk, ezért technológiát, és persze gépet is váltottunk. Először meglepődtem, de tény, hogy az Omikron nemcsak tudásban, de minőségben, tartósságban is felülmúlja az olaszt.  Áttértünk tehát a folyékony műtrágya kijuttatásos megoldásra, s a kapálással egymenetben már a posztemergens, levél alá történő sorpermetezéses növényvédelmet is ezzel a géppel végeztük. Az Omikron sorközművelőnk 1500 ha után is tökéletesen működik; a cég szakmai hozzáállása rendkívül korrekt volt, s ez ilyen a mai napig. Ennek is köszönhető, hogy másfél órával ezelőtt rendeltem tőlük egy újabb gépet; ár-érték arányban és tudásban a piacon nincs jobb ennél.

vlcsnap-2021-02-16-10h10m59s314

A boconádi Papp gazdaság homokos vályogtól a fekete földig terjedő változatos talajai embert és gépet vallatóak. Búza, napraforgó, kukorica, cirok és repce a növényi szortiment, amikhez jó technológia is szükséges. – Az input árak emelkedése miatt odafigyelünk arra, hogy amit kijuttatunk, abból minél több hasznosuljon is. A búzában elért kedvező eredményeink után a kapásoknál is rátértünk a folyékony Nitrosol sorközműveléssel egymenetes kijuttatására. Nem bántuk meg, s akkor az Omikron teljesítette egyedül a feltételeinket: ezer literes tartállyal és lombtrágya kijuttató fúvókákkal szállította le a gépet, amellyel a sebességarányos precíz kijuttatás biztosított. Persze az Omikron gépeket már üzemeltető helyi gazdák véleménye is sokat nyomott a latban. Az osztott kijuttatás mellett azért döntöttünk, mert így jobb a tápanyag hasznosulás, s a dózist is jobban tudjuk igazítani az adott növénykultúra fenológiai állapotához. Csináltunk kontroll parcellákat azonos input dózisok mellett; adott táblán belül dolgoztunk hagyományos módszerekkel, ill. osztott kezelésű Nitrosol kijuttatással. A betakarítási eredményeink ez utóbbi esetében mintegy 10–12%-os termésmennyiség növekedést mutattak a többihez képest.

vlcsnap-2021-02-16-10h11m59s621

ifj. Bostyán János

A hajdúsági lösz szélén, a Hosszúpályi környéki földeken gazdálkodik ifj. Bostyán János és családja. Már húsz éve művelik a kapásnövények sorait, s szerettek volna egy olyan gépet, amivel már tápanyagot is ki tudnak juttatni. – A piacon szétnézve nekem az Omikron volt a legmeggyőzőbb: robosztus váz, precíz kijuttató rendszerrel, a gyakorlott szemmel is felismerhető jó műszaki megoldásokkal, és az is számított, hogy az új gépem magyar termék legyen. Az első évben, az 5 mázsa pétisó (135 kg/ha hatóanyag) alapműtrágyázást követően még 80 liter folyékony műtrágyát tettünk hozzá (ez hatóanyban 30 kg/ha) sorközi művelésben. A három táblán felezéses módszerrel néztük meg, hogy mit is tud ez a folyékony Nitrosol kijuttatásos technológia. Meglepődtem én is, de a hektáronkénti 20 mázsás terméstöbblet átlag – ami 20%-os növekedést is jelentett egyúttal – nagyon meggyőző volt. Később az alapműtrágya dózist csökkentettük, míg a folyékonyt egész 200 liter/ha-ig emeltük (emiatt már fronttartályt is vettünk a cégtől); tavaly már minden területünk ezt kapta, meg is hálálta. Szolgáltatást is végzünk, s egyre többen belátják ennek a folyékony műtrágyás sorközművelésnek az előnyeit. Duplájára is nőtt a kultivátorozási területünk az előző évhez képest, így a folyékony műtrágyát is ún. kamion tételben vásárlom, és saját magam tárolom.

aem_fekete_zold_web

A A