Helmut Claas 90 éves

A A

2016 07.19.

Helmut Claas, aki sok éve a CLAAS csoportvezető társasági tagja és a tulajdonosi bizottság elnöke, július 16-án betöltötte a 90. életévét. Neki köszönhetően lett az apja és testvérei által alapított gyárból egy világszerte piacvezető mezőgazdasági vállalat.

„Helmut Claas számunkra évtizedek óta fontos ötletadó és hajtóerő is egyszerre.A CLAAS családi vállalatot nagy szakértelemmel és kifejezett kitartással nehéz időszakokon át is vezette, újra és újra nagy lendületet adva mezőgazdaság technikai fejlődésének“, mondja Lothar Kriszun, CLAAS vállalatcsoport vezetőség szóvivője.

Helmut Claas_ATS6696k

Helmut Claas első gyerekként született 1926-ban, Harsewinkelben. 1948-től 1954-ig a Hannoveri Műszaki Egyetemen végezte gépészmérnöki tanulmányait.Egy szemeszter a bécsi Műszaki Egyetemen töltött, egy évig pedig felsőfokú mezőgazdasági tanulmányokat folytatott Párizsban.Ezeket további tanulmányok követték a bécsi egyetemen és a párizsi Grande EcoleNationale d’Agriculture-ben. Tanulmányai befejezése után őrá hárult a felelősség egy értékesítési vállalat megtervezéséért és alapításáért Franciaországban, amely a mai CLAAS France.

1958-ban Helmut Claas belépett Harsewinkelbena családi vállalkozásba.1962-ben nevezték ki a technológiai részleg ügyvezető igazgatójává.1978-ban a vállalat közkereskedelmi társasággá (OHG) történő átalakításakor személyes felelősséggel rendelkező társasági tag lett.1996-ban a kereskedelmi betéti részvénytársasággá (KGaA) való átalakulás során ügyvezető igazgatóból a felügyelőtanács és a vezetőségi bizottság elnöke lett.

Mindig kiemelt figyelmet szánt az innovatív termékek fejlesztésére és a gazdaságos tömeggyártásra. Helmut Claas számos újítást tervezett vagy kezdeményezett.Így például 1970-ben kifejlesztették a DOMINATOR sorozatot, amelynek az alapötlete a moduláris felépítés illetve a platformkonstrukciós megoldás volt.A DOMINATOR világszerte az egyik leghíresebb kombájnmodell lett.

Később utódja, a LEXION fejlesztése következett.Ez ma a legmodernebb és leghatékonyabb kombájn világszerte.A sikertörténethez tartozik a CLAAS önjáró silózója is, a JAGUAR a világpiac vezetője lett.

2003-ban egy fontos lépés érkezett a vállalat bővítésében és jövőjének biztosításában: a CLAAS átvette a teljes traktorrészleget a Renault Agriculture-tól. Azóta a vállalat a nemzetközi mezőgazdaságot az összes fontosabb mezőgazdasági géppel el tudja látni.

Helmut Claast négy nemzetközileg ismert egyetemen: Magyarországon, Angliában, Bulgáriában és Németországban is díszdoktorrá avatták. Többek között megkapta 2000-ben a ,,Mezőgazdaság doktora“ címet a Stuttgart-Hohenheim Egyetemtől,,A mezőgazdasági technika területén elért kiemelkedő teljesítménye és a hatékonyabb, modernebb mezőgazdasági gépek fejlesztésében elért kiemelkedő eredményeinek elismeréseként”. A Stuttgart-Hohenheim Egyetem volt az is, ahol 2004-ben az mezőgazdaságban úttörő technológia fejlesztésekért tiszteletbeli szenátusi taggá fogadták. 2009 júniusában a Moszkvai Gorjatschkin Egyetemen, mai nevén Timirjazev Mezőgazdasági Akadémia, tiszteletbeli professzori címet kapott.Szintén 2009-ben a Francia Köztársaság kinevezte Helmut Claast a „Chevalier dans l’Ordre de la Legion d’honneur“ – a Becsületrend lovagjává – elismerve ezzel a német-francia együttműködés úttörőjeként elért eredményeit.

A személyes kitüntetések, mint a díszpolgárrá avatás a szülővárosában, Harsewinkelben, Baden-Württemberg tartomány érdemérme, vagy a francia mezőgazdasági miniszter érdemrendje mind tökéletesíti az életművét.

A CLAAS családi vállalkozás további fejlődése már rég elő van készítve: Helmut Claas lánya, CathrinaClaas-Mühlhäuser a vállalati csoport felügyelőtanácsának elnöke.

A A