Agrárminisztérium: Heti hírlevél

A A

BRÜSSZEL ISMÉT KETTŐS MÉRCÉVEL MÉR ÉS HÁTRÁNYOS HELYZETBE HOZZA A MAGYAR GAZDÁKAT

Brüsszel ismét kettős mércével mér, diszkriminációs politikát folytat és szándékosan hátrányos helyzetbe hozza magyar gazdálkodókat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn Brüsszelben a MTI-nek.

Brüsszel ismét kettős mércével mér és hátrányos helyzetbe hozza a magyar gazdákat (kormany.hu)

EGÉSZSÉGES ERDŐK AZ EGÉSZSÉGES EMBEREKÉRT

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára – emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

1

 Egészséges erdők az egészséges emberekért (kormany.hu)

AZ IDEI ESZTENDŐ A VÁLSÁGÁLLÓSÁG ÉS A VÁLSÁGKEZELÉS TESZTJE LESZ

Az idei esztendő a válságállóság és a válságkezelés tesztje lesz, hiszen a folyamatosan jelentkező kihívásokra időben és hatásosan kell reagálni, ehhez pedig szükség van az ágazat minden szereplőjének tudására, akaratára és közös munkájára – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kedden, Kecskeméten.

1

 Az idei esztendő a válságállóság és a válságkezelés tesztje lesz (kormany.hu)

FIATALOK A TERMÉSZETVÉDELEMBEN – IDÉN IS VÁRJÁK AZ IFJÚ KÓCSAGŐRÖKET A NEMZETI PARKOK

Az Ifjú Kócsagőr Program évről-évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében. 2023-ban immár 10. alkalommal hirdetjük meg számukra a programot, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket.

 Fiatalok a természetvédelemben – idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok (kormany.hu)

ÓVJUK ERDEINKET, HOGY VÉDHESSE EGÉSZSÉGÜNKET

Az erdő egységes rendszer, amely sérülékeny, védelemre szorul. Közös felelősségünk, hogy megértsük és tudatosítsuk: teremtett világunkkal együtt élve, abban a lehető legkevesebb kárt okozva, ökológiai egyensúlyát fenntartva kell léteznünk, hogy utódaink is megismerhessék ezt a csodát – fogalmazott Farkas Sándor a 2023. évi Erdők Világnapja alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen.

 Óvjuk erdeinket, hogy védhesse egészségünket (kormany.hu)

NÉGYSZERESÉRE NÖVELTE A KORMÁNY A KÁRENYHÍTÉSI ALAP FORRÁSAIT

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban – közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több, mint négyszeresére emelte.

 Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait (kormany.hu)

MEGNYÍLT A MECSEK DISCOVERY CENTER PÉCS MELLETT

VR-technológiával, digitális terepasztallal és kilátóval is várja a látogatókat a Mecsek Discovery Center (MDC) Pécs közelében az Árpádtetőn, a Mecsextrém erdei kalandpark szomszédságában. A beruházás horvát-magyar együttműködésben, Európai Uniós támogatással egy nemzetközi ökoturisztikai fejlesztés részeként valósult meg. Az ökotursztikai központ a mai naptól várja a látogatókat.

1

 Megnyílt a Mecsek Discovery Center Pécs mellett (kormany.hu)

MEGKEZDŐDÖTT A 2022. ÉVI AKG ÉS ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS TÁMOGATÁS KIFIZETÉSE

Megindultak a 2022. évi agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási (ÖKO) támogatások kifizetései, így a tavaszi munkák idején a tervek szerint mintegy 130 milliárd forint értékben jutnak forráshoz a programokban részt vevő gazdálkodók. A magyar kormány és az agrártárca továbbra is a magyar gazdák mellett áll – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Megkezdődött a 2022. évi AKG és ökológiai gazdálkodás támogatás kifizetése (kormany.hu)

A FOLYAMATOS FEJLŐDÉS JELENTHETI A MAGYAR ALMA SZÁMÁRA A JÖVŐT

Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény és az akarat: mindenki megértette, hogy most kell megvalósítani a versenyképességet javító beruházásokat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Mi lesz veled magyar alma…? – Gonda István emlékkonferencián Debrecenben.

 A folyamatos fejlődés jelentheti a magyar alma számára a jövőt (kormany.hu)

TOVÁBB KELL ERŐSÍTENI A HAZAI ÉLELMISZERLÁNCOT

Fontos célkitűzés, hogy az élelmiszerlánc minden szereplőjének érdekei érvényesülhessenek, legyen az mezőgazdasági termelő, élelmiszer feldolgozó, nagy- és kiskereskedő, vagy a végső fogyasztó – jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Joint Venture Szövetség (Economy Brunch) Fórumán, Budapesten.

1

 Tovább kell erősíteni a hazai élelmiszerláncot (kormany.hu)

ÉLETBE LÉPETT A ROVARFEHÉRJÉKKEL KAPCSOLATOS ÚJ SZABÁLYOZÁS

Szigorúbb szabályozás lépett életbe, a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereken fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” kifejezést, és azokat a többi terméktől elkülönítetten kell kihelyezni, jelentette be Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

 Életbe lépett a rovarfehérjékkel kapcsolatos új szabályozás (kormany.hu)

MEGKEZDŐDÖTT A TELEPÜLÉSFÁSÍTÁSI PROGRAM TAVASZI ÜLTETÉSI IDŐSZAKA

A fákat nem a mának, hanem a jövőnek ültetjük! Győrzámolyon kezdődött meg a Településfásítási Program III. ütemének tavaszi ültetési időszaka. A kezdeményezés indulása óta csaknem 1500 olyan település jut ingyenesen fához, amelynek a lélekszáma nem éri el a 10 ezer főt.

1

 Megkezdődött a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka (kormany.hu)

A A