Doktoravatás és AGCO Labor a SZIE-n!

A A

AGCO FUSE Tanulmányi Labor Gödöllőn

2016.06.22.

 A gödöllői Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Karán 2016. június 17-én, az AXIÁL Kft. és a Fendt erőgépeket gyártó AGCO cég jóvoltából új tanulmányi labort adtak át az egyetem évzáró ünnepségét követően.

Délelőtt vette kezdetét a Szent István Egyetem évzáró ünnepsége, amelynek keretében az intézmény szenátusa, tiszteletbeli doktori címet adományozott Martin H. Richenhagen úrnak, az AGCO elnök-vezérigazgatójának, aki a délutáni AGCO FUSE Tanulmányi Labor átadására érkezett Magyarországra.

Az egyetem Mérnökinformatikai Központjában zajlott hivatalos átadón számos hallgató, valamint Prof. Martin H. Richenhagen, az AGCO elnök-vezérigazgatója mellett jelen volt Dr. Tőzsér János rektor, Dr. Szabó István rektor-helyettes és Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője is.

Richenhagen úr beszédében elmondta, hogy évente több mint 350 millió dollárt költenek technikai fejlesztésre, ezáltal is elősegítve a szakma modernizációját. Az elnök-vezérigazgató a továbbiakban egy igazán különleges ajánlatot is tett a hallgatóknak. Eszerint, a dékán ajánlásával egy diák lehetőséget kap, hogy ösztöndíjjal eljusson Amerikába, az AGCO kansasi központjába, ahol exkluzív körülmények között töltheti el az 1 éves gyakorlatát.

Harsányi Zsolt kiemelte, hogy a jó szakemberekre itthon is remek karrierlehetőségek várnak, és ebben az AXIÁL Kft. is aktív segítséget nyújt. Minden évben érkeznek diákok Gödöllőről, akik a cégnél töltik a gyakorlati idejüket. Nem ritka az sem, hogy a tanulmányaik befejeztével maradnak a vállalkozásnál, és csatlakoznak a több száz főt számláló szakembergárdához.

A frissen átadott laborban kiépítették egy Fendt 900-as traktor és egy hatsoros vetőgépből állógépkapcsolat komplett GPS-alapú automata kormányzás rendszerét, továbbá a 900-as teljes Variocentere (terminál, kezelőszervek), valamint vezetőfülkéjének elektronikája is táblára szerelve bemutatásra került. Ezzel a felszereléssel minden szimulálható, amit egy gépkezelő használ: a traktor működtetésétől kezdve, a munkafolyamatok dokumentálásán át, egészen az automata kormányzásig. Emellett beüzemelésre került még 6 db számítógép, 1 db projektor, illetőleg 1 db vászon is. A számítógéppel lehetőség nyílik rácsatlakozni a terminálra, majd kivetíteni annak képét a vászonra, ezzel elősegítve az oktatás hatékonyságát.

 

 

A A