Nyílt levél a gazdákhoz

A A

Tisztelettel köszöntöm Önöket, Gubacsi Melinda vagyok az OMIKRON Kft. marketing menedzsere. Úgy gondoltam, hogy ne csak a hirdetésekben találkozzanak velünk, hanem ismerjék meg közelebbről cégünket, megújult és újabb gépeinket is. Ezért ajánlom az Önök figyelmébe az alábbiakat.

1

A klímakihívásokhoz igazodó új agrárszemlélet alapját változatlanul a talajművelés jelenti. A termőföld védelmét komplexen a talajtakaró növények és a forgatás nélküli művelési rendszerek helyes alkalmazása biztosítja. A növényi maradványok talajfelszínen hagyása, az állandó talajtakarás, a talajtakaró növények vetése nem csak a szervesanyag utánpótlást biztosítják, hanem segítenek a klímakárok kivédésében is. Mindezekhez elengedhetetlen a korszerű agrotechnikai háttér biztosítása, amelyre az OMIKRON is új fejlesztésekkel reagált.

1-IMG_6904

A rendszer egyik alapeleme a nyári betakarítású növényeket követő tarlóhántás, vízmegőrző tarlóápolás. A sekélyen végzett tarlóhántás megszünteti a kapillárisokat, ezáltal segíti a talaj vízháztartását, csökkenti a párolgást. Ennek megvalósításához ajánljuka már jól bevált, ám jelentősen megújult nehéz tárcsásboronáinkat. Az újabban kifejlesztett szupernehéz tárcsák 3,8 métertől egészen 6,2 méter munkaszélességig vannak jelen a piacon. A tárcsák hagyományos alkalmazási területén (tarlóhántás) kívül alkalmasak még szántás elmunkálásra, magágy készítésre, növényi szármaradványok feldarabolására és talajba keverésére, gyomirtásra, vegyszerek, műtrágyák, kemikáliák talajba bedolgozására, ugar feltörésére is. Így ennek a munkagépnek a felhasználási területe a talajművelési rendszerekben igen sokrétű, mivel munkája során aprít, kever, porhanyít, és lazít is. A legjobb munkaminőséget 6 – 12 km/h sebességtartományban éri el, így területteljesítménye nagy, viszont hajtóanyag igénye alacsonynak mondható. Egy hasznos egységet is fejlesztettünk a tárcsákhoz, így a talaj lezárását a 485mm átmérőjű, nehéz ékgyűrűs elmunkáló biztosítja, amely egyenletes és kellően tömörtalajfelszínt hagy maga után.

3-IMG_5481

A lazítók esetén arra törekedtünk, hogy a munkagép minél kisebb rögöket hozzon a felszínre. Az altalaj keresztirányú átvágása szárnyak felszerelésével valósul meg, ezáltal kedvezőtlenül magas bakhát nem jön létre. A lazító által megnyitott árok lezárásáraés a rögök felaprítására tüskés törőhengert alkalmazunk, amely tömöríti is a felszínt, valamint a mélységtartás funkcióját is ellátja. A gazdák tapasztalták, hogy a nem megfelelőlezárás többszörös károkat okozhat, azaza kipárolgás miatti vízveszteség az egyik legérzékenyebb probléma.

A lazító szárra felhelyeztünk a talaj felső harmadában működő oldalazó szárnyas kapákat is, amelyek a szármaradványok egyrészét bekeverik a talajba, elősegítve az intenzívebb talajéletet, a baktériumok fejlődését, szaporodását, illetve a követő műveletek jobb munkaminőségét (szántás, tárcsázás, grubberezés).

???????????????????????????????

Szántóföldi nehézkultivátorainkat mi – gazdapartnereinkkel együtt – grubbereknek nevezzük. Ezek a népszerű eszközök rendkívül masszív, S355 anyagminőséggel rendelkező vázszerkezettel, míg a kopóelemek, a késszárak és azok csatlakozási pontjai Hardox minőségű acélból készülnek. A rugóztatott művelőelemek túlterhelés esetén felcsukódnak. Felépítésük: vídia betétes orrcsúcs, ill. szárnyas oldalazó kapák, melyek átfedése 85mm, ezáltal biztosított az erős szárú gyomok kivágása teljes munkaszélességben.

A munkamélység 5-25 cm-ig választható. A grubbereket kétféle elmunkálóval gyártjuk; nehéz kötött talajra Cambridge hengerrel, míg könnyű, középkötött talajra ékgyűrűs hengerrel ajánljuk. Mindkét henger sűrű osztású, ékalakú talajfelszínt képez, így az erózió káros hatását is csökkenti.

Vezérgépeink a sorközművelő kultivátorok, amelyekből már közel 3000 darabot értékesítettünk, így e téren piacvezetők vagyunk! Ez köszönhető a minőségnek, illetve a jó ár-érték aránynak, amelybe besegít a folyamatos fejlesztés. Ismerjük az Önök mondását is, miszerint a sorközi kultivátorozás felér egy jó esővel! Talajnedvesség megőrző és gyomirtó hatása mindenki számára ismert.Mindezt fokozzuk tovább szilárd műtrágya kijuttatásával! DE: mindez akkor tökéletes, ha van megfelelő mennyiségű csapadék a felszívódáshoz.Szilárd műtrágya adaptereinket 300, 700, ill. 1000 kg-os változatban gyártjuk.

DCIM100MEDIADJI_0019.JPG

Agronómiailag még jobb megoldásnak tartjuk a kultivátorozással egymenetben történő folyékony műtrágya kijuttatást, amely a klímaváltozásra, szárazságra hatékony megoldás. Velünk ez egyszerű és gyors! Mivel az idő is egy befektetett érték, ezzel is takarékoskodunk. A tápanyag kijuttatásra használt szivattyú önfeltöltésre is alkalmas. A lombtrágyát ki lehet juttatni a levélre, gyors hatást elérve, illetve a talajba, azonnal betakarva a párolgási veszteség minimalizálása érdekében. A gépek felszerelhetők mindkét kijuttatási rendszerrel is, így a felhasználó az igénye szerinti kijuttatási módot választhatja. A gyors felszívódás késleltetésére, folyamatos tápanyag utánpótlásra, N-Lock késleltető hozzáadásával biztosíthatjuk a növény folyamatos fejlődését.

A kijuttatott mennyiségek Bravoszámítógéppel szabályozottak; a kerékre szerelt jeladóval, sebességarányos kijuttatás biztosított. A számítógépen tárolt adatokfontos információval szolgálnak a felhasználó részére. Folyékony nitrosoladaptereink tartályanagy szilárdságú, rotációs technológiával készült műanyag tartály, amely 600 és 1000 literes változatban is elérhető. Sorközművelőinket 4-6-8 és 12 soros változatban gyártjuk. Gyártmányaink közötttovábbra is megtalálhatóak a függesztett-,félig függesztett és vontatott kivitelű kombinátorok,a függesztett, ill. vontatott középnehéz- és nehéz tárcsák, valamint a Cambridge hengerek.

Remélem, hasznosnak ítélik rövid elemzésünket. Továbbra is nyitottak vagyunk a gazdákkal való párbeszédre, ezért tisztelettel várjuk Önöket a nagyobb agrárkiállításokon, és telephelyünkön is! További sikeres gazdálkodást kívánva, üdvözlettel – Gubacsi Melinda

???????????????????????????????

A A