A Corteva Agriscience a mezőgazdaságban dolgozó nők elkötelezett élharcosaként kerekasztal-beszélgetést szervezett

A A

A nők túlnyomórészt büszkék arra, hogy a mezőgazdaságban dolgoznak, de többet kell tenni a nemi alapú megkülönböztetés megszüntetése érdekében

A Corteva Agriscience, a kizárólag mezőgazdasági portfólióval rendelkező vállalat, és a nemek közötti egyenlőség és sokféleség egyik élharcosa, kerekasztal-beszélgetést szervezett iparági szakértőkés civil szervezetek bevonásával a mezőgazdaságban dolgozó nők előtt álló kihívások és diszkrimináció megvitatására. A rendezvényre november 12-én került sor Budapesten.

Az esemény vendégeit Borsos László, a Corteva Agriscience cégcsoport magyarországi vezetője üdvözölte, majd röviden bemutatta a vállalatot, és felhívta a hallgatóság figyelmét azokra a híres női kutatókra, akik fontos szerepet játszottak a társaság történetében: „Még egy adott országon belül is nagyon különbözőek lehetnek a mezőgazdaságban dolgozó nők tapasztalatai. A Cortevánál értékeljük a nők mezőgazdaságban betöltött pozitív szerepét és képességeit, és arra törekszünk, hogy a nemek közötti egyenlőség a vállalati kultúra részévé váljon. Jelenleg magyarországi vállalatainknál a teljes munkaidős alkalmazottakat tekintve a nők aránya 33%, és azt tervezzük, hogy tovább javítjuk az egyensúlyt.”

Elena Polyakova, a Corteva Agriscience kelet-közép-európai kormányzati és iparági kapcsolatok vezetője vette át a szót, és megerősítette a Corteva elkötelezettségét a mezőgazdaságban dolgozó nők támogatása iránt. A Corteva ugyanis az elmúlt évben több mint 4000 nő bevonásával, 17 országban készített felmérést, hogy feltérképezze a nők iparágban betöltött szerepét és azokat a kihívásokat, amelyekkel a mezőgazdaságban dolgozó nők szembesülnek. A tanulmány Európa, Észak-Amerika, Latin-Amerika, Ázsia és Afrika országaitfedte le, és kiterjedt a legfontosabb egzisztenciális kérdésekre, többek között a munka és a magánélet egyensúlyára, a pénzügyi stabilitásra, valamintegészségügyi kérdésekre is. Elena bemutatta a tanulmány megállapításait, és kiemelte, hogy a nemek közötti diszkrimináció továbbra is széles körben fennáll, és ez akadályt jelent abban a szerepben, amit a nők a világ élelmezésében tölthetnének be.A felmérés eredményei azt is felfedték, hogy a nemek közötti egyenlőséget három fő tényező akadályozza: a bérek közötti egyenlőtlenség, a finanszírozási lehetőségek és a mezőgazdasági technológiák, képzések korlátozottabb elérése. A kutatás szerint ezeknek az akadályoknak a tudatosítása és a nők a mezőgazdaságban betöltött szerepének hangsúlyozása elősegítheti a nemek közötti egyensúly javítását.„A társadalmi és gazdasági előnyök mellett különösen fontos megemlíteni, hogy a válaszadók többsége rendkívül büszke arra, hogy a mezőgazdaságban dolgozik. Ugyanakkor a büszkeség nem jelent elégedettséget, és a kutatások arra is rávilágítanak, miként látják a nők a lehetőségeiket a helyzetük jobbá tételére. Ezek a lehetőségek többek között a különféle szakmai továbbképzéseken és készségfejlesztéseken való részvétel, és ebben támogatnunk kell őket, hogy képességeiket teljeskörűen kibontakoztathassák.”- mondta Elena Polyakova. „A Corteva Agriscience világszerte elkötelezett a nemek közötti egyenlőség támogatására. Arra törekszünk, hogy a mezőgazdasági termelés minden szintjén bevonjuk a vállalkozásokat, a közösségeket, a kormányt és az érintett női csoportokat, hogy olyan kommunikációs keretet biztosítsunk számukra, ahol megoszthatják egymással tapasztalataikat és tanácsaikat.”- fejezte be Elena.

A nyitóbeszédeket követően az agrárközösség befolyásos tagjai szólaltak fel:Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára; Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke; Emily Scott, az USDA mezőgazdasági attaséja; Dono Abdurazakova, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának gender szakértője; Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke; Benedek Borbála, az AGRYA elnökhelyettese;Bónáné Pócza Veronika, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. üzemgazdásza és növényvédelmi szakirányítója; és Tóth Diána, gazdálkodó és az AgroWoman civil kezdeményezés vezetője.

Kerekasztal-beszélgetés

A A