Sikeres agrárium az idén 15 éves Syngenta zászlaján

A A

Új, minden eddiginél jobb termésmennyiséget ígérő napraforgó és kukorica hibridek, kiváló búza vetőmagok, komplex növényvédelmi termékpaletta, kibővült Contivo™ szaktanácsadói rendszer fémjelzi a jubiláló Syngenta idei évét. A növényvédelmi szektor piacvezető vállalata az elmúlt hetekben hét városban, több mint 1500 gazdálkodónak mutatta be 2016-os szántóföldi ajánlatait.

A napraforgó területén az elmúlt két esztendő eredményes volt, nemcsak a jó termésátlagokat, a kedvező árakat tekintve is, mondta Harmat Ákos, az olajos növények kampánymenedzsere. 2014-ben az elmúlt tíz esztendő legnagyobb mennyiségét, 1,56 millió tonnát takarítottak be a gazdálkodók. A termésátlag 2,67 tonna volt. 2015-ben 1,53 millió tonna termett, ezzel 2,5 tonna hektáronkénti átlagot értek el a gazdaságok. A termőterület több mint felén, azaz 330 ezer hektáron – azaz öt Balatonnyi területen – termesztettek Magyarországon Syngenta napraforgó hibrideket, ezzel a vállalat biztosan őrzi piacvezető pozícióját, hangsúlyozta Harmat Ákos.

A búza is szép termést hozott 2015-ben. A hektáronként termett 5,1 tonna 9 százalékkal nagyobb az előző évinél, s az elmúlt tizennégy év legjobb termésátlagát jelenti. Az idei vetésterület nagyjából 5 százalékkal haladja meg az előző évit, a kissé fejletlen állomány lemaradásán fejtrágyázással, a korai gyomkonkurencia kikapcsolásával és a gombabe-tegségek elleni védekezéssel lehet segíteni, mondta Kurtz György kampánymenedzser.

A hazai trendekben megfigyelhető, hogy megnőtt a kereslet a nagy termőképességű, jó alkalmazkodóképességgel bíró, időjárási szélsőségeket jól toleráló kalászos genetikák iránt. A Syngenta 2015-ben elindította a magyar piacon is hibridárpa programját, a Hyvido-t, amelynek révén egyedülálló őszi árpa hibridek érhetőek el a gazdálkodók számára. Az eltérő körülmények között is kiemelkedő terméstöbblet az előírt HyVido ter-mesztéstechnológiai előírás betartása mellett biztosított.

2016-ban tovább bővül a búzafajta kínálatunk: erősítjük jelenlétünket a magas termést adó kenyérbúza fajták szortimentjében. Új kenyérbúza fajtánk, a Falado révén magas terméshozam érhető el eltérő évjáratokban is. A Syngenta új gombaölő szere Seguris Xtra kuriózum a magyar piacon, összetevői révén kiemelkedő hatással bír a levél- és szárbetegségek ellen és nagyobb fokú szárazság-, stressztűrés, termésnövekedés jellemzi fertőzésmentes körülmények között is. Emellett megújul a Moddus szárszilárdító készítményünk: a Moddus Evo új formulációja gyorsabban, hatékonyabban szívódik fel a növénybe, ezért alacsonyabb hektáronkénti dózis elegendő, kedvezőbb a hektárköltsége.

A 2014-es rekordhoz képest tavaly 30 százalékkal esett vissza a kukoricatermés, ismertette Schipp Márton, a terület menedzsere. Míg 2014-ben az országos termésátlag megközelítette a 8 tonnát hektáronként, addig 2015-ben 5,7 tonna hektáronkénti átlagot sikerült elérni a rendkívül aszályos időjárás miatt.

2016-ban új szolgáltatásokkal bővül a Contivo™ program. A partnerek számára elérhető üzemi működést segítő – ügyviteli, finanszírozási, biztosítási, tőzsdei, pályázati modulok mellé 2016-ban egy új farmmenedzsment program érhető el, a szaktanácsadókon keresztül pedig olyan applikációk érkeznek, amelyekkel még pontosabb elemzések és prognózisok érhetőek el. A Syngenta által indított szaktanácsadói programhoz eddig 120 termelő több mint 90 ezer hektár földterülettel csatlakozott.

Kapcsolat:

Szellő Gábor

KRQ Communications

szello.gabor@krq.hu

30/749-8810

A A