Munkaerőhiány – megoldások?

A A

Egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány és a munkaerő fluktuációja az agráriumban. Mit tehet egy munkáltató, hogy megtalálja és meg is tartsa a megfelelő munkatársat?

Az agrárvállalkozások vezetőinek és HR-szakembereknek szóló AgroHR Konferencián olyan könnyen alkalmazható megoldásokat ismertettek az előadók, amelyek szerepet játszhatnak a vállalat hatékonyságának növelésében, a megfelelő munkaerő megtalálásától kezdve a munkafolyamatok optimalizálásán át a vonzó imidzs kialakításáig.

A HRportál és az Agroinform.hu által szeptember 25-én megrendezett konferenciát Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetőjének köszöntője nyitotta meg. Ondré Péter beszédében hangsúlyozta: „Alkotmányunkban is rögzített GMO-mentességünk, a fenntartható és környezettudatos mezőgazdasági termelés és az EU-n belüli kimagasló élelmiszer-biztonságunk megőrzése mellett napjaink egyik legfontosabb kihívása az agrárszakma megbecsültségének visszaszerzése, a szakképzett, tetterős, a digitalizáció világát értő fiatal generáció bevonása ágazatunkba. Az AMC vezetőjeként munkatársaimmal együtt arra törekszünk, hogy minden eszközzel és minden fórumon elmondjuk, megosszuk a fiatalokkal és megmutassuk nekik, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszer-ágazatban való elhelyezkedés professzionális szaktudással hosszútávon biztos megélhetést garantál.

AgroHr_koszonto_Ondre_Peter_AMC

Ondré Péter

 

Többek között Umenhoffer Péter a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) marketingbizottságának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, nagyon fontos a precíziós gazdálkodás és a modern technológiák ismerete az agráriumban, és a fiatalokban meg is vannak azok a készségek, amikre ezt a tudást építeni lehet. Ugyanakkor nem csak az fontos, hogy a fiatalokat mezőgazdasági pályára csábítsuk, hanem hogy ott is tartsuk őket. A MEGFOSZ is ezzel a céllal indította el pályaorientációs programját. Kiemelte továbbá, hogy a munkáltatóknak meg kell találniuk a középutat, amely lehetővé teszi a hatékony munkavégzést és a dolgozó elégedettségét is biztosítja.

AgroHr_koszonto_Umenhoffer_Peter_MEGFOSZ

Umenhoffer Péter

 

A A