Egyéni vállalkozóknak jár személyi kölcsön?

A A

Az elmúlt időszakban a személyi hitelek, kölcsönök piaca növekvő pályára állt. A legtöbb bank fejleszti ezt a fajta hiteltermékét. Hogy miért ennyire sikeres ez a termék?

Fenti kérdésre egyszerű a válasz. A jelenlegi kamatkörnyezet ideális táptalaja a szabad felhasználású hiteleknek, ezáltal olyan hiteltermékké váltak, melyek költségei ideális szintre mérséklődtek, ami alapvetően a kamatok csökkentésének köszönhető. Ezáltal lettek ennyire népszerűek, a bankok pedig felismerték a piacban rejlő potenciált és elkezdték egyre jobban egyszerűsíteni a szabad felhasználású személyi hitelek igénylési folyamatát. A legújabb fejlesztés ezen a területen, hogy már lehetséges online formában is elvégezni az ügyfélazonosítást, aminek segítségével a teljes hiteligénylési folyamatot online el lehet végezni, így már nincs szükség arra, hogy az ügyfél befáradjon egy bankfiókba.

Igényelhetnek személyi kölcsönt egyéni vállalkozók?

A személyi kölcsönök legfontosabb tulajdonsága, hogy nincs szükség ingatlanfedezetre, tehát a bank az ügyfélminősítés alapján dönt arról, hogy az ügyfél hitelképes-e vagy sem. Ez meghatározza, hogy mekkora hitelösszeghez juthat hozzá az igénylő.

A hitelképesség-vizsgálat egyik legfontosabb része, hogy az igénylő rendelkezik-e jövedelemforrással, valamint ez a jövedelemforrás mennyire tartós..

Az igénylővel szemben egy másik fontos kritérium, hogy nem lehet rajta a negatív KHR listán. Ha ez teljesül, a többi feltétel egyszerűen teljesíthető. További kritériumok az azonosítás, valamint az életkor, ugyanis a túlságosan fiatal és túl idős hiteligénylőknek a hitelintézetek nem szívesen adnak hitelt, így 21-24 éves kor alatt és 72-77 éves kor felett nem valószínű, hogy kapunk hitelt.

Néhány pontban, hogy mire van szükségünk igényléskor:

  • személyi okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya),
  • legalább 18. életév betöltése,
  • jövedelemigazolás,
  • munkáltatói igazolás.
  • bankszámlakivonatok,
  • egyéb, bank által meghatározott dokumentumok megléte.

Egyéni vállalkozóként persze a helyzet kicsit bonyolultabb. Esetükben egy NAV által kiállított jövedelemigazolásra van szükség. Továbbá kell még egy NAV nullás igazolás arról, hogy a vállalkozásnak nincs köztartozása. Valamint, hogy nincs tartozása semmilyen egyéb szerv felé. Természetesen, ahogy magánszemély, úgy egyéni vállalkozó sem szerepelhet a negatív KHR listán. Ezen felül még szükséges igazolni az aktív bankszámla használatot, akkor is, ha a bevétel nem bankszámlára érkezik. Banktól függ, hogy az igazolt jövedelem hány százalékát veszik figyelembe a hitelbírálat során. Azonban fontos feltétel, hogy a vállalkozás rendelkezzen lezárt üzleti évvel.

Amennyiben az igénylő rendelkezik a fentiekkel és megfelel valamennyi feltételnek, abban az esetben ugyanazokkal a feltételekkel juthat személyi kölcsönhöz, mint egy jövedelemmel rendelkező munkavállaló.

Ha kíváncsi rá, hogy milyen személyi hitelre lehet jogosult, akkor használja az InstaCash személyi hitel kalkulátorát.

A A