Takarmánykeverő-kiosztó kocsik és újabb innovációik

A A

A szarvasmarha állomány gazdaságos tej- és hústermelésének egyik meghatározó eleme a takarmányozás színvonala. Ezen belül is kiemelkedő fontosságú a homogén takarmánykeverékek (TMR=Total mixed Ration) készítésének, és egyenletes kiosztásának technikai-technológiai szempontból is megbízható gépekkel való ellátása. A következőkben, a gépkiválasztási szempontok és a gépek általános műszaki paraméterei után, a közelmúlt néhány új vagy továbbfejlesztett takarmánykeverő-kiosztó kocsijáról olvashatnak összeállítást.

A takarmánykeverő-kiosztó kocsik
kiválasztásának szempontjai

A címben jelzett – a szarvasmarhatartó telepek „királyainak” is nevezett – takarmánykeverő-kiosztó kocsi megnevezés még számos jelzővel is kiegészíthető lenne, mivel ezek az önjáró erő- vagy vontatott munkagépek amellett, hogy még szállítják is a takarmányt, önrakodó silómaróval; silóblokk-vágóval, vagy rakodóvillával/-kanállal; alomszalma aprító-kifúvó berendezéssel, valamint az egyes takarmánykomponensek tömegét mérő mérlegrendszerrel ellátottak is lehetnek. A szarvasmarha állomány takarmányozási színvonalát meghatározó követelmények és gyakorlati elvárások – a takarmányozási technológiák széles skálájához igazodva – igen sokféle konstrukciójú és műszaki tartalmú gépkialakításokat eredményeztek, amelyekből a gépkiválasztást a felhasználó a saját állattartó-telepi adottságai, elsősorban a telep átlagos állatlétszáma szerint teheti meg. Az önjáró/vontatott takarmánykeverő-kiosztó kocsik megválasztásánál – a szarvasmarha telep évenkénti átlagos állatlétszáma mellett – fontos kiinduló adatok még: az istállók közlekedő útjainak kialakítása, elhelyezkedése, az istállóajtók szélességi és magassági méretei, a tehénállások, jászlak/etető utak paraméterei. A gépkiválasztás szintén fontos eleme az állatcsoportok napi fejadagja (kg/állat); a takarmányozás gépeit üzemeltető erő-/rakodógép állomány összetétele; az adott géppel megvalósítható receptúrák és a kiadagolható takarmánykomponensek száma; az etetési technológia további gépi megoldásai, stb. Mindezeket – természetesen – az adott állattartó üzem helyi üzemgazdaságossági feltételei is nagyban befolyásolhatják.

Géppiaci választék és a kocsik
legfontosabb műszaki paraméterei

A takarmánykeverő-kiosztó kocsik hazai piacán – jelenleg – a túlkínálat jellemző. A különböző önjáró vagy vontatott keverő-kiosztó kocsik 15 ország, több mint 50 gyártójától, 2000-nél is több típusváltozatban szerezhetők be Az eltérő tartálytérfogatú, ezáltal meghatározható állatlétszámhoz alkalmazható különböző gépek között megtalálható önjáró kivitelek – szinte mindegyike – önrakodó silómaróval felszerelt, tartálytérfogatuk ~3–30 m3 közötti, de jellemzően a 16 m3 feletti kivitelek dominálnak. Az önjáró gépek a legfejlettebb technikai színvonalat képviselik (korszerű működtető dízelmotorok; fedélzeti tömegmérő-rendszer; kameraellenőrzött, egyszemélyes munkavégzés; kompatibilis mérleg-elektronika; modern szoftverek, stb.), természetesen ehhez magas beruházási költség is párosul. A vontatott takarmánykeverő-kiosztó pótkocsiknál 3 és 45 m3 (esetleg 52–64 m3) közötti tartálytérfogatú gépek közül lehet választani, a kocsik átlagos hasznos terhelése 7 t körüli, üzemeltetésükhöz 15–220 kW közötti teljesítményű erőgépek szükségesek. A vontatott pótkocsik önrakodó silóblokk-vágóval vagy rakodóvillával felszereltek is lehetnek, amelyeket a kocsik végére telepítenek. Egyes típusváltozatoknál kiegészítő felszerelés a ventilátoros alomszalma aprító-kifúvó berendezés, amellyel – a takarmánykiosztás szüneteiben – az almozás jó minőségben elvégezhető.

1.-Abbey-VT-3350
Abbey Machinery VF sorozatú, három függőleges keverőcsigás etető-kocsik

Az írországi Abbey Machinery az elmúlt év őszén mutatta be új – eddigi legnagyobb –, három függőleges keverőcsigás, 33,5-40,5 m3 közötti tartálytérfogatokkal (SD, FD és RD modellváltozatokban) készülő, vontatott takarmánykeverő-kiosztó sorozatát. Az új, 2-tengelyes futóművel ellátott és az üzemeltető erőgép TLT-jéről meghajtott etető-kocsi sorozat – a tartálykapacitásaihoz és a három függőleges takarmánykeverő csigáihoz képest – aránylag alacsony és keskeny kialakítású, amely elősegíti a kisebb ajtómagasságú és keskenyebb istállókban, valamint a keskeny etető-utakon történő alkalmazhatóságot. Ezek az etető-kocsik elsősorban a nagyobb (~500 feletti) állatállományok esetén biztosítanak az előírt monodiétás TMR etetési technológiáknak megfelelő takarmány-kiadagolást. Az elektro-tenzometrikus (4–6 mérőcellás) mérlegrendszerrel ellátott etető-kocsik 99,5%-os pontossággal végzik el a különböző takarmánykomponensek összekeverését, a vontatott kocsik teljesítményigénye 120–170 LE közötti. A takarmányadagok kiosztása a kocsik mindkét oldalán (elől és hátul is) lehetséges, és az állítható magasságú takarmánykihordó szalag ~1,5 m magasságig teszi lehetővé a takarmánykeverékek kiosztását-kiadagolását.

2bvl_v_mixBvL V-Mix 22-2S Plus két függőleges
csigás etető-kocsi a választék bővítésére

A közepes méretű takarmánykeverő tartályokkal rendelkező etető-kocsik iránti nagyobb felhasználói kereslet késztette a német Bernard van Lengerich Maschinenfabrik GmbH & Co.KG (ismert rövidítéssel BvL) vállalatot arra, hogy tovább bővítse a két függőleges keverőcsigás V-Mix Plus sorozatát. Az új V-Mix 22-2S etető-kocsival a 13–30 m3 közötti tartálytérfogatú, két függőleges keverőcsigás (5–7 vágókéses) kocsik választéka már 14 különböző típusra bővült. Az új takarmánykeverő-kiosztó kocsival ~120–170 db-os szarvasmarha állomány jó minőségű takarmánykeverékkel való ellátása biztosítható. A külső rakodógéppel feltölthető, vontatott, tandem tengelyes etető-kocsi tartálytérfogata 22 m3. A gyártó számos konfigurációt kínál a takarmány-kiosztó szerkezet elhelyezésére, amely különböző oldali vagy hátsó elhelyezésű is lehet. Az etető-kocsi szalmabefúvó szerkezettel is felszerelhető, programozható mérlegrendszerrel és ellenőrző kamerákkal ellátható. A takarmánykeverő-kiosztó kocsi üzemeltetése ~83–86 kW (113–117 LE) teljesítményű erőgépet igényel.

3.-Kuhn-Profile-13Kuhn Profile 13.1 Plus DL
vontatott etető-kocsi alomszalma befúvó berendezéssel

A francia Kuhn cég a közelmúlt legnagyobb állattenyésztési gépekkel kapcsolatos kiállításán (EuroTier, Hannover, 2016. november) több új fejlesztésű vontatott és önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsit is bemutatott. A vontatott, egy függőleges keverőcsigával és közepes méretű tartálytérfogattal rendelkező Profile 13.1 Plus DL keverő-kiosztó kocsi kifejlesztésének elsődleges célja az volt, hogy kategóriájában a legjobb magasság/hasznos tartálykapacitás arányát érje el. A 13 m3-es tartálytérfogattal rendelkező modell csak 2,86 m széles és a magassága is ugyanekkora, így a keskeny átjáró ajtóval rendelkező istállóban is kedvezően alkalmazható. A függőleges keverőcsigája 8 darab vágókéssel van felszerelve és az áttervezett keverőcsiga-kialakítás optimális, homogén takarmánykeverék előállítását teszi lehetővé. A kocsi („DL” jelzésű) direkt kiosztású, oldalkihordó elevátora hidraulikusan működtethető. A takarmánykeverő-kiosztó kocsi funkciói („Plus” változatában) a Ventidrive alomszalma kijuttató berendezéssel is bővültek, amelynek 1510 mm átmérőjű szalmafúvó ventilátora akár 18 m távolságra is képes az alomszalmát elteríteni. Alapfelszereltségként a Profile 13.1 Plus DL etető-kocsi a Kuhn KDW 341 elektromos, programozható mérlegrendszerével van ellátva. A 70–90 tejelő szarvasmarha takarmányozására alkalmas, vontatott takarmánykeverő-kiosztó kocsi teljesítményigénye 60–80 LE.

4peecon_biga_mega_mammoetPeecon „Mamut”-ok
nagy tartálytérfogatokkal

A holland Peeters Landbouwmachines B.V. – ismertebb nevén Peecon – által gyártott Biga Mega Mammoet (WB) sorozat igazi „óriás” takarmánykeverő-kiosztó kocsikból áll. A vontatott etető-kocsik tridem tengelyes, 12 gumiabroncsos kivitelűek, tartálytérfogatuk 52, 60 és 64 m3-es, keverőszerkezeteik 4 db – hosszú élettartamú vágókéssel ellátott – függőleges keverőcsigából áll. Hidraulikus működtetésű takarmánykiosztó szerkezeteik a kocsik mindkét oldalán, elől és hátul is lehetőséget teremtenek a takarmánykeverék kiosztására. A „mamut” etető-kocsik magas műszaki tartalmát a 10 mérőcellás, 15 programos elektronikus (i-FeedGood) mérlegrendszer tovább növeli.

5.-Siloking-TruckLine-4Siloking TruckLine 4.0 Compact 8:
100%-ban elektromos hajtású önjáró etető-kocsi

Az elektromos járószerkezeti- és takarmánykeverő-kiosztó szerkezeti hajtású TruckLine 4.0 Compact 8 önjáró etető-kocsi a német Siloking cég új fejlesztése. A külső rakodógéppel feltölthető, önjáró gép áramforrása egy 80 Volt feszültségű DC akkumulátor. Az önjáró gép járószerkezetét egy 18 kW teljesítményű, míg a takarmánykeverő- és kiosztó-szerkezeteit 15 kW teljesítményű elektromos motorral hajtják meg. Egy akkumulátor feltöltéssel ~100 tehén (és a hozzájuk tartozó borjak) takarmánykeverékei naponta háromszor készíthetők el, illetve oszthatók ki. Az akkumulátor bármelyik mezőgazdasági gépműhelyben könnyen feltölthető. A TruckLine 4.0 Compact 8 alkalmazása különösen azokban a gazdaságokban előnyös, ahol a tejelőtehéntartás mellett biogázüzemek is működnek. A kocsi 8 m3-es tartálya gyors keverést és a takarmánykomponensek homogenitását teszi lehetővé. Az önjáró gép hossza 6,35 m, szélessége 2,28 m, magassága csak 2,25 m, így a keskeny és alacsony istállókban is jól használható. A TruckLine 4.0 Compact 8 típusú etető-kocsi használható „kézi” üzemmódban – ilyenkor a gépkezelő irányítja a keverést, a szállítást és a kiadagolást –, de (a fejlett radartechnikának köszönhetően) beállítható automata üzemmódba, ahol a gépkezelő beavatkozása és jelenléte nélkül – automatikusan, akár naponta többször – önmaga adagolja ki a friss takarmányt.

6strautmann-vertimixStrautmann Verti-Mix három
keverőcsigás takarmánykeverő-kiosztó kocsik

A német Strautmann gyártmányú, vontatott takarmánykeverő-kiosztó kocsik választéka ettől az évtől kezdődően a tandem tengelyes, három függőleges keverőcsigás Vert-Mix 3451 Triple és Verti-Mix 4501 Triple modellekkel bővült. A 3451 Triple típus takarmánybefogadó alaptartálya 28,5 m3-es befogadóképességű (ez a gyártó 180 mm-es tartálymagasítójával 31,5 m3-re, a 360 mm-es tartálymagasítóval 34,5 m3-re növelhető), a 4501 Triple típus alaptartálya 38 m3 űrtartalmú (ami a tartálymagasítókkal 41,5 és 45,0 m3-re bővíthető). Az új keverő-kiosztó kocsik kifejlesztésénél az elsődleges cél a tökéletesen homogén takarmánykeverék előállítása volt, amelyre a fejlesztők különösen nagy figyelmet fordítottak. Az új fejlesztésű Vario2 keverőcsiga – a megnövelt tartályméretek mellett is – biztosítja a tökéletesen homogén takarmánykeverék létrehozását, úgy hogy mindezt minimális teljesítményigény és maximális hatékonysággal teszi. Az új Vario2 keverőcsigához mágneses fémeltávolító rendszer, a 20 mm vastag csigalevelű „Heavy-Duty” keverőcsiga vagy a csigalevelek kopásállóságát növelő (100 mm széles és 5 mm vastag) „Innodur” szalag is rendelhető. A 140–320 db-os szarvasmarha állomány TMR-ét biztosító korszerű etető-kocsik elektronikus mérlegének vezérlőterminálján 30 takarmánykomponens, 50–150 féle programja (receptúrája) állítható be.

Dr. Fűzy József

A A