Hyundai felé nyitnak a mezőgazdasági vállalkozók

A A

2017 02. 09.

Elkelt az első mezőgazdasági gumiabroncsokkal szerelt, nagyteljesítményű Hyundai homlokrakodó hazánkban, melynek ünnepélyes átadása Magyarország agráripari csúcsrendezvényén, a január végén megrendezett AgrárgépShow kiállításon zajlott.

A növénytermesztéssel és állattenyésztéssel egyaránt foglalkozó Kröpfel és Társai Kft. 2016-ban, tulajdonosváltás következtében kezdte meg gépparkjának modernizálását. Ekkor több Fendt traktort, munkagépet ésCLAAS zöldsoros gépet vásároltak a bajai központú AXIÁL Kft-től.Azonban 2016 szeptemberében felmerült az igény, hogy egy nagyteljesítményű homlokrakodóra is beruháznának, melyet tehenészeti telepükön (kb. 700-800 szarvasmarha) és a növénytermesztő részlegükön is használni tudnának trágyarakodásra, silótolás-taposásra, gabonarakodásra, illetve földmunkánkra.

Az AXIÁL Kft. által biztosított bemutatógép beváltotta reményeiket és leadták a megrendelést egy Hyundai HL955 XT AGRI típusú derékcsuklós homlokrakodógépre, melynek hivatalos átadására a 2017. január 25. és 28. között megrendezésre került AgrárgépShow kiállításon került sor.

IMG_3297_1200

A típus különlegessége, hogy Michelin MEGABIB 620/75 R26 mezőgazdasági gumiabroncsokkal szerelt (ezt takarja az AGRI jelzés), illetve hosszabb gémmel van ellátva (ezt takarja az XT jelzés) a széria alaptípusaihoz képest, így a mezőgazdasági vállalkozók számára is bátran ajánlják a szakértők ezt a sokoldalú gépet.Mindehhez társul még a magas ürítésű kanál is, mellyel a legnagyobb pótkocsik feltöltése is könnyűszerrel kivitelezhető.

A Veszprém megyei székhellyel rendelkező Kröpfel és Társai Kft-t Ferencz András ügyvezető képviselte, aki Kövecs Bálint, az AXIÁL Kft. Építőgép és Anyagmozgatógép üzletág igazgatójától, illetve Csutorás Szilárd, területi képviselőtől vette át a gépet. Az AXIÁL Kft. képviselői a jeles alkalomból az ügyvezetőt meglepték egy Hyundai homlokrakodó makettel is.

A megvásárolt, HL sorozathoz tartozó gépet arra tervezték, hogy a gépkezelő a legnehezebb munkakörülmények között is ellenőrzése alatt tarthassa a munkaterületet. A Cummins QSB6.7 197 lóerős, a Tier 4f károsanyag kibocsátási előírásoknak megfelelő motorja gazdaságos és fáradhatatlan erőforrás, amely a Hyundai 9-es sorozatához képest 10%-kal kedvezőbb üzemanyag-hasznosítást és 5%-kal nagyobb termelékenységet tesz lehetővé még kis fordulatszámokon is. Az 5 előre és 3 hátrameneti fokozatot tudó FullPowershift váltóval elérhető maximális haladási sebesség 40 km/h. A 15.600 kg-os önsúlyú rakodógép szélessége kanállal együtt 2750 mm, maximális emelési magassága pedig 4340 mm. A HL sorozat kanalát áttervezték, anyaga könnyű, megnövelték befogadó képességét és a lehető legkisebbre csökkentették a szóródási veszteséget, a kanál kapacitása 4,0 m3.

IMG_3756

A homlokrakodón kis zaj- és vibrációs terhelésű vezetőfülke található, melyet felborulás (ROPS), valamint magasból lehulló tárgyak (FOPS) elleni védettséggel is elláttak. Továbbfejlesztették a műszerpanelt, amely könnyű rendszerellenőrzést tesz lehetővé és ugyancsak ebben segíta kabinban találhatónagyméretű, 7 hüvelykes (17,5 cm) érintőképernyős kijelző is. A rakodógépben úgynevezett Hi-MateGPS rendszer található, amely a gép menedzsment rendszerének távirányítását biztosítja és a legfontosabb szerviz- és diagnosztikai adatok szolgáltatásával segíti a megelőző jellegű karbantartást.

A 2017. január 25. és 28. között a Hungexpo D pavilonjában kiállított gép a rendezvényt követően már nem tért vissza az AXIÁL központjába, hanem leszállításra került a Kröpfel és Társai Kft. telephelyére.

Az AXIÁL Kft. Hyundai homlokrakodóiról további információt ITT találhatnak!

http://www.axial.hu/gepek/epitoipari-gepek/hyundai/derekcsuklos-homlokrakodok/hu

Képek: Váradi Viktor

A A