Horsch aprómagvetés – Vetni csak pontosan, szépen…

A A

horsch-maschinen-gmbh

Az inputanyag árak a felhők felett lebegnek! A termény ára is veszélyesen magas, de mit sem ér, ha minden, a termeléshez szükséges anyagnak az ára akár többszörösen megdrágult. Az aratásra az üzemanyag ára is meglódult. A kérdés sokakban lassan felmerül, hogy lesz-e egyáltalán N műtrágya?

Az őszi kalászosok alá, még lehetett kapni műtrágyát, de mi lesz tovább. Azon termelőknél, ahol a földek fel vannak töltve tápanyaggal, ott akár azt is meg lehet kockáztatni, hogy elmarad az alapműtrágya kiadagolása, amennyiben a talajélet karban van, megoldja az a szinten tartást. Ahol nincsen, ott érdemes átgondolni, hogy mit lehet csinálni. Itt van az idő, amikor a talajjal is foglalkozni kell, s nemcsak annyit, hogy legyen elég tápanyag koncentrációja. Azt látom, hogy nagyon sok termelő elkezdett a talaj felszíne alá is benézni, és a talaj élettel foglalkozni. A humusz tartalom növelése azt is jelenti, hogy több tápanyag van a talajban, ill. a nagyobb humusztartalmú földek a nedvességet is jobban megtartják.

Egy másik trend, amit a társadalom fog a mezőgazdaságra ’terhelni’, az a még egészségesebb élelmiszer előállítása; még kevesebb vegyszer használata és még több közvetlen étkezésre használható növény termesztése.

kep1_finer-7-sl-

Finer 7 SL A talaj feketén tartása – totális gyomírtó helyettesítése

 

Fentiek ismeretében az aprómagvak vetése egyre fontosabb és egyre jobban odafigyelnek a termelők is, így a gyártóknak lépni kell. Amennyiben megnézzük az új fejlesztéseket, láthatjuk, hogy a gyártók sokat foglalkoznak a gabonavető gépek fejlesztéseivel. A vetőgépben egyre több tartályt találunk, a műtrágyát mindenféleképpen ki lehet / kell adagolni, és mindenki azon próbálkozik, hogy a mag minél precízebben kerüljön a talajba.

A Horsch az őszi aprómagvetésre különböző technológiákhoz különböző vetőgépeket ajánl. A hagyományos mulcsos technológia gépe a Sprinter vetőgép. Annak ellenére, hogy egyre többet használunk szántóföldi kultivátort – és ez által a föld felszíne ’kiegyenesedik’ – a Sprinter a csoroszlyáival még tovább egyenget a felszínen, s így tökéletesebb lehet a vetés. A Duett csoroszlya hegye behatol a talajba, 5cm-el mélyebbre, mint a vetési sík, lazítja a magágyat a vetőmag alatt. A ferdén futó talp tömörít és aprít, és erre a felületre jön a vetőmag az ikersávba. A csoroszlyatest mellett elhaladt talaj takarja be a vetőmagot. Azáltal, hogy a csoroszlya megemeli a földet, ami a vetőmagra kerül, szét is választja azt! Az aprómorzsás talaj kerül közvetlenül a vetőmagra, a nagyobb rögök felülre, és a föld felszínén lesz a szalma. A vetőmagnak így optimális a beágyazása, a szalma pedig védi a felszínt és szerkezetet is javítja. Megfogja az eróziót, így nagyobb mennyiségű eső után sem iszapolódik el a talajfelszín! Minden csoroszlya előtt egy gumikerék halad, ami egyengeti a talajfelszínt. A csoroszlya mögött közvetlenül az egyengető gereblye jön; ezt követi újra egy kerék, ami lehengerli a vetést és biztosítja a jó talajkontaktust. A csoroszlyákat egy 250 kg-ra előfeszített rugós tag tartja, ennek következtében a nagyon kemény talajokon is biztosított, hogy a csoroszlya a talajban marad. A keskeny Solo csoroszlyával akár a direkvetés is elérhető!

Sprinter ikersávosvetés és a műtrágya  a sávok között alatt

Sprinter ikersávosvetés és a műtrágya a sávok között alatt

A Duett csoroszlya lényege – azon kívül, hogy a bejárt felület 35% beveti, így az egyik legjobb tenyészterület hasznosulást biztosítja -, hogy ugyanazon a csoroszlyán keresztül jön a műtrágya is, de pontos távolságra a vetőmagtól; 5 cm-rel a vetési sík alatt a két vetett sáv között. Az így lehelyezett műtrágya nagyon jó kezdeti fejlődést biztosít a növények számára. Intenzív és nagy gyökértömeg fejlődést tudunk elérni.

Pronto 9 DC – vetés egy menetben a Tiger AS után

Pronto 9 DC – vetés egy menetben a Tiger AS után

A Pronto egy olyan kombi vetőgép, ahol a gép elején extra rövidtárcsát találunk, amely aprítja ill. keveri a szármaradványt, és amelyet a gumikerekes henger követ. Ez a henger egyengeti a talajfelszínt, visszatömörít és utat képez a vetőcsoroszlyák előtt. A TurboDisc dupla tárcsás csoroszlyás vetőegységet a mélységtartó kerekek tartják, amelyek egyben le is hengerlik a talajt a vetett sorok felett. Az egyenetlen talajfelszíneket legjobban ’lekövető’ vetőgépek egyike a Pronto.

Rövid tárcsája teljesen karbantartás mentes. Az olajban futó csapágyakat – síkgyűrűs tömítése révén – nagyon hosszú élettartam jellemzi. A lezáró henger gumikerekei extra erősségűek, jóval strapabíróbbak, mint a kereskedelemben levő hasonló traktor mintájú gumik. A vetéssel egymenetben műtrágya kijuttatása is lehetséges. Ezt a Prontonál kétféleképpen lehet elérni. Az egyik a G&F rendszer, ahol a műtrágya a vetőmaggal együtt kerül a vetőbarázdába, a másik a PPF, ahol a gumikerekes henger előtt külön műtrágyázó csoroszlyákat találunk, és a műtrágyát a két vetett sor közé tudjuk kihelyezni. A jelenlegi műtrágya árak mellett érdemes elgondolkodni a vetéssel egy menetben történő műtrágya kijuttatáson, de nemcsak a magas műtrágya árak miatt. Precíz műtrágya kijuttatással a foszfor kb. 40%-át meg lehet spórolni, úgy, hogy a termésünk ne csökkenjen. Egy késő őszi vetés alkalmával precízen kijuttatott kevés nitrogén is csodákra képes. A rövid vegetációs időszakban ’felturbózza’ a növények fiatalkori fejlődését.

Pronto PPF rendszer

Pronto PPF rendszer

A Horsch Pronto TurboDisc vetőcsoroszlyának van egy olyan változata, ahol a búzát, rozst, repcét szemenként lehet vetni! Ezt korai vetéskor alkalmazzák, ugyanis a vetési normát így drasztikusan lehet csökkenteni. A korai vetéseknél 1,5–2 millió csíra / ha, október közepe körül 2,5–2,8 millió csíra a norma. Ennek a vetésnek az a feltétele, hogy kalibrált vetőmaggal rendelkezzünk. Ami az egyik oldalról macerás, az a másik oldalról meg segíthetné a hozamok maximalizálását! A szemenként vetett búza – még ha magyar fajta is – óriási termésre képes! Az csak téveszme, hogy a magyar fajták nem bokrosodnak! Igenis bokrosodnak, és amennyiben elvetettünk 2–2,5 millió magot, és mindegyik mag hoz 3 sarjat, akkor már bőven sok kalászunk van! A szemenkéntvető csoroszlyán van egy extra magfogó kerék, hasonló a kukorica vetőgépekéhez. Ez a kerék a földre érkező vetőmagot azonnal benyomja a vetőbarázda aljába. Így a vetési mélység még pontosabb. Szokták ugyan azt mondani, hogy a gabonánál nem annyira fontos a pontos mélység, de mégis az. Nem mindegy, hogy hol van a bokrosodási csomópont. Az sem mindegy, hogy milyen hosszú a hipokotil, ugyanis ez a rész igen fogékony a betegségekre.

Szemenként vetett búza egyenletes kelés egyöntatű állomány

Szemenként vetett búza egyenletes kelés egyöntatű állomány

A szemenként vetett búza sokkal erőteljesebben fejlődik! Ez a fejlődés zömében a föld alatt megy végbe, amihez kell a jó talaj fiziológia is. Mivel nincsenek hegyén-hátán a növények, így nem konkurálnak egymással, nem nyurgulnak meg, s ez által jóval több energia jut a gyökér fejlődésére.

A Horsch segítő társ a vetésben és a teljes mezőgazdaságban!

Szász Zoltán
30-7430302

A A