Megfékezett lépfene-járvány

A A

Az időben felfedezett lépfene antibiotikum (elsősorban penicillin) kezeléssel jól gyógyítható, ezért nagyon fontos, hogy aki a betegség tüneteit észleli akár magán, akár állatán, mielőbb orvoshoz vagy állatorvos forduljon. A tavaszi legelőre hajtás előtti vakcinázást a gazdálkodók a szolgáltató állatorvosuknál jelezhetik.

A hatóságok összehangolt, gyors és határozott fellépése akadályozta meg a nyári lépfene-járvány elterjedését, a jelentősebb állatlétszám elhullását és az emberi katasztrófát. A NÉBIH azon dolgozik, hogy a jövőben az esetleges fertőzési gócokról a gazdák egy központi adatbázisból közvetlenül értesülhessenek. A tervek szerint jövőre a vakcinázást anyagilag támogatják majd.

Idén nyáron Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 36 szarvasmarha hullott el lépfene fertőzésben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei népegészségügyi, valamint élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi szakigazgatási szervek gyors és összehangolt intézkedéseinek köszönhetően széleskörű járvány nem alakult ki, és valamennyi, lépfenével megfertőződött ember felépült a betegségből.

A lépfene fertőzés megjelenését követően a hatóságok haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket: felkutatták a fertőzött állatokkal kapcsolatba került embereket, számukra gondoskodtak a megelőző antibiotikumos kezelésről. Az illetékes járási főállatorvosok az érintett állattartó telepeken helyi zárlatot, legeltetési tilalmat és az érintett állomány kétszeri lépfene elleni védőoltását rendelte el. A betegség újbóli előfordulásának megelőzése érdekében az érintett állományokba újonnan bekerülő állatok, továbbá az állományban születő borjak vakcinázását is elvégezték.

A lépfene fertőzéssel érintett két megyében a hatóság szakemberei összesen több mint 14.000 állatot oltottak be négy nap alatt, több mint 8000 milliliter vakcina felhasználásával. A járványügyi intézkedések részeként a szakemberek a megbetegedett állatok tartási helyén és annak 200 méteres körzetében mintegy 11.000 négyzetméternyi területet fertőtlenítettek összesen 3.450 liter klórlúggal.

A megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai a lépfenével fertőzött marhahús közétkeztetésbe kerüléséért felelős cégekkel szemben az élelmiszerek forgalomba hozatalára, valamint az állat-egészségügyi előírások be nem tartása miatt első fokon 29 millió forintot meghaladó bírságot szabtak ki.

A lépfene betegség tüneteivel kapcsolatos további információért látogasson el a NÉBIH weboldalára:https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/04_11_lepfene_tajekoztato.html

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája

A A