GENERÁCIÓVÁLTÁS AZ AGROSPIC KFT-NÉL

A A

agrospic-fej

Befejeződött egy korszak az Agrospic Kft életében, július végén zárásra került a cég értékesítési tranzakciója, és új ügyvezetéssel, új tulajdonosokkal folytatódik a cég története. A változásokról kérdeztük Takács Zoltánt, az Agrospic Kft új ügyvezetőjét.

Milyen célokkal döntöttek úgy, hogy befektetnek a mezőgazdasági gépkereskedelembe?

Befektetőtársaimmal régóta lehetőséget látunk a mezőgazdasághoz kapcsolódó befektetések szervezésében. Azt gondoljuk, hogy az ágazat előtt álló fejlődési lehetőségek, a következő EU ciklus támogatási programjai, kifejezetten a magyar kormány által biztosított többlet források a termelőket további jelentős beruházásokra fogják ösztönözni. Az előttünk álló lehetőségek azonban több kereskedő céget is a generációváltás szükségessége közepette ér el. Az általunk elkezdett program erre a vállalkozási élethelyzetre kínál megoldást. Célunk, hogy évek óta jól és stabilan működő, de a hosszú távú fejlődésben, működésben az utódlás hiánya miatt nehéz kihívásokkal szembesülő cégek alapítóival megegyezve, a cégeket megvásárolva, és felfejlesztve a lerakott alapokra tovább építkezve tudjunk ügyfeleink rendelkezésére állni a legkorszerűbb agrártechnikai megoldásokkal.

Mit kell tudnunk az Agrospic Kft új tulajdonosáról, üzleti elképzeléseiről?

Az Agrospic Kft tulajdonosa a Nothung Agrártanácsadó Zrt., amely legjelentősebb befektetője a Korona Közraktár Zrt. A Korona Közraktár évek óta sikeres szereplője a magyarországi közraktári,  agrárhitelezési és finanszírozási piacnak. A Korona Közraktár mellett további magánszemély tulajdonosai is vannak a befektető cégünknek, akik bár a pénzügyi szektorból érkeztek, de erősen kötődnek a mezőgazdasághoz és biztos hátteret nyújtanak a növekedéshez.

Célunk, hogy a gépkereskedelmi tevékenység és a közraktári tevékenység között megtaláljuk a szinergiát, és eredményesen ki tudjuk egészíteni a fő tulajdonosunkkal a tevékenységünket.

Aktívan keressük a további lehetőségeket, hogy bővítsük gépkínálatunk, illetve a szolgáltatási területünk.

Hogyan látják a mezőgazdasági gépkereskedelem jövőjét?

A magyar mezőgazdaság nagy kihívások előtt áll, amely újfajta megközelítést, és várhatóan dinamikusan fejlődő gépkereskedelmi piacot fog jelenteni. Egyrészt az elmúlt 15 év hatására az ágazat kiemelkedő anyagi helyzetben van.  A mezőgazdasági vállalkozások – különösen a szántóföldi termelők – döntő része jól prosperál, a bankok kívánatos ügyfelei, és mind a működés, mind a beruházások finanszírozására eddig szinte korlátlan források álltak rendelkezésre. Mindennek alapja a támogatási politikán túlmutatóan az ágazatra jellemző magas szintű gazdálkodói szakértelem, amely idén a sok év átlagában is kedvező terméshozamokkal, illetve kedvező árakkal egészült ki.

Ugyanakkor a klímaváltozás hatására a gazdálkodás körülményei rendkívül gyorsan és drasztikusan változnak. Az eddig megszokott éghajlati viszonyok, tapasztalatok már nem érvényesülnek, záródnak az időablakok, az adott műveletek biztonságos elvégzésére rendelkezésre álló időkeret lerövidül. Ez felértékeli a nagyobb gépi kapacitások kérdését, illetve a több munkafázist egyidőben elvégezni képes eszközök rendelkezésre állását.

A kedvező jövedelmi viszonyoknak is köszönhetően felgyorsult a koncentráció a gazdaságok között, egyre kevesebb gazdaság egyre nagyobb területen gazdálkodik.  Mindezzel párhuzamosan a munkaerő kérdés is kezd kritikussá válni. Azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan növekszik a kereslet a nagyobb kapacitású gépek, az összetett műveletek elvégzésére alkalmas munkagépek, és az ezeket vontatni képes nagyobb traktorok iránt.

Hatalmas érdeklődés nyilvánult meg az új gépbeszerzési pályázatok iránt. Az Agrospic Kft hogyan tudott reagálni erre?

Szerencsés időpontban fektettünk be az Agrospic Kft-be. A folyamatban lévő pályázati kiírások (ATK és Precíziós gazdálkodási) jelentős keresletet teremtenek. Az általunk forgalmazott gépek: Massey Fergusson traktorok, kombájnok, bálázók és zöld soros eszközök világszínvonalúak, kiváló minőségűek és egyedülálló az ár-érték arányuk. A minőségi eszközeink közül kiemelkednek a Kverneland talajművelő eszközei, vetőgépei, műtrágyaszórói és permetezői. Kifejezetten magas színvonalat képviselnek a Damman gyár hidas permetezői, amelyeket alapvetően a magyar nagyüzemi viszonyokra fejlesztett ki a német gyártó, és évről évre egyre több gazdaságban bizonyítják sokoldalúságukat, precíz munkavégzésükkel.

Nagyon sok partnerünkkel dolgozunk együtt, hogy sikeres pályázatot adjanak be. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy sokan vannak, akik a bekért ajánlatok ellenére úgy döntöttek, hogy nem vállalják a pályázati kötöttséget. A részükre azt tudjuk javasolni, hogy vegyék számba, melyek azok az eszközök, amelyek elengedhetetlenek a minőségi munkavégzéshez, és éljenek a finanszírozási lehetőségekkel, vásárolják meg a szükséges gépeket banki vagy lízing segítséggel. Az eredményes gazdálkodáshoz elengedhetetlen a jó minőségű gépek beszerzése és a megbízható szerviz háttér!

A A