IVIFHO – 2018 Stuttgartban, AZ INNOVÁCIÓ FELLEGVÁRÁBAN.

A A

Most ősszel november első dekádjában (4-6.között) a szőlészet és borászat, a gyümölcsfeldolgozás, a gyümölcslevek és szeszes italok nemzetközi technológiai szakvására nyítja meg a kapuit Stuttgartban, az innováció európai fellegvárában. Mindez INTERVITIS+INTERFRUCTA+HORTITechnika (IVIFHO) néven immáron másodjára várja az érdeklődőket, amelyet tradicionálisan kétévente szerveznek meg Németországban – informálta a szaksajtó képviselőit Wolfram Huonker, a Landesmesse Stuttgart kiállítások kommunikációs igazgatója és Seifert Ibolya, a magyarországi képviselet (Interpress Kft.) ügyvezetője.

Szakberkekben köztudott, hogy kétévente rendezik meg a szőlészet-borászat, a gyümölcsfeldolgozó- illetve szeszipar egyik legjelentősebb szakkiállítását Stuttgart új vásárközpontjában. Ezúttal három napon keresztül mutatkoznak be a nagyérdeműnek a szőlőművelés, a szüreti betakarítás, a szőlőfeldolgozás, a borkezelés, valamint a palackozás- és csomagolás-technika legmodernebb gépei és berendezései.

A kiállítás szakmai szervezője a mintegy negyvenezer kisebb borászati üzem érdekképviseletét ellátó Német Bortermelők Szövetsége (DWV) és a Német Szövetségi Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) – ezen intézmények hozzájárulása garantálja a kiállítás rangját és jelentőségét is egyben. A legutóbbi első vásár adatai is jelzik a találkozó nemzetközi tekintélyét: tehát 2016-ban csaknem öt hektárnyi területen 23 ország 590 kiállítója mutatta be termékeit illetve szolgáltatásait, a 63 országból érkezett közel 36 ezer főnyi szakmai látogatónak. A főbb témacsoportokat a következők alkották: borászati technológia, pincészeti berendezések, csomagolás, logisztika, tisztítás, higiénia, desztilláció, szőlő- és gyümölcs ültető és szüretelő gépek, bor- és gyümölcs feldolgozó berendezések, talajművelő gépek, arató gépek, szivattyúk, szolgáltatások.

A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a feltörekvő kelet-európai országokra. Éppen ezért nagyon számítanak a magyar résztvevőkre, kiállítókra és látogatókra egyaránt. A kiállítás iránt érdeklődők számára összegezzük a legfontosabb tudnivalókat: a szakvásár három napon át (vasárnaptól szerdáig) tart. Fórumok és bemutató színpadok lesznek az ágazatot foglalkoztató legújabb témákról. A szakvásár fénypontját a gépbemutatók jelentik majd, de megtalálható lesz minden üzemmérethez igazodva a technológia is. A csarnokokat következetes és tematikus tagolással alakítják ki. A marketing egyik eszközéül szolgál, hogy az innovációs díj átadása is a kiállításon történik. A monstre összejövetel, mint Európa kellős közepén rendezett szakvásár optimálisan elérhető a földkerekség bármely pontjáról, nemzetközi ismertsége pedig biztosított a világszerte hasonló nevű rendezvényekkel – a kelet-európai exportpiac teljes lefedése mellett. A szervezők további tervezett céljai között szerepel a kiállítók és a látogatók számának növelése. A látogatói célcsoportok egyébiránt a következők: szőlészet és gyümölcstermesztés, pincészetek, gyümölcslé- és sűrítmény-gyártók, gyümölcslé-palackozók, gyümölcs- és habzóbor-gyártók, gyümölcspárlat- és szeszesital-gyártók. A termesztési és betakarítási technológia ajánlható új telepítésekhez, fa- és tőkeműveléshez – de szerepet kapnak a vontatók és szállítóeszközök, a talajmegmunkálás, a növényvédelem és növényápolás, a betakarító gépek, eszközök és kiegészítők épp úgy, miként az asztali gyümölcsök csomagolása, kiszerelése és tárolása vagy a szőlő- és gyümölcsmozgató, illetve válogató rendszerek.

A látogatók az idei szakkiállításon is változatos kísérőprogramok közül válogathatnak. A vásár ideje alatt a legújabb technológiákat és gépeket élőben bemutató rendezvényeken vehetnek részt, ahol a digitális mezőgazdaság legújabb technikai vívmányait ismerhetik meg a drónoktól kezdve a metsző, permetező és öntöző robotokig. A szőlőtermesztés végeredményeként megjelenő borok kóstolásával a helyszínen megtapasztalható, hogy egy-egy technológiai vagy technikai változtatás milyen ízbeli eltéréseket eredményez. Speciális szemináriumokat is szerveznek a fiatal kutatóknak, szakembereknek és gazdálkodóknak egyaránt. Olyan startup cégek bemutatkozására is lehetőség nyílik a szakkiállítás keretében, amelyek a digitális gazdálkodás támogatására különböző alkalmazásokat fejlesztettek. A vásár új, Paul Horn csarnokában található DLG kollektív standon mutatkozik be a „Smart Horticulture” témaköréhez kapcsolódó újdonságokkal.

A szakmai programok között az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó a 63. Nemzetközi DWV Borászati Kongresszus, amely idén a Weinbau 4.0 címet viseli. A tudományos tanácskozás programjának alakításában a német oktatási intézmények és kutatóintézetek szakemberei vettek részt, a melynek középpontjában a kertészeti termelés és feldolgozás digitalizációját érintő kérdések állnak. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a Duna-menti országok közötti gazdasági kapcsolatok kiépülését támogató programok szervezésére.

Az említett első IVIFHO-ra külföldről érkezett magyar látogatók négy százaléka volt. A német szakemberek nagyon fontosnak tartják a közép-európai párbeszéd illetve  tapasztalatcsere bővítését, hiszen a klímaváltozás hatásaival – mint közös kihívással – együttműködésben hatékonyabban lehet megbirkózni. Másik fontos terület a növényvédelem, ahol az éghajlati körülmények változása következtében új károsítók megjelenésére kell számítani, továbbá problémát jelent az egyre több károsító esetében tapasztalható növényvédőszer-rezisztencia megjelenése is a többi között. A szakkiállításon kiemelt hangsúllyal szerepelnek a legújabb technológiai megoldások és innovációs eredmények, a nemzetközi gazdasági kapcsolatok elősegítése, a klímaváltozásra adandó válaszok és a borkultúra kapcsolódása a turizmus fejlesztéséhez.

A Stuttgarti Vásárközpont kényelmesen megközelíthető pár percnyi sétával, pontosabban mintegy 350 lépésre található a repülőtértől. A Messe Stuttgart magyarországi képviselete az Interpress Kiállítások és Interpress Travel Kft., a hazánkból érkező látogatóknak az utazással, szállással, belépőjeggyel és biztosítással kapcsolatos szolgáltatásaival áll készséggel áll az érdeklődők rendelkezésére.

 

Szalay Attila

A A