Kötelező a szerződés meggyfelvásárláskor

A A

Meghatározott tartalommal kötelező szerződést kötni az idei szezontól a friss meggy értékesítésekor – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Kecelen.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Meggy Szakmai Konferenciát, ahol minden évben jelen vannak a meggypiac meghatározó szereplői, csak úgy, mint a legnagyobb, leginnovatívabb meggytermelők, a meggyfeldolgozó cégek képviselői, egyetemi kutatók, agrárpolitikai képviselők. A rendezvényen a növényvédelem, növénykondicionálás, továbbá a meggypiacot érintő kérdések voltak fókuszban az előadások alkalmával.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: A meggy termőterülete hazánkban közel 13 ezer hektár, amivel a második legnagyobb területű gyümölcskultúra Magyarországon. Idén eddig ebből több mint 4.200 hektár termőfelületet ért különböző természeti káresemény, amelynek következtében idén 55-60 ezer tonna termés várható – tette hozzá.

A meggyágazatot érintő támogatások közül kiemelte, hogy a termeléshez kötött támogatások rendszere az idei évtől megváltozott a gyümölcsültetvények tekintetében, hiszen szétválasztásra kerültek az extenzív és az intenzív ültetvények, amelyek közül az utóbbiak az előzetes tervek alapján hektáronként mintegy kétszer annyi támogatást kapnának, mint a kevésbé korszerű hagyományos ültetvények. Ez azt jelent, hogy a tavalyi támogatási kérelmek után járó hektáronkénti 90 ezer forintnyi támogatás már differenciálódni fog a 2017. évi kérelmek esetében

Szólt arról, hogy a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló 2015. évi XCVII. törvény módosulásával idei évtől a termelői igényeknek megfelelően a friss meggy Magyarországon történő értékesítése szerződési kötelezettséggel jár. A kiszámítható üzleti és piaci viszonyok érdekében idéntől a meggyet felvásárló piaci szereplőknek írásbeli ajánlatot kell tenniük a termelők felé és kötelező szerződésben rögzíteni még a szállítások megkezdése előtt többek között a szállított termékekért fizetendő árat vagy az annak előre kalkulálhatóságát lehetővé tevő képletet, valamint a szállítandó termékek mennyiségét és minőségét, a szállítások ütemezését, a szállításra és az áru kifizetésére vonatkozó szabályokat.

A Földművelésügyi Minisztérium célja az elmúlt években hullámzó meggypiac stabilizálása, a termelés korszerűsítésének és jövedelmezőségének javítása – szögezte le előadásában.

Forrás: kormany.hu

A A