„A jókedv az ember egyik paradicsomkertje…”

A A

„A jókedv az ember egyik paradicsomkertje…”

(Alexander Brody egyik kedvenc aforizmája)

A jókedvért mi magunk felelünk, ám hangulatunkat számos külső tényező is befolyásolhatja úgy a munkában, mint a magánéletben. Az aktív munka során, ami manapság több idő annál, mint amit otthon pihenéssel tölthetünk, kellenek azok a motivációk, amelyek valóban jókedvre derítenek. Ezek közé tartozik a többi között az elismerés, az eredményes és értékteremtő munka és minden, ami a siker záloga. Berényi Imre 13 éve dolgozik az Árpád-Agrár Zrt.-nél és arról számol be, hogy számára a teremtő munka minden nap egy új kihívás, egy olyan összetett feladat, amely végzése során nem szabad tévedni, netán elfáradni. Mindezt meghálálja a növény, az egészséges és kiváló minőségű paradicsom, mely nap, mint nap az asztalunkra kerül. Ez a paradicsomkert, vagy korszerű üvegház jelenti a fejlődés és a megmaradás útját!

1

Mikor kezdtél az Árpád-Agrár Zrt.-nél dolgozni?

2006-ban kezdtem itt dolgozni, akkor még a régi szentlászlói telepi részen egy 5,5 hektáros üvegháztelepnek a tápoldatozását, öntözését, növényvédelmét irányítottam.

A 13 év alatt volt olyan pillanat, amikor úgy érezted, hogy megállnál, váltanál inkább?

Mint minden szakmának, ennek is megvannak a nehézségei, a nyári időszakban a folyamatos hajnalban járás, a nagy meleg miatt ki tudja venni az emberből az erőt és egész nyáron keresztül ez fárasztó, de nem gondolunk erre, mert a végeredményt tartjuk a szemünk előtt és annál nincs is fontosabb.

2

Technikailag, technológiailag nagyon sok változás történt az elmúlt 10 – 13 év alatt és ezeket te végig élted. Kell-e ehhez alkalmazkodni, új dolgokat megtanulni, az új beruházások mi mindenre motiválnak benneteket?

Mivel növénnyel foglalkozunk, ezért a kertész szakma folyamatos tanulást igényel, mindig a növénnyel kell lenni, látni szükséges, hogy miben változik, és mit igényel, milyen időjárási körülményre mit reagál, és ezt kell nekünk nyomon követni, szükség szerint a megfelelő módon és időben beavatkozni.

Az új beruházások nagyon fontosak, hiszen a régi termesztő területeken sokkal nehezebb körülmények között dolgoztunk. A korszerű technológiákkal sokkal hatékonyabban dolgozunk és ez a terméshozam növelését is nagyban befolyásolja. Tehát újítunk és építünk, ami úgymond előre viszi a szekeret…

Az jól látszik, hogy évről-évre több paradicsom terem egy négyzetméteren, most is 60 kg fölötti a várakozásotok. Mi mondható el az idei terméshozamról?

13 évvel ezelőtt, amikor elkezdtem itt dolgozni, akkor inkább a bogyós szegmens volt az uralkodó, akkor és azokban az üvegházakban egy 40 kg-os, négyzetméterenkénti termésmennyiség jónak volt mondható. Ezekben a termesztő berendezésekben a folyamatos fejlődés és fejlesztés jól látszik és eredményezi azt, hogy ebben a diffúz üveggel borított üvegházban az elvárás 60 kg/m2, de inkább e fölött kell teljesíteni.

3

A mellettünk lévő korábbi üvegházban pedig 55 kg az elvárás. A csaknem 50%-os növekedés tükrözi, hogy érdemes beruházni, új technológiákat alkalmazni, hiszen az hosszú távon mindenképpen eredményhez vezet.

Természetesen az időjárás szintén számos dolgot befolyásol, az esős napok, a napsütötte órák száma, a páratartalom és még sorolhatnánk, de a tavalyi évhez képest, termésmennyiségben sokkal jobbak vagyunk.

Tudjuk azt, hogy egy ilyen fürt, kb. hány dkg?

Amit megfogtál, az egy 6 bogyós fürt, 70-80 dkg-ban realizálható a súlya.

Beszéljünk egy picit a minőségi kérdésekről, leginkább a biológiai növényvédelemről. Bizonyára minden fogyasztót érdekel, hogy ez mit takar?   

Integrált növényvédelemről beszélnék, amelynek egy része a biológiai növényvédelem is. A helyes agrotechnológiával, a helyes növényállapot megőrzéssel, a mechanikai és fizikai eljárásokkal együtt, a biológiai növényvédelem egy kiváló és alacsony növényvédőszer tartalmú zöldséget, élelmiszert tud eredményezni. Ebben a házban, a paradicsom legnagyobb állati kártevője az úgynevezett liszteske (Üvegházi molytetű), ez ellen a Macrolophus caliginosus és Encarsia fürkészdarazsakkal lehetséges védekezni, kordában tartani.

A poszméheknek miben van szerepük?

Zárt körülmények között termesztünk, ezért nagyon nagy szerepük van a poszméheknek abban, hogy lendületes legyen a virágnak a bekötése. Amennyi idő alatt a fürtön belüli virágok elnyílnak, olyan tempóban fognak beérni is ezek a termések. Tehát, ha egy hét alatt a poszméhek segítségével be tudjuk járatni a virágokat, akkor az egy héten belül be is fog érni. Ha ez elhúzódik, akkor a fürtnek az érése is lassabb és az első bogyók lehet, hogy lepuhulnak, mire az utolsók beérnek.

4

A mostani kultúrát mikor ültettétek el, azóta hányszor szüreteltetek, pontosan mikor volt az első szedés?

Ez január elején, 10. körül lett elültetve, 14. héten (április elején) volt az első szedésünk, azóta minden héten megszedjük és jelenleg 28-30 kg/m2 climstar F1 paradicsomfajta mennyiségnél tartunk, az utolsó szedés pedig november közepe, vége, majd kitakarítás, fertőtlenítés és januárban jöhet az új, következő kultúra.

Hányan dolgoznak ebben az üvegházban?

Ebben a 23 500 m2 alapterületű üvegházban 18-20 állandó dolgozónk van, vagyis egész évben tudunk számukra munkát biztosítani.

Ha jól tudom, gazdálkodó családból érkezel, sőt a szüleid is dolgoztak az Árpád-Agrár Zrt.-ben, annak elődjénél. Mesélj egy kicsit a szakmád iránti szeretetedről, elhivatottságodról és arról, hogy gyerekkorodban miket meséltek neked a szüleid?

A szüleim az állattenyésztési ágazatban dolgoztak, én félig-meddig állattartó telepen is nevelkedtem. A szakmámat pedig nagyon szeretem, ahogyan a várost is és környékét, amely kertészeti irányultságú és évtizedes, évszázados hagyományokkal bír. Úgy gondolom, hogy itt vannak a gyökereim, itt a helyem és egyben a jövőm is, amit máshol és máshogyan el sem tudnék képzelni, a kertész szakma pedig szerethető, mert itt is alkothatunk az egyik legfontosabb iparágban, az élelmiszerpiacon.

5

Szerző: Both Ildikó      

Fotó: Arany Sándor

Kapcsolat: arpadmarketing@gmail.com;

gold.both@gmail.com

www.arpad.hu

A A