A takarmányelőállítás alapja a jól választott silókukorica hibrid

A A

A magyarországi kukoricatermesztés főleg a szemes hibridekre fókuszál és Európában is ezeket a hibrideket vetik nagyobb többségben. A 2023-as évre elmondható, hogy itthon a silókukorica vetésterülete nem csökkent olyan mértékben, mint a szemes kukoricáé, hiszen az állatállomány jelentősen nem lett kisebb. A szemes hibridekhez hasonló tulajdonságokkal és technológiával termesztett silókukoricákból jellemzően takarmányt állítanak elő itthon, de jelentős mennyiség kerül felhasználásra a biogáz előállításban is.

A silókukoricából készített kukoricaszilázs magas rosttartalma és emészthetősége miatt a kérődző állatok takarmányozásának egyik fontos alapanyaga. A kukoricaszilázs előállításának egyik alapja a megfelelő siló hibrid gondos és tudatos kiválasztása.

A később érő, jó szemtermő képességű fajták jobban megfelelnek a silózásra. A silókukoricák legfontosabb vetési tulajdonsága, hogy magas tőszámmal (megközelítőleg 70-80 000 tő/ha) termeszthetők. Általában magas, erős felépítésű növények, melyek látványosan nagy csöveket hoznak.

A kukoricaszilázs előállítása során a teljes silókukorica növény betakarításra kerül. A szántóföldről betakarított növény még korántsem kész takarmány. Oltóanyagok használatával megvalósítható a tömegtakarmányok tartósítása és emészthetőségük javítása. Silókukorica nemesítők és takarmányozási szakértők folyamatosan keresik annak lehetőségét, hogy hogyan lehet növelni a takarmánynövény termését és takarmányértékét. A technológia fejlődését nézve, a leggyorsabban az oltóanyagok terén érhető el eredmény.

A leszecskázott növényt minden esetben légmentesen, megfelelően terítve és tömörítve kell tárolni. A zölden, takarmányozás céljából betakarított és részleges erjesztéssel, légmentes silókban tárolt kukoricák könnyen emészthetőek és nagyobb tápértéket kínálnak a legtöbb kérődző állat számára.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat Pioneer® nemesítésű, kiváló genetikával rendelkező silókukoricák megbízhatóan magas hozamukkal, kiváló megoldást kínálnak, azoknak a gazdálkodóknak, akik állati takarmányelőállítással foglalkoznak. A Corteva 2024-es tavaszi kínálatába 2 új siló hibrid érkezik Magyarországra. A P0920 silókukorica minőségi silókészítésre javasolt, száraz évjáratban is jól teljesítő kukorica hibrid, mely szemes hibridként is megállja a helyét és dinamikus szemszáradásra képes. A vállalat portfóliójában szintén új P15382 a legkésőbbi és egyben az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező hibrid a vállalat silókukorica kínálatában. Gyors, korai fejlődés jellemzi ezt a hibridet, mely érésideje miatt elsősorban a déli országrészbe ajánlott. A Corteva kínálatába érkező mindkét hibrid egyaránt alkalmas biogáz előállításra is.

A vállalat prémium kategóriás Pioneer® vetőmagjai majdnem egy évszázados nemesítési tapasztalatra épülnek. A vállalat silókukorica vetőmagjainak és kukoricaszilázs oltóanyagainak együttes alkalmazása lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy az általuk előállított takarmány megfelelő minőségű, magas rosttartalmú és jól emészthető legyen az állatok számára.

Szerző: Sólyom János, vetőmag termékmenedzser, Corteva Agriscience

A A