Folyamatos tanulás nélkül nincs eredményes gabonatermesztés

A A

Január 18-án Debrecenben folytatódik a Magro.hu által szervezett II. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozat. Idén is a két fő gabonafélénk teljes termesztési ciklusának bemutatása a cél, az újdonságokra és a friss tudásra koncentrálva.

header_eredeti14

Az átlaghőmérséklet folyamatosan emelkedik Magyarországonés növekszik az aszályos napok száma. Részben ennek is köszönhetően évről-évre új kár- és kórokozók jelennek meg a táblákban. A növényvédő szer gyártók erre mindig új készítményekkel reagálnak, de a tudományos fejlesztések és újdonságok megjelennek a tápanyagutánpótlásban, a vetőmagok nemesítésében, illetve a gépparkban is. Mindezeket figyelembe véve, hogyan lehetne mindent ugyanúgy csinálni, mint korábban? Változtatni kell.

Pontosan ezért kerül sor minden évben az eseményre. Rengeteg friss tudás halmozódik fel a szakemberekben, amit szívesen adnak át az erre nyitott gazdálkodóknak. Mert muszáj folyamatosan fejlődni, hiszen ezt teszik a környező országokban dolgozó versenytársak is. Ráadásul ők a hazai termesztőknél hatékonyabban és/vagy olcsóbban termelnek, így nagyon fel van adva a lecke.

A kesztyűt úgy lehet felvenni, ha gazdálkodók teljesen tisztában vannak a lehetőségeikkel, birtokában vannak a modern szakmai tudásnak és ezek alapján tudatos döntéseket hoznak a munkájuk során.

A Magro.hu rendezvényea Debreceni Egyetemen 2018. január 18-án ebben segít. 16 kiváló szakmai előadó ismerteti a kukoricával és búzával kapcsolatos legújabb termesztés-technológiai tudnivalókat, a talajelőkészítéstől a betakarításig a precíziós gazdálkodás szemszögéből is bemutatva. Ezen kívül a nap végén számos nyereményt (input anyagokat és tárgyi nyereményeket) is kisorsolnak, több százezer forint értékben.

Mert a jövőben eredményesen csak az tud termeszteni, aki folyamatosan képzi magát.

kb-logo-500x130px

 

A II. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozat dátuma és helyszínei:

  1. december 14., házigazda: Kaposvári Egyetem, Agrár-és Környezettudományi Kar – lezajlott
  2. január 18.,házigazda: Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar

PROGRAM:

8:15-9:20        Regisztráció

9:20-9:40        Az eseményt megnyitja: Bóné Tímea – főszervező, alapító, Magro.hu mezőgazdasági piactér, Dr. Komlósi István – házigazda, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományiés Környezetgazdálkodási Kar dékánja, valamint Kotormán István, a Swedsteel-Metechno Kft. fejlesztési vezetője, egyben a debreceni esemény főtámogatója.

9:40-10:00      A magyar kukoricatermesztés eredményei európai összehasonlításban – Prof. Dr. Nagy János (Széchenyi díjas egyetemi tanár, Debreceni Egyetem)

10:00-10:20    Mi történik akkor, ha a hőség és a szárazság szinte minden szezonban előfordul? – Pintér János (termékmenedzser, KWS Magyarország Kft.)

10:20-10:40    A növénytermesztés eredményességének növelése a genetika és az informatika segítségével – Mórocz Péter (termékfejlesztési vezető, Limagrain CE SE Magyarországi Fióktelepe)

10:40-11:00    Őszi búza és kukorica Genezis technológiája és eredményessége– Goda László (vezető szaktanácsadó, Nitrogénművek Zrt.)

11:00-11:20    Alternatív tápanyag-utánpótlás szélsőséges időjárási körülmények között–Imreh Gergő (marketing és szakmai vezető, NaturAgro Hungária Kft.)

11:20-11:40    Kávészünet   

11:40-12:00    Műholdfelvételen alapuló állományfelmérés és precíziós nitrogén-kijuttatás – Somogyi Bálint (agrárszakértő, Axereal Hungary Kft.)

12:00-12:20    A nitrogén tápanyag-utánpótlás múltja, jelene és jövője– Garzó Galatea (kereskedelmi igazgató, Polgári Agrokémia Kft.)

12:20-12:40    Egyedi problémákra egyedi megoldások a Belchim-től– Németh Tamás (szakmai vezető, BelchimCropProtection Hungary Kft.)

12:40-13:00    Gabonaértékesítések optimális időzítése, azaz hogyan győzzük le a piacot – Németh István (ügyvezető, Magro.hu mezőgazdasági piactér)

13:00-13:30    Ebédszünet és kapcsolatépítés

13:30-13:50    Hogyan válik pénzügyi haszonná az információ? – Hollósi Dávid (Takarék Agrár Igazgató, Takarék Csoport)

13:50–14:10    Miért válasszunk acél könnyűszerkezetet a biztonságos terménytároláshoz? –Kotormán István (műszaki és fejlesztési vezető, Swedsteel-Metecno Kft.)

14:10-14:30    A szántóföldi kultivátorokra alapozott talajművelés lehetőségei és korlátai – Dr. Kalmár Tibor (ügyvezető, Väderstad Kft.)

14:30-14:50    A csúcstechnika szerepe és alkalmazásának előnyei a szántóföldi növénytermesztésben – Dr. Mesterházi Péter Ákos (precíziós gazdálkodási csoportvezető, Axiál Kft.)

14:50-15:10    Kávészünet

15.10 – 15:30  Riela- anyagmozgatás, szárítás és tisztítás egy kézből – Nagy Miklós (ügyvezető, Szegána Kft.)

15:30-15:50    Az öntözés, mint fejlesztési irány, agronómiai, gazdasági és üzemeltetési kérdések áttekintése – Váradi Balázs (öntözési üzletágvezető, Magtár Kft.)

15:50-16:10    3D talajnedvesség monitoring-rendszer fejlesztése a víztakarékos agrotechnika és a termésbiztonság fokozása érdekében – Tóth Zoltán (ügyvezető igazgató, Elcom Kft.)

16:10-16:30    Magro.hu Nyereménysorsolás, a nyeremények átadása, fotózkodás

16:30-             Kötetlen beszélgetés az előadókkal és a gazdákkal

eloadok-kicsi

Előadók

 

*A programváltozás jogát a szervező fenntartja magának

Szervező: Magro.hu mezőgazdasági piactér

További információ és jelentkezés: https://www.magro.hu/konferencia

 

A A