Agrárminisztérium: Heti hírlevél – 2023.10.23.-10.27.

A A

BRÜSSZEL TEHETETLEN AZ EURÓPAI GAZDÁK VÉDELME TEKINTETÉBEN

Brüsszel tehetetlennek bizonyult az ukrán mezőgazdasági termékek uniós beáramlásának korlátozása és az európai gazdák védelme tekintetében – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Luxembourgban hétfőn.

Brüsszel tehetetlen az európai gazdák védelme tekintetében (kormany.hu)

FESZÍTŐ DILEMMÁK AZ EURÓPAI MEZŐGAZDASÁG SZABÁLYOZÁSÁBAN

A környezeti fenntarthatóság számít civilizációs szempontból korunk egyik legnehezebb témakörének. Bár közösségi szinten sokat foglalkozunk a fenntartható fejlődés megvalósíthatóságával, egyénileg is sokat tehetünk ennek érdekében – mondta köszöntő beszédében Feldman Zsolt a „Múzeumba zárt jövő? Fenntarthatóság: álom és valóság” címmel rendezett konferencián.

Feszítő dilemmák az európai mezőgazdaság szabályozásában (kormany.hu)

KÖZÉPPONTBAN A TALAJTAKARÁSOS PARLAG

Jövőre módosulnak a HMKÁ 8-ban elszámolható, talajtakarással rendelkező parlagterületek feltételei. Ezért a gazdálkodóknak különös figyelmet kell fordítaniuk a vetésváltási szabályokra.

Középpontban a talajtakarásos parlag (kormany.hu)

ELINDULT A NEVEZÉS A MAGYARORSZÁG ÉTELE 2024 VERSENYRE

Elindult a nevezés a Magyarország étele 2024 versenyre, amelyre december 15-ig lehet jelentkezni, a recepteket pedig december 29-ig kell beküldeni.

1

Elindult a nevezés a Magyarország étele 2024 versenyre (kormany.hu)

A TERMELŐI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK ADHATNAK VÁLASZT A MEZŐGAZDASÁG PROBLÉMÁIRA

A termelői együttműködések adhatnak választ a mezőgazdaság problémáira – jelentette ki Nagy István agrárminiszter csütörtökön Szentesen.

1

A termelői együttműködések adhatnak választ a mezőgazdaság problémáira (kormany.hu)

A DIGITÁLIS AGRÁRIUM SZAKEMBEREIT KÉPEZZÜK

Az agráriumot érintő technológiai változások exponenciális ütemben zajlanak, nekünk pedig az a feladatunk, hogy ehhez igazítsuk az agrárszakképzést és vonzóvá tegyük azt a fiatalok számára. Mindez olyan jövőbeli biztonságot jelent, amely mindannyiunk életét jobbá teszi – mondta az agrárminiszter az Alföld digitális mezőgazdaságát és innovációs aktivitását támogató ágazati képzőközpont átadóján.

1

A digitális agrárium szakembereit képezzük (kormany.hu)

NAPELEMPARKOT AVATTAK A BAKONYERDŐ ZRT-NÉL

A térség életében kiemelt jelentőségű, hogy egy állami társaság saját forrásából 350 millió forintot fordítson energiaellátásának fejlesztésére. A Franciavágási Fűrészáru Gyár megújuló energiát előállító napelempark kialakításával az önellátás irányába halad tovább a Bakonyerdő Zrt.- mondta el Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón.

1

Napelemparkot avattak a Bakonyerdő Zrt-nél (kormany.hu)

A A