Augusztusban csökkent a búza és nőtt az árpa átlagos felvásárlási ára

A A

Augusztusban az előző hónaphoz képest stabil maradt a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) és ezzel a hónap végén 10140,6 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.

A kukorica ára a világpiacon uralkodó trenddel összhangban csökkent, igaz csak minimálisan. Jelentősen, 5 százalékot csökkent viszont összességében a búza átlagára a takarmánybúza nagyobb súlyának köszönhetően. Mint ismert, az aratás környéki csapadékos időjárás miatt a szokásosnál nagyobb lett az összes megtermelt búzán belül a takarmánybúza aránya, ezért az a megszokottnál nagyobb volumenben forgott. Továbbra is nagy, mintegy 20 százalékos árkülönbség érzékelhető ugyanakkor a malmi búza javára. Augusztusban a takarmánybúzát átlagosan 40.500, az étkezési búzát 48.500 forinton adták-vették. 2 százalékot, 41.000 forintra nőtt viszont a takarmányárpa ára.

A piaci várakozások alapján az látszik valószínűnek, hogy az év utolsó negyedében mind a takarmány-, mind a malmi búza pár százalékkal emelkedni fog. A kukorica esetében inkább a stabilitásra van nagyobb esély.

magro_augusztus

További adatok megtekinthetők: http://www.magro.hu

Valamint az MGX: http://www.magro.hu/magro-gabona-index/

A Magro.hu-ról: A Magro.hu egy speciálisan a mezőgazdaságra tervezett online piactér. Főként gabonafélék, egyéb szántóföldi- és takarmánynövények, állatok, valamint zöldség-gyümölcs nagy tételben történő kereskedelmét segíti. A piactér lényege, hogy aggregálja a keresletet és a kínálatot, különlegessége pedig, hogy automatizálja az adásvételt, és 100% fizetési garanciát nyújt a kereskedéshez. A Magro.hu piacteret havonta átlagosan 40.000 őstermelő, családi gazdaság, kereskedő, feldolgozó és gyártó keresi fel, s eddig több ezer ajánlatot töltöttek fel adás-vételre. A rendszerben az elmúlt két évben 3,5 millió tonna gabona fordult meg, több mint 1 millió tonna zöldséget-gyümölcsöt és 50 ezer darab haszonállatot kínáltak eladásra és megvételre. További információ:http://www.magro.hu

Valamint szakértői információt kérhet a következő elérhetőségeken:

Németh István
ügyvezető, gabonapiaci szakértő
istvan.nemeth@magro.hu
+36 20 424-9664
Magro.hu
mezőgazdasági piactér

A A