Világszínvonalú újdonságokat mutatott be a Syngenta

A A

Több mint ezerötszáz gazdálkodó részvételével tartotta a Syngenta ebben az évben Dalmandon, Hajdúböszörményben és első alkalommal Hódmezővásárhelyen a hagyományos Szer-show-ját, amelynek tematikáját a kukorica, a kalászosok, a napraforgó és a repce adták. A rendezvények résztvevői integrált termesztési és növényvédelmi megoldásokkal, valamint új termékekkel ismerkedhettek meg.

A gazdálkodók több mint 1 millió hektár őszi búzát és 220 ezer hektár őszi árpát vetettek tavaly ősszel. Árpa tekintetében ez a tavalyihoz hasonló vetésterületet, búza esetében 4-5 százalékos csökkenést jelent, mondta Harmat Ákos. A kalászos növények kampánymenedzsere kifejtette: az őszi búza vetését sok helyen akadályozta az átlagosnál több őszi csapadék, belvíz. Az enyhébb telet száraz tavasz követte, az őszi kultúráknak szerencsére a talajok vízzel való telítettsége miatt ez nem okozott komoly gondot. A virágzás időszakára aztán megjött a csapadék, így az átlagosnál jobb termésátlagokra is számíthatunk.

A Syngenta a csávázástól a betakarításig teljes növényvédelmi technológiát kínál a kalászos gabonát termesztőknek. A világszinten piacvezető kalászos genetikával rendelkező vállalat őszi búza fajtái idei évtől Magyarországon is elérhetőek. Ezek kiváló stressz- és betegségtolerancia mellett – malmi minőségben – kiemelkedő termésszintre képesek. Szintén idén ősszel érkezik a hibridárpa portfólió, amellyel a Syngenta a világon egyedülállóként rendelkezik.

A legfrissebb felmérések szerint csaknem 630 ezer hektáron vetnek idén napraforgót, ismertette az adatokat Veres Gabriella, az olajos növények felelőse. A vetések befejeződtek, az eddig kikelt állományokban egészségkárosodás nem észlelhető. A tavalyi év tanulságai alapján a korai, illetve időben elvégzett védekezések idén is fontos szerepet játszanak, hogy a termést biztonságban tudhassák a termelők. Mindezek mellett ma már az intenzív napraforgótermesztés elengedhetetlen része a gombaölőszeres kezelés is, illetve a csávázás lehetőségeinek beszűkülése miatt gondoskodni kell az állati kártevők elleni megfelelő védelemről is. Ezen problémákra továbbra is megoldást nyújt a Syngenta teljes növényvédelmi technológiájával, vetéstől a betakarításig.

EBZP4Mfb4UyfeJrKB7hUSEm-tSWwU-D1Hyj4B-sO1TU

A Syngenta 2015-2016-os szezonban is újdonságokkal lép a vetőmagpiacra. A 2014/15-ös szezonban több új szegmensbe lépett (Clearfield Plus, magasolajsavas IMI szegmens, Express toleráns hibridek) melyeket új elemekkel bővítünk. Az Express toleráns szegmens két hibridje, a Sumiko és Subaro folytatja térhódítását, széles körben elérhető lesz.

A hazai piacon a Syngenta vezetett be elsőként olyan programot (Syngenta Kukorica Program), amely komplett technológiát kínál a vetéstől a betakarításig. A program a rovarölő szerrel is csávázott hibridvetőmagokra, a talajfertőtlenítésre, a gyomirtásra, a kórokozók- és rovarok elleni állományvédelemre, illetve a szaktanácsadásra terjed ki.

Heicz Péter, üzletfejlesztési vezető, a Contivo™ program felelőse előadásában kifejtette: a szaktanácsadói rendszerhez eddig 120 gazdálkodó csatlakozott, ők összesen 90 ezer hektárnyi területen kamatoztatják a tanácsokat és használják a szolgáltatásokat. E tekintetben tizenkét vállalat és intézmény egyedi ajánlatai közül válogathatnak, amelyek csak a Contivo™ konstrukcióban érhetőek el. Heicz Péter a program elmúlt évéről kifejtette: a legnagyobb kihívást a talajmunkák időzítése és az eszközválasztás jelentette, amelyek jól sikerültek, így a partnerek jobb terméseredményeket értek el. Hozzátette: júniusban kísérleti farmokon mutatják be a Contivo™ technológiát, amelyek forgatás nélküli talajművelésre, okszerű növényvédelemre és tápanyagutánpótlásra épülnek.

kj52lI8i0-YPlwaeh0XxL5454_g1doHOd7vYQZ9MC9o

A A