“Kínai kézben a Syngenta?”

A A

A ChemChina készpénzes ajánlatot tett a Syngenta megvásárlására 43 milliárd dollár értékben

  • Az ajánlat 465 USD részvényenkénti árról, valamint további 5 CHF eseti osztalék kifizetésről szól
    • az ajánlat egyenértékű 480 CHF részvényenkénti árral
    • az ajánlaton felül a javasolt rendes 11 CHF osztalék is kifizetésre kerül
  • Az új tulajdonosi felállás lehetővé teszi a stratégiai folytonosságot és hosszú távú innovációs beruházásokat
  • A jövőben újbóli nyilvános kibocsátás várható
  • A Syngenta megmarad globális vállalatként svájci központtal
  • Továbbra is biztosítja a választás lehetőségét a termelőknek világszerte

A Syngenta február 3-án jelentette be, hogy a kínai állami tulajdonban lévő ChemChina vételi ajánlatot tett a vállalat felvásárlására, 465 USD részvényenkénti áron, további 5 CHF eseti osztalék kifizetésre a tranzakció létrejöttekor. Ez az ajánlat 480 CHF részvényenkénti árnak felel meg. A Syngenta részvényesei további 11 CHF rendes osztalék kifizetésében részesülnek 2016 májusában. A tervek szerint biztosítják annak feltételét, hogy a dollár eladást a lezáráskor svájci frankba válthassák át. A Syngenta igazgatótanácsa egyöntetűen támogatja az üzlet megkötését, és biztos benne, hogy a jelen ajánlat minden részvényes érdekét szolgálja. Az üzlet megkötése biztos pénzügyi háttérrel történik, és elhivatottak az üzletkötés folyamata alatt a jogi környezet mindennemű szabályának való megfelelésre és átláthatóságra. A svájci és az amerikai tenderre tett ajánlat a következő hetekben kezdődik és a tranzakció várhatóan az év végéig lezárul.

A vállalat menedzsmentje nem változik. Az üzlet megkötése esetén a 10 fős igazgatói tanácsot Ren JianXin, ChemChina elnök fogja vezetni, amelynek négy tagja a jelenlegi Syngenta tanács tagja lesz. A ChemChina elhivatott a legmagasabb irányítási elvek betartására, és fenntartja a lehetőséget a vállalat újbóli tőzsdére bocsátásására az elkövetkező években.

Michel Demaré, a Syngenta elnöke elmondta: „Ezen ajánlat megtételével, a ChemChina elismeri a Syngenta képviselte minőséget és potenciált. Gondolok itt az üzletág-vezető kutatásfejlesztésre, termékelőállításra és az emberek kvalitására világszerte. A tranzakció minimalizálja a működési fennakadásokat, a globális növekedésre, kiváltképp Kínára és más feltörekvő piacok növekedésére fókuszál, továbbá lehetővé teszi a hosszú távú innovációs befektetéseket. A Syngenta továbbra is Syngentaként működik tovább, svájci központtal, ezzel is kifejezve azt, hogy ez az ország mennyire vonzó üzleti helyszín.

John Ramsay, ügyvezető igazgató szerint: „A Syngenta a világ vezető növényvédőszer előállító vállalata, mely jelentősen növelte piaci részesedését az elmúlt években. Ez a megállapodás lehetővé teszi nekünk, hogy megtartsuk és tovább erősítsük ezt a pozíciót, illetve jelentősen növeljük vetőmagüzletágunk potenciálját. A megállapodás továbbra is biztosítja a gazdálkodók részére a választási lehetőséget, továbbá biztosítja a folyamatban lévő kutatásfejlesztési befektetéseinket a különböző technológiai platformok és növények terén. A költség és tőkehatékonysági terveink változatlanok maradtak.

Ren Jianxin, a ChemChina elnöke a következőket nyilatkozta: „Vállalataink között a tárgyalások barátságos hangnemben, konstruktív és együttműködő szellemben zajlottak és örülünk, hogy a mai bejelentéshez vezettek. A menedzsmenttel és a dolgozókkal együttműködve azon fogunk dolgozni, hogy fenntartsuk a vállalat versenyképességét az agrártechnológia területén.” Hozzátette: „A víziónk nem korlátozódik a közös érdekeinkre, ugyanakkor választ ad a termelők és vásárlók igényeire világszerte. Örülünk, hogy továbbra is Michel Demaré marad a tanács elnöke és a vállalat független vezetője, és várjuk, hogy John Ramsay-val és a Syngenta menedzsmentjével és dolgozóival dolgozhassunk együtt a világ növekvő élelmiszer-igényének kielégítésén.”

A megállapodás további terjeszkedést tesz lehetővé a Syngentának a feltörekvő piacokon, kimondottan Kínában. Ezen felül a Syngenta hozzájárul tapasztalatával és tudásbázisával a legmagasabb szintű környezeti normák népszerűsítéséhez és a vidéki közösségek felvirágoztatásához. Ezek a célok megjelennek a The Good Growth Plan vállalásokban is, melyeket a ChemChina határozottan támogat és a program – a Syngenta a Jövőért Alapítvánnyal együtt – továbbra is a vállalati stratégia szerves részét képezik.

A Dyalco, a J.P Morgan, a Goldman Sachs és az USB pénzügyi tanácsadóként támogatták a Syngentát a tranzakció során. A Bär & Kerrer és Davis Polk jogi tanácsadóként voltak jelen.

A ChemChinaról

A pekingi székhelyű ChemChina termelőüzemeket, kutatás-fejlesztési és marketing rendszereket birtokol a világ 150 országában és régiójában. A legnagyobb vegyipari vállalat Kínában, és a Fortune 500 lista 265. helyét foglalja el. A vállalat fő üzleti tevékenységei közé tartozik többek között az anyagtudomány, élettudomány, minőségi termékek gyártása és alapvető vegyszerek előállítása. Korábban a ChemChina 9 vezető ipari vállalatot vásárolt fel Franciaországban, Angliában, Izraelben, Olaszországban, Németországban, stb. További információért keresse fel a www.chemchina.com és a www.chemchina.com/press honlapokat.

 

A A