Kiszorítja-e román és bolgár búza a magyart Olaszországból?

A A

Bár itthon csak átlagosan alakult a búzatermés, Európában a jelentős exportáló országok közül Franciaországban és Ukrajnában nagy mennyiség került le a földekről. Az így kialakult kínálati piacon nagy tülekedés kezdődött, valamint a következő hónapokban is az várható a felvásárlók kegyeiért és ebben a küzdelemben a magyar búzának egyre nehezebb megtalálni a helyét külföldön. A hazai árak a tavaly ilyenkor tapasztaltaknál alacsonyabbak, a Magro.hu mezőgazdasági piactér árindexe, a Magro Gabonaindex (MGX) értéke 9945 pont környékén jár.

Az idei hazai kalászos eredmények már ismertek. A NAIK-AKI adatai alapján 952 ezer hektárról 5,0 millió tonna őszi búzát takarítottak be, ami 5,2 tonnás hektáronkénti termésátlagot jelent. Ez egyben az ötéves átlag is, így mondhatni papírforma eredmény született. Vas és Tolna megye járt az élen, Békés és Csongrád megye pedig a sor végén.

Árpából 242 ezer hektárról, a tavalyinál 19,3 százalékkal több termés, 1,3 millió tonna került a magtárakba. Az őszi árpa hektáronkénti termésátlaga országos szinten 5,5 tonna, míg a tavaszi árpáé 4,1 tonna volt. A tritikálé termésátlaga ugyanakkor hektáronként 3,8, a rozsé 3, a zabé 2,9 tonna körül alakult.

Ha itthon átlagosra is sikeredett a búza, a közelünkben található, főbb búzaexportőr országokban merőben más a helyzet. Több helyről rekord vagy rekord közeli terméseredményekről érkeztek a hírek. Franciaország, például, több mint 32 millió tonnával, az elmúlt 20 év második legjobb eredményét érte el, amiből 20 millió tonna fog a külpiacokon megjelenni. Ukrajna is rekord mennyiségű, mintegy 19 millió tonnával fog a piacra lépni, amihez Oroszországból további 34 millió tonna búza érkezik. A teljesebb kép kedvéért érdemes megemlíteni, hogy az USA-ból 26 millió tonna, Kanadából pedig mintegy 24 millió tonna búza várható. Nagy lesz tehát a tülekedés a világpiacon ekkora terménymennyiségek értékesítésekor, és a hazai árualapnak egyáltalán nem lesz könnyű dolga, hogy vevőt találjon magának. Különösen, mivel Olaszországra Románia és Bulgária is szemet vetett és elkezdték kiszorítani a magyar búzát.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése a július eleji 190 dollár (USD)/tonna árról szeptember elejére 164 dollárig ereszkedett. Igaz, azóta, szeptember közepére 180 dollárra erősödött. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése szeptember harmadik hetében 170 euró/tonna körül ingadozik. Itthon a Magro.hu fizikai piacán országos átlagban nettó 49,5 ezer forint/tonna termelői áron forgott az étkezési és 44,5 ezer forint/tonna áron a takarmánybúza szeptember első felében.

Ami a folytatást illeti: a mostani kínálati piacból kiindulva, és mert jelenleg nem látszik olyan esemény (hacsak Dél-Amerikában máshogy nem alakul), ami a terményt a drágulás útjára terelheti, a közeljövőben a búza árának csökkenése valószínűsíthető.

A hazai gabonapiac további adatok megtekinthetők a gabona árinformációs rendszeren, a Magro Gabonaindexen: http://www.magro.hu/magro-gabona-index/

mgx

A terményárakról, trendekről, piaci mozgásokról további információt kérhet a következő elérhetőségeken:

Németh István
ügyvezető
Magro.hu mezőgazdasági piactér
Email: istvan.nemeth@magro.hu
Tel:+36 20 424-9664


A Magro.hu-ról: A Magro.hu egy speciálisan a mezőgazdaságra tervezett online piactér. Főként gabonafélék, egyéb szántóföldi- és takarmánynövények, állatok, valamint zöldség-gyümölcs nagy tételben történő kereskedelmét segíti. A Magro.hu piacteret az évnek ebben az időszakában havonta 250.000 őstermelő, családi gazdaság, kereskedő, feldolgozó és gyártó keresi fel. A piactérnek 16.100 regisztrált partnere van. A rendszerben az elmúlt 7 évben közel 6 millió tonna gabona fordult meg, 1,8 millió tonna zöldséget-gyümölcsöt és 200 ezer darab haszonállatot kínáltak eladásra és megvételre. A piactér kiegészítő tevékenységei közé tartozik a gazdák szakmai ismereteinek bővítése a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatán.

A A