Év Magyar Mezőgépe 2023

A A

GÜTTLER MASTERCUT 600 KÉP 2 IMG_20210927_083135 (1)

A Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a mezőgazdasági szaklapokat kiadó Magyar Mezőgazdaság Kft. által 2012-ben alapított Év Magyar Mezőgépe díj figyelemre méltó lehetőség a hazánkban gyártott mezőgazdasági gépek, eszközök innovációjának hangsúlyozására, egyúttal a magyar szakemberek fejlesztő munkájának elismerésére, megbecsülésére.

Ezt a rangos szakmai kitüntetést eddig a Kühne Zrt. KRT-6 kompakt tárcsája, az Optigép Kft. NAS-1670 napraforgó betakarító adaptere, a Busa Bt. SK-12 sorközművelő kultivátora, a Framest Kft. Kreator síkvázas kombinátora, a Fliegl-Abda Kft. ADS-60 szervestrágya-szórója, a CLAAS Hungária Kft. Corio Conspeed 8-75 FC kukoricacső-törő adaptere és Convio Flex 930 hevederes vágóasztala, a BPW-Hungária Kft. Agro Drive hidraulikusan hajtott tengelye, valamint a NorAn Kft. N-MAX 6 típusú folyékony műtrágya injektálója, valamint Strip-Till 6+ típusjelzésű sávművelő berendezése érdemelte ki.

Idén, immár tizenegyedik alkalommal a díj ünnepélyes átadására a 36. Bábolnai Gazdanapok nyitónapján került sor. A bíráló bizottság szerint a kiállításon bemutatott új fejlesztésű hazai gyártmányok közül, az alapítólevélben felsorolt szempontok figyelembe vételével, az „Év magyar mezőgépe 2023” címre a hódmezővásárhelyi Güttler Kft. újdonsága, a MasterCut 600 típusjelzésű késes henger szolgált rá.

Güttler MasterCut 600 kép 2

A korszerű munkagép kiváló megoldást kínál a zöldítés céljából vetett köztes növények aprítására, részleges bedolgozására, de repce-, napraforgó- és egyéb szármaradványok széttördelésére, zúzására is alkalmas. Az egysoros, kétszekciós, szekciónként 4-4 darab, egyenként 700 mm hosszú, spirál késes hengerből álló talajművelő eszköz munkaszélessége csaknem 6, a szállítási szélessége a szekciók hidraulikus felhajtásával  pedig 2,8 méter. A 360 milliméter külső átmérőjű vágóhengerekkel az elméleti darabolási hossz 16,3 centiméter. A közel 2 tonnás gépre a vágási nyomás növelésére maximum 900 kg pótsúly helyezhető el. A MasterCut 600 front- és hátsó hárompont-függesztésű kapcsolásban egyaránt használható.

Az értékes kristálydíjat és a vele járó díszoklevelet dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára és  dr. Kerényi György, egyetemi docens, a GTE Mezőgépipari Szakosztályának elnöke adta át Tamási Zsombornak, a gyártó cég ügyvezető igazgatójának.


(GTE Mezőgépipari Szakosztály)

 

 

 

 

 

 

 

 

A A