2015-ben mintegy 78 milliárd forint nemzeti támogatás a mezőgazdaságnak

A A

A mezőgazdaság rekord mértékű – mintegy 78 milliárd forint – nemzeti forrásból finanszírozott támogatásban részesül 2015-ben, amelynek célja az ágazat versenyképességének további erősítése – mondta Czerván György államtitkár a megyei TESZÖV-ök által Zalakaroson rendezett konferencián.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány a munkaigényes mezőgazdasági ágazatok számára, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése érdekében elindította a „Több munkahelyet a mezőgazdaságban!” programot, amelynek legfontosabb célkitűzése, hogy az egyes ágazatok – különösen az állattenyésztés – megfelelő forrásokhoz jussanak. A támogatások főbb csoportjai az állatjóléti támogatások, az átmeneti nemzeti támogatások és az állattenyésztést segítő egyéb nemzeti támogatások. Ennek keretében a Földművelésügyi Minisztérium 2015-ben, az előző évihez képest mintegy 33 milliárd forinttal több forrást biztosít.

Az államtitkár az egyes támogatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy állatjóléti támogatásokra 2015-ben 28,1 milliárd forint jut az előző évi 16,5 milliárd forinthoz képest, átmeneti nemzeti támogatásra mintegy 35 milliárd forint jut, a 2014-es mintegy 15 milliárd forinthoz képest, míg állattenyésztést segítő egyéb nemzeti támogatásokra 2015-ben 12,1 milliárd forint jut, szemben az előző évi 10,5 milliárd forinttal.

Czerván György kiemelte továbbá, hogy a mezőgazdaság nemzetgazdaságban betöltött szerepe egyre jelentősebb. Az ágazat a korábbi évekhez hasonlóan 2014-ben is kiváló eredményeket ért el. Jól példázza ezt a kibocsátás alakulása – 2014-ben 2396,7 milliárd forint), a beruházások értékének alakulása – 2014. I-III. negyedévben már 232,2 milliárd forint, a rekord terméseredmények (kukorica, napraforgó, repce), de jól mutatják az ágazat fejlődését a KSH néhány napja az állatállomány alakulásáról megjelent adatai is.

Forrás: FM Sajtóiroda

A A