Megelőzi a jövőt az ÖMKi kutatási hálózata

A A

JÖHETNEK AZ AGRÁRIUMBAN IS AZ „ÉLŐ LABORATÓRIUMOK”

Uniós támogatást nyert a gazdák önkéntes részvételén alapuló on-farm projekt

Az Európai Unió néhány éven belül vezeti be a tudományos kutatásban paradigmaváltást hozó „Living Lab” fogalmat, hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, önálló szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) azonban már 2012-ben megelőzte a trendet az on-farm hálózat rendhagyó struktúrájának felépítésével. Az unió a jövőben tudományos kérdések elvi körüljárása helyett a gyakorlatorientált kutatást, és az ezt szolgáló együttműködéseket támogatja hangsúlyosan, az ÖMKi pedig elsőként valósította meg ezt a hazai agráriumban azzal, hogy részvételi alapú, helyspecifikus kutatási projekteket vezet gazdák bevonásával. A 2017-ben OMÉK Agrárfejlesztési Díjjal elismert on-farm projekt az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) által megítélt, 1,1 milliárd forint összegű uniós keretből 2023-ig tovább bővülhet.

MNVH_on-farm_ÖMKi

Klímavédelmi szempontból is hatékony tápanyag-gazdálkodás, ökológiai szemléletű talajvédelem kialakítása, változatosabb művelési rendszerek kidolgozása, az ősi gabonafajok elterjesztése, a tájfajta paradicsomok népszerűsítése, és a fenntartható mezőgazdaság szolgálatába állított digitális megoldások fejlesztése, alkalmazása is szerepel a célok között, amelyeket a 2019-2023 projektidőszakra megítélt támogatásból hivatott megvalósítani az ÖMKi hét éve épülő on-farm hálózatának bővítésével.

MNVH_on-farm_ÖMKi (1)

„A támogatás komoly lehetőség az ÖMKi-nek és a hazai agráriumnak is. Az Agrárminisztérium és az MNVH döntése azt jelzi, hogy a hazai szakpolitika megérezte a jövő szelét, felismerte  az uniós kutatás-finanszírozásban zajló paradigmaváltást, és itthon is erősíteni kívánja az új gondolatnak is megfelelő projekteket. On-farm hálózatunk önkéntes részvételen alapuló, gyakorlat-orientált kutatást valósít meg a magyar gazdákkal együttműködésben, ebben máig egyedülálló Magyarországon” – mondta el Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Az on-farm hálózat célja a fenntarthatóbb mezőgazdaság kialakítása. A hálózat tagjainak bevonásával zajló kutatások ezt a célt támogatják, a kutatások témáját azonban az ÖMKi a gazdákkal együtt, valós problémák mentén határozza meg. A projekt a résztvevő gazdáktól mindössze a kutatás sikere érdekében végzett együttműködést várja el. Minden helyspecifikus kísérletről összefoglaló dokumentáció készül, amely alapján a hálózat többi résztvevője is levonhatja a számára releváns tanulságokat, a kutatási helyszínt szolgáltató résztvevő pedig gazdaságára szabott eredményekkel, megoldási javaslatokkal gazdagodhat.

„A fenntartható mezőgazdaság kialakítása felé halad egész Európa, mi sem maradhatunk le. Az elmúlt években komoly tapasztalatot szereztünk abban, hogyan érhetőek el és szervezhetők együttműködésen alapuló hálózatba a magyar gazdák, hogyan bővíthető a gyakorlatuk hatékony agro-ökológiai módszerekkel. Célunk olyan stabil élő laboratórium hálózattá válni, amely összefog gazdálkodókat, feldolgozóipari- és más termékpálya szereplőket, kutatókat helyspecifikus problémák megoldására, és amely menedzseli a közösen kidolgozott eredmények gyakorlatba történő bevezetését, a magyar mezőgazdaság ökológiai pályára állítását.” - összegezte az ÖMKi céljait a támogatással összefüggésben Dr. Drexler Dóra.

MNVH_on-farm_ÖMKi (2)

További információ az ÖMKi-ről: Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) olyan kutatási-innovációs feladatokon dolgozik, amelyek a gyakorlatban is alkalmazható eredmények révén biztosítják a hazai mezőgazdálkodás és élelmiszertermelés fenntartható fejlődését. Ennek érdekében szakmai hálózatokat alakít ki hazai és külföldi kutatóintézetekkel és gazdálkodókkal, kutatási és ismeretterjesztő munkát végez, szaktanácsadást nyújt. Legrégebbi projektje, a 78. OMÉK Agrárfejlesztési Díjjal és a 2018-as E.on Energy Globe Díjjal elismert On-farm kutatási hálózat az egyetlen olyan hazai projekt, amely a gazdálkodókkal szoros együttműködésben, gyakorlati szemlélettel kutat a fenntartható mezőgazdaságért. Az on-farm kutatási módszer életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek beállítását jelenti működő gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. A kísérletek témáját az ÖMKi a résztvevő gazdaságokkal közösen alakítja ki 2012 óta. A szervezet munkáját 2019-ben a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége “Környezet Védelméért” oklevéllel is elismerte.

Sajtókapcsolat: Jade Ducretot, jade.ducretot@biokutatas.hu, +36 30 258 6436 https://biokutatas.hu

A A