Első a biztonság! Ezt tanácsolják a szakértők a kerti balesetek megelőzéséért

A A

A nagyteljesítményű kerti gépekkel történő kerti munka fokozott körültekintést igényel. Nem elég azonban a szakszerű használatot elsajátítani. Ahhoz, hogy a balesetek megelőzhetővé váljanak a szakszerű használati ismeretek mellett bevizsgált védőfelszerelésekre is szükség van – vallják a STIHL szakértői.

Nem vagyunk sérthetetlenek

Az elmúlt időszak vírushelyzete sokakat ráébresztett arra, hogy nem vagyunk sérthetetlenek, a kerti munkák során azonban még mindig többen gondolják azt, hogy velük nem történhetnek balesetek. Éppen ezért nem egyszer figyelmen kívül hagyjáka gyártók által javasolt biztonsági előírásokat és figyelmeztetéseket, illetve nem viselik a védőeszközöket sem. Ezek használata azonban a professzionális felhasználók és a hobbikertészek számára is kötelező.

STIHL_kep1

„Az a kerttulajdonos, aki ritkán végez a balesetveszélyt-rejtő motorfűrésszel munkát, nincs könnyű helyzetben” – mondja Taba Zsolt, az Andreas STIHL Kft. műszaki vezetője, hiszen ilyenkor az emberben csupán elhalványuló emlékek élnek a szakszerű kezelésről. A szakértő szerint ilyenkor elengedhetetlen, hogy átlapozzuk a kezelési utasítást, melyben a gyártó jó szándékkal összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat. Ha ezek után még maradna megválaszolatlan kérdés, érdemes tanácsot kérni egy hozzáértőtől a szakszervizben annak érdekében, hogy ne idézzünk elő balesetet.

Optimális feltételek

Taba Zsolt szerint három dologra érdemes különösen odafigyelni még a munka megkezdése előtt.

„Az első, hogy a személyi feltétel optimális legyen, azaz kipihentek legyünk, jó fizikai erőnléttel rendelkezzünk, és természetesen ne legyünk tudatmódosító szerek, így például alkoholos befolyásoltság alatt” – húzza alá, majd hozzáteszi, kiemelkedően fontos, hogy a felhasználó birtokában legyen a gép indításával, üzemeltetésével, valamint a műveletek szakszerű és biztonságos végrehajtásával kapcsolatos gyakorlati információknak.

STIHL_kep4

A második feltétel, hogy a motorfűrész műszaki feltételei megfelelőek legyenek, azaz napi szinten karban legyen tartva, a biztonsági berendezései, vezetőlemeze, lánckereke stb. ellenőrizve legyen.

„A gép használata közben, ha bármilyen feltétel megváltozását tapasztaljuk, állítsuk le a gépet és hárítsuk el a hibát vagy forduljunk szakszervizhez” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Védőfelszerelések a biztonságos munkáért

Rendkívül fontos, hogy a láncfűrészek és a motoros fűrészek használatakor valamennyi kötelező védőeszközt viseljük. Amennyiben ugyanis ezt elmulasztjuk, súlyos sérüléseket, akár maradandó károsodásokat is szenvedhetünk.

STIHL_kep3

„A felpattanó fadarabok okozta szem és arcsérülést arcvédővel – amely lehet plexi, vagyrács kialakítású – ellátott kombinált ipari védősisakkal tudjuk megelőzni. A védősisakkal szintén egybeépített hallásvédő fültok pedig a zajterhelés okozta halláskárosodásokat előzi meg. A kéz sérüléseinek megelőzése kizárólag jó minőségű munkakesztyűvel lehetséges”– magyarázza Taba Zsolt. Hozzáteszi: a leggyakrabban lábsérülések következnek be a motorfűrészek használata közben, amelynek nagyon súlyos következményei is lehetnek. Éppen ezért elengedhetetlen a vágásbiztos nadrág és acélbetétes bakancs viselése.

STIHL_kep2

További információkért látogasson el a www.stihl.hu weboldalra vagynézzen szét online lapozható katalógusunkban. Kérdéseivel természetesen fordulhat a STIHL szakkereskedésekben dolgozó kollégákhoz is. Szakkereskedéseink listáját megtalálja a www.stihl-shop.hu oldalon.

A A