70 éves a modern traktor atyja

A A

2016 08.03.

A Massey Ferguson hét évtizeddel ezelőtt kezdte el gyártani a TE20-as szériát, ami minden addigit megváltoztatott

július 6.-án gördült le az első TE 20 “szürke Fergie” a Coventry-ben található MF gyártósorról. A traktor a márka-alapító Harry Ferguson saját tervezése volt.

Az erőgép világraszóló sikerét az az addig nem alkalmazott, egyedi hátsó függesztő-rendszer okozta, amelyet ma hárompont emelőműként ismerünk. A munkagépek hidraulika rendszerrel működtetett emelése és süllyesztése forradalmi megoldás volt. A háromponttal vált igazán hatékony egységgé erőgép és munkaeszköz, valamint az illesztés hatékonysága is jelentősen javult az előzőleg alkalmazott megoldásokhoz képest.

A hárompont emelőt a XX. század 10 legfontosabb mezőgazdasági találmánya között tartják számon. A szerkezet illeszkedett a tervező Harry Ferguson filozófiájába, miszerint elérhető árú fejlesztésekkel kell egyre hatékonyabbá tenni a gazdálkodást. A traktor névválasztásával nem teltek el hosszú hónapok, az MF egyszerűen fogta az adott jellemző körülményeket, miszerint: MF TE 20 =  Massey Ferguson Tractor England húsz lóerővel. A traktor rendkívül könnyű és fordulékony volt, mégis sokkal nagyobb gépekkel is fel tudta venni a versenyt a hatékony hidraulika rendszer és emelőmű végett. A szürke Fergie-t 10 éven keresztül gyártották, több mint 500.000-es darabszámban.

A A