Ötvözve a tradíciót a technológiával…

A A

Az alábbiakban egy példaértékű üzemavatóról tudósítjuk Olvasóinkat. A téma apropójaként megjegyezzük, hogy az MKB Bank 2017-ben hozta létre Agrárpartner Programját, melynek célja a magyar agrárium és a mezőgazdasági vállalkozások számára szakértői szintű banki támogatás biztosítása. Ennek létrehozásával a bank olyan területen ér el folyamatos sikereket, amely területen korábban nem végzett aktív tevékenységet. A program szakmai vezetője – annak létrehozása óta – Simon Attila, aki maga is aktív gazdálkodó.

IMG_20200723_144418-w

Előzetesen annyit, hogy a szóban forgó példaértékű cég gazdálkodásának során a legújabb és legmodernebb rendszereket használják. A környezetre figyelve tudatosan választották ki a termesztett fajtákat, s olyan technológiai rendszereket is használatba vesznek, amelyekkel ki tudják mutatni a levélanalízis során, hogy a gyümölcsfáknak mindig a megfelelő tápanyag utánpótlást biztosítsák.

Nos, július utolsó dekádjában került sor a Simon Családi Gazdaság héjas gyümölcsmanipuláló és gyümölcsfeldolgozó új üzemének megnyítójára Hatvan közelében. A megnyitón – többek között – részt vett: Jakab István, az Országgyűlés alelnöke; dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár; Szabó Zsolt, országgyűlési képviselő, dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora, Ginzer Ildikó és Nyemcsok János, az MKB Bank vezérigazgató-helyettesei.

IMG_20200723_144936-w

Simon Attila, az MKB Agrárpartner szakmai vezetőjének nyilatkozata tartalmazza a szakmai lényeget: „Családi gazdaságunk 1992-ben kezdte működését, ma már több mint száz hektáron gazdálkodunk a Hatvan melletti Sastelken, humuszos homoktalajon. Tesszük ezt az egyedülálló, több hektáros méhlegelő több ezer méhecskéjének és poszméhének, illetve a több száz madárodú lakójának segítségével. Családi tulajdonú gazdaságunk országunk egyik talán leginnovatívabb „kertje”. A terület mintegy hetven százaléka öntözésre berendezett: mikro-szórófejes, illetve csepegtető öntözést alkalmazunk, folyamatos tápanyagellátással. Munkánkat saját meteorológiai állomás is segíti, melynek segítségével számítógépen követhetjük az aktuális időjárási helyzetet Ennek költségcsökkentő hatása eléri a húsz százalékot.”

Amúgy a technológiáról annyit, hogy készítésük során soha nem használnak fel sűrítményt és mindig friss és ropogós, napsütötte gyümölcsök szolgáltatják az alapanyagot. Hidegen préselési eljárásuk során mindenféle vegyszer hozzáadása nélkül, mechanikus eljárással nyerik ki a zamatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag levet. Ezt a frissen préselt eljárás során keletkezett nedüt minimális hőkezeléssel tartósítják, hogy a gyümölcslevek minden jó és egészséges tulajdonsága megmaradjon. Méghozzá a friss, semmihez sem hasonlítható Simon Gyümölcs íz mellett.

A gazdaság egyébként száz százalékban saját tulajdonú, a tipikus családi gazdaság, ahol minden munkatársukra családtagként tekintenek. Fontosnak tartják a kor joggal elvárható követelményeit: a fenntartható, zöld, ökológiai gazdálkodást, a gyermekek példamutató, környezettudatos életre való nevelését, az emberi jogokat, a nők egyenjogúságát, végül hogy mindenki asztalára zamatos, friss gyümölcsöt és kompromisszumok nélküli, igazi gyümölcslevet tegyenek.

A fenntarthatóság számukra a mindennapi munkának is szerves része. Legyen szó mikrofejes, veszteség nélküli öntözőrendszerről, vagy a teljes füvesítési programról – mindenki számára megőrízve a természetet. Magyarországon egyedülálló pollinátor programuknak köszönhetően pedig több ezer poszméh segítségét is igénybe veszik. A gyümölcsfák virágzásán kívül egész évben speciális – több hektáros – növénytakaró áll a méhecskék rendelkezésére. Gazdaságuk területén több száz madár lel otthonra a madárprogramuknak jóvoltából. Érdemes megemlíteni, hogy még olyan ritka és védett fajok is fel lelhetők itt, mint a kék vércse vagy a barna rétihéja.

Öntözési rendszerük segítségével több millió liter vizet takarítanak meg egy évben a hagyományos rendszerekkel szemben, elősegítve ezzel a biodiverzitás és a mindig megfelelő víz utánpótlást működésük során. Az üzemük működéséhez napelem rendszerrel is elősegítik az energia felhasználásukat, ráadásul alacsony fogyasztású LED izzó rendszert használnak.

Szalay Attila

A A