Gondolkodó gazdálkodás – Manax a gyakorlatban

A A

manax_fejlec

Nem akármilyen gazdaságba vezet az ember útja, hiszen a bicsérdiek nem csak a régióbeli gazdatársak, országos szakmai szervezetek elismerésével, hanem az SGS minősítésével (ISO 9001, 2000) is rendelkeznek, ami a minőségi munka igazolása is egyben. Berki Gyula, a bicsérdiek első embere szerényen túllép az elismeréseken, s röviden bemutatja gazdálkodásukat.

Cégcsoport vagyunk; az anyacégnek két kft.-je van. Az egyik a B-Aranykorona névre hallgat, ahol az alapfeladat az állattenyésztés takarmányellátásának a biztosítása. A szarvasmarha állomány a tehenekkel és borjakkal együtt 1400 állatot jelent. Sertéstelepünk 350 kocával rendelkezik; évente olyan 7500 hízót adunk el, a malac állománytól függően, amelyekből 6–800 darabot szoktunk értékesíteni. Az összes szántónk 2350 hektár (ebből kb. 500 ha a szervezett integráció) a másik céggel együtt, ami a Bicsérdi Bio Kft. névre hallgat; itt 315 ha az ellenőrzött és tanúsított biogazdálkodási területünk nagysága. Több, kevesebb szolgáltatási munkánk az igényektől függ. Cukorrépázunk 400 ha-on; tavaly vettünk egy Holmer betakarítót. Időközben csináltunk egy termelői csoportot, ebben olyan 700 ha körüli répaterület vetését, betakarítását teljes egészében mi végezzük.

manax_nevjegy

 

Tavaly 1 milliárd környékén volt az árbevételünk. A B-Aranykorona adózás utáni eredménye jó 60 millió forint körül adódott, míg a Zrt.-ben olyan 1,1 milliárd körül volt az árbevételünk, az eredmény azonban jóval szerényebb, pár millió forint volt. Ugye a tej ára csak tavaly év elején kezdett el felfelé menni, viszont a költségek folyamatosan, s azok ma is elég magasak.

A cégcsoport értéke, hogy a teljes termény mennyiségre a teljes tároló, raktározási kapacitásunk megvan. Van egy biogáz üzemünk is, ami az egyik legjobb befektetés volt. Alapvetően almos trágyát és hígtrágyát használunk; szükség esetén, ha gyors kiegészítésre van szükség, azaz gyorsan kell a gáz, akkor rakunk bele silókukoricát, répaszeletet, répát. stb.

Műszaki hátterünk egészét tekintve már nem állunk túl jól. Mi 2007-ben elég rendesen beszálltunk az EMVA pályázatokba, mivel nekem és elődeimnek is az volt a véleménye, hogy egy mezőgazdasági üzem akkor komplett, ha van növény és állat is. Gyakorlatilag a tehenészeti fejlesztést teljes egészében megcsináltuk, ami annyit jelent, hogy egy 40 állásos karusszel fejőházat építettünk a hozzá tartozó teljes technológiai háttérrel, tejházzal hűtőházzal együtt; plusz építettünk egy borjúnevelőt. Ezek 2008-tól kezdődően 2012-ig történtek. 2009-ben jött a válság, akkor semmit nem csináltunk, majd azt mondtam 2010-ben, hogy próbáljunk meg pénzt keresni valamiből; olyan beruházást kellene megcsinálnunk, ami rentábilis. Ekkor építettük meg a biogáz üzemet, ami az óta is hozza stabilan a havi árbevételét. Az időszak végére 96–97%-ban elvégeztük a pályázatban foglaltakat. Így megújult a teljes takarmánytároló rendszer; kialakítottuk a silóteret, a borjúnevelőt, a 300 férőhelyes istállót, s megfelelővé tettük a telep teljes környezetvédelmi részét is.

Mivel ez a beruházási összeg közel 2 milliárd volt, ezért pályázaton kívüli összeget is be kellett raknunk. Ezzel gyakorlatilag a növénytermesztés lemaradt. Ahhoz, hogy időben tudjunk lépni, optimális időben és jó minőségben el tudjuk végezni a munkákat, muszáj volt valamit kitalálni. Egy vadászaton találkoztam a Manax Kft. vezetőjével, Vida Józseffel, s akkor elkezdtünk gondolkodni, mit lehetne tenni. Rövid időn beül leültünk, s főbb vonalaiban, majd részleteiben is összenéztük, hogy mire lenne szükségünk. Azóta tart ez a kapcsolat, s ma már egy nagy traktort (380 LE-s Xerion), ill. még 2 kisebb, Landini traktort is bérlünk tőlük. Van nálunk egy Manitou is; ez meg a nagy traktor egész éves bérletben dolgozik, meghatározott üzemóráig. Plusz még időszakosan bérelünk egy Claas Lexion kombájnt a szezontól kezdődően. Mivel termelünk repcét is, a teljes repce betakarítást ezzel csináljuk, termesztünk borsvetőmagot is 60–80 hektáron, szintén ezzel takarítjuk be csakúgy, mint a szóját.

Miért jó ez a bérlemény rendszer? Roppant egyszerű a dolog; azt szoktam mondani, hogy elég, ha a bérleti díjat nézem, ami 1 050 000 Ft havonta az éves lekötésű nagy traktornál. Saját gépbeszerzés esetén ennek a traktornak az üzemóra önköltsége lényegesen magasabb értékre adódna. Éves szinten a Xerion-t 1500 órában tudjuk használni, ami durván majdnem elég, tavaly azért 100 órával több volt. Persze a bérleti díj egyszerre soknak tűnhet, de úgy számoltam, hogy így is csak 5 év alatt fizetjük ki egy új traktor árát. Igaz valamivel több amortizációt fizetek, de számításba kell vennem a megmaradó kamatot, vagy tőkehozadékot, a lényeges szerviz költségeket is, ami rám hárulna, ha a traktort meg kellene vennem. Az üzemanyag és a bérköltség a miénk, de a javítás és a szerviz minden vonzatával együtt a MANAX-é, s ez bizony jelentős tétel. A lényeg, hogy így viszonylag, vagy teljesen új gépet kapok szinte 100% üzembiztossággal. Ha bármi gond van, csak egy telefon, jön szervizes. Szinte azonnal itt vannak, hozzák az alkatrészt és elvégzik a javítást. Hosszabb gond esetén pedig azonnal kaphatunk egy cseregépet.

A szokásos, hatéves amortizációs leírás helyett, olyan 5 év alatt fizetem ki a traktor árát a bérleti díjban. Én kb. 3 évig használom a gépet, s utána kapunk egy újat, tehát a megbízhatóság, a teljes szerviz, a hatékonyság lényegében felértékelődik. A kombájnnál sem olcsó a bérleti díj. Itt hektár elszámolás van, amihez le kell kötnünk egy bizonyos terület nagyságot, de ez így természetes. A géphez a legkorszerűbb kiegészítők rendelkezésre állnak, tehát a repcéhez például a veszteségmentes adapter a toldattal, oldalkaszával. Így lényegesen kevesebb a betakarítási veszteségem is. Talán az első évben számoltuk ki vetőmagrepcénél, hogy 150 kg vetőmag ára volt a kombájnolás költsége hektáronként, plusz az üzemanyag, amit így is úgyis kell biztosítanom. Ami többletet ad, az a minőség, s az, hogy nincs szemveszteség; megéri. Volt „öcsi” szójánk, ami nagyon korai, alacsony növésű fajtát jelent, az alsó hüvelyek szinte lelógnak a talajra. Ezzel az adapterrel gyönyörűen, 8–10 km/h sebességgel fel lehet szedni. Na meg persze nem kell alkatrészre sem költenem, de ezt nem nagyon szoktam mondogatni, mert akkor felemelik az árát.

A Manax gépbérlet egy 50 hektáros gazdának így nem éri meg, esetleg úgy, ha gépkezelővel együtt bérli, mert úgy profi eredményt kap, s nincs gondja, félnivalója a munkát illetően. Idén pl. permetezőt is béreltünk pilótával együtt, az ár is nagyon kedvező volt. Miért fontos ez? Bizonyos növényvédelmi munkákat akkor kell megcsinálni, amikor ott van az ideje; ezek a gépek bizony 5–10 ezer hektárt is lejárhatnak egy szezonban. Előfordulhat, hogy bejön egy eső, gép meghibásodás, s akkor csúszunk. Ilyen esős időt kifogva, nem mindegy pl., hogy a szóját le tudjuk-e érés gyorsítóval kezelni vagy sem. Ma már jóval nagyobb erre az igény, mint korábban, javasolni is fogom a Manax felé, hogy erre figyeljenek oda, állítsanak be még 2–3 permetezőt a szolgáltatásukba.

manax_kulcstarto

Az anyagiak rendezése egyszerű; ott ahol kezelővel együtt jön a gép, az időszak végén rendezzük a számlát; a területnagyságú bérgépeknél (pl. permetezőnél) havonta fizetünk.

Érdekirányultság, ill. dicséret nélkül azért el kell mondanom, hogy a MANAX-szakemberek, a kombájnosok, permetezősök hozzáállása, szaktudása példaértékű, tanítani való. Én évek óta pl. ugyanazt a kombájnost kérem most már a negyedik szezonra. A cég szolgáltatása valóban korrekt, profi színvonalú, bizalmi alapú, jó a humán hátterük. A területi képviselővel, Bezeréti Zoltánnal is rendszeresen átbeszéljük a tapasztalatokat, s a következő évi feladatainkat. Nekem a MANAX egy megbízható, mindig üzemképes gépet biztosított, s remélem fog is. Ők azt mondják, hogy nemcsak a gépvásárlás az egyetlen lehetőség a profi termeléshez, s igazuk van! Bár az elején nagyon tartottam tőle, amit mondtam is a Vida úrnak. Menyiért kapjuk, ki tudjuk-e fizetni?  Megnyugtatott, normális üzemi áron számolunk, amit ki is lehet fizetni. Igaza volt, benne a műszaki tartalommal, megbízhatósággal és minőségi munkával. Talán az is segít a kétkedőknek, ha belepillantanak a MANAX munkafüzetébe (https://cloud.infobex.hu/f/2828b8cdf2/ – a szerk. megj.), ahol hihetetlen széles skálájú ajánlatok közül választhatnak: megéri számolni! Nem árt persze a jó személyes szakmai kapcsolat sem. Az Axiál Kft. ügyvezetőjével, Pintér Zsolttal, mint a beledi gazdaság, hasonló gondokkal foglalkozó vezetőjével, félszavakból is megértjük egymást.


Géppark problémák megoldása: MANAX!

Minden mezőgazdasági cég életében előfordulhat, hogy a meglévő eszközöket ki kell egészíteni egy bérszolgáltatás igénybevételével. A Manax Kft. célja, hogy olyan lehetőségeket kínáljon a gazdálkodóknak, amelyekkel költséghatékonyan, a kiadások csökkentésével tudják végezni feladataikat. Az időbeni munkavégzést biztosító további kapacitások elérésére megoldást jelentenek a rövid távú bérleti lehetőségek gépkezelő nélkül, vagy gépkezelővel. Lehetőség van hosszú távú bérleti konstrukciók igénybevételére is, amikor a bérgép az év minden napján rendelkezésre áll, mint egy saját tulajdonú eszköz. A szolgáltatások mögött magas szintű támogatás áll, melyet nagymértékben segít az Axiál Kft. szerviz- és alkatrészcsapata, logisztikai rendszere.

Miért érdemes a MANAX szolgáltatásait választani?

  • a bérleti díj előre kalkulálható, pontosan tervezhető
  • nem kell számolni szerviz- és biztosítási díjakkal, ez a bérbeadó költsége
  • mindig üzembiztos géppel lehet munkát végezni
  • a bérleti díj költségként elszámolható
  • a gépek szinte azonnal rendelkezésre állnak
  • gép kipróbálási lehetőség saját körülmények között
  • a speciális gépek használata jelentősen növeli a hatékonyságot
  • mindenki számára elérhető 75 km-en belül

Soós D. S.

A A