Agrárkemizálási innováció Sellyéről

A A
Sajtóközlemény agrokemia_logo

Az AGROKÉMIA Sellye Zártkörű Részvénytársaság támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett 2020-1.1.2-PIACI KFI kódszámú, „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásra. Az „Innovatív mikrokapszulázott növényvédőszer formulációk gyártására alkalmas technológia kidolgozása és megvalósítása az Agrokémia Sellye Zrt. telephelyén” című, 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00315 azonosító számú támogatási kérelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásra érdemesnek minősítette. A projekt összköltsége 651.199.800 Ft, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 347.242.658 Ft.

Célunk egy innovatív, a környezetkímélő növényvédelemhez szükséges növényvédőszerek formálási eljárásának, speciális mikrokapszulási technológia kidolgozása, melynek köszönhetően egyes, eddig együtt összeférhetetlen, vagy nehezen formálható hatóanyagok kombinációjának formálására nyílna lehetőség. A K+F projekt keretében határfelületi polimerizáció végrehajtásán alapuló mikrokapszula-szuszpenzió gyártási eljárás, illetve technológia kidolgozására kerül sor, a laboratóriumi kísérletektől a pilot üzemi fejlesztések befejezéséig.

A mikrokapszulázás, mint formálási  technológia  alkalmazása lehetővé teszi valamely hatóanyag molekuláinak innovatív célbajuttatását a hatáskifejtés helyére kontrollált  és szabályozott hatóanyagfelszabadulás biztosításán keresztül, illetve speciális hatóanyagok keverékeit tartalmazó kombinált készítmények kifejlesztését, például a vízben bomlékony vagy kristálynövekedésre hajlamos, netán nagy illékonyságú, esetleg a bőrt erősen irritáló hatású hatóanyagokból jó minőségű, formált termék előállítását, amelyek alkalmazása során a környezeti expozíció is kontrollálható vagy optimalizálható. Olyan forgalmazói- és felhasználói igények kiszolgálására is lehetőség nyílik, mint például a szag csökkentése, az alkalmazási idő elnyújtása, toxikológiai mutatók javítása, jobb kompatibilitás a készítmény többi összetevőjével, biztonságosabb tárolás és a környezeti terhelés csökkentése. Az iparágban jelenleg nem, vagy pedig alig találhatóak ilyen összetett problémákat megoldó komplex készítmények.

Projektünk alapvető célja egy olyan növényvédőszer formálási gyártástechnológia kidolgozása, mely országos szintű agrárkemizálási innovációt valósít meg.

További információ kérhető:
Bursevich Veranika
Telefon: 06-70-701-3915
Honlap: www.agrosellye.hu

nkfi-projekt

A A